Headlines uit de krant: woensdag 15 maart

Bij de publieke omroepen is in 2005 vaker gevloekt dan in programma’s op de commerciële zenders. BNN, VPRO en VARA geven van alle publieke omroepen het slechtste voorbeeld. Bij de commerciële omroepen is in programma’s van Veronica, op de voet gevolgd door programma’s van Talpa, een vloek of verwensing te horen. Dit blijkt maandag uit de Vloekmonitor 2005, een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Bond tegen het Vloeken.

Het gemiddeld aantal grove woorden per week is ten opzichte van 2004 gestegen van 1850 naar 1900. Per uur is in 2005 gemiddeld 1,5 keer een grof woord gebruikt. Een vloek is de meest gebruikte uiting, gevolgd door een bastaardvloek en een verwensing. Lees verder

iPod
Omdat we intussen bijna allemaal een iPod hebben, omdat we daar allemaal muziek op hebben staan die we ook wel eens zonder koptelefoon willen horen en omdat luidsprekermakers als JBL en Bose al jaren dik verdienen aan speciale ‘sound docks’ voor het ultieme hebbeding hebben ze bij Apple besloten zelf maar een huiskamerstereo rond hun spelertje te fabriceren. Wij hadden de iPod Hi-Fi even in huis. Lees verder

Krant
Groenrechts. Zo omschrijft uitgever W. Makkinga van de nieuwe NRC-krant nrc.next de plaats in het politieke spectrum van het ochtenddagblad dat vanaf dinsdag telkens op werkdagen zal verschijnen. Zo hoopt hij duidelijk te maken dat nrc.next eigenlijk politiek onafhankelijk is. Lees verder

UPC
UPC-moeder Liberty zag in Nederland de omzet in het vierde kwartaal van 2005 met zes procent dalen, maar met twee procent stijgen als de wisselkoers buiten beschouwing blijft. Klantenaantallen stegen. Dat blijkt uit de cijfers over 2005 die Liberty Global zojuist bekendmaakte. Het aantal klanten van UPC in Nederland eind 2005 bedroeg nagenoeg 2,24 miljoen. Ze namen samen ruim drie miljoen abonnementen af. Lees verder

Reclame
Invloed van tv-reclame daalt en die van interactieve media neemt toe, zo zegt de Nederlands-Engelse fabrikant Unilever, die daar conclusies uit trekt voor haar bestedingen. Dat zegt Unilevers marketingmediabaas Alan Rutherford in een vraaggesprek met de Financial Times. Zijn bedrijf gaf tien jaar geleden nog 85 procent van haar reclamebudget uit aan televisiereclame. Nu ligt dat percentage behoorlijk lager, op 65 procent. Het bedrijf is meer gaan adverteren op internet voor merken als Rexona en Unox. Lees verder

Tele2
Telecombedrijf Tele2, voorheen Versatel, neemt vandaag haar complete televisie- en radioaanbod in bedrijf op haar ADSL2-netwerk. De omschakeling leverde gisteren een kortstondige landelijke storing op. Tele2 zoekt de concurrentie met Nederlandse kabelbedrijven, en later dit jaar met KPN, met de lancering van Tele2 TV. Met een internetverbinding van 20Mbps en 50 radio- en tv-zenders probeert het bedrijf klanten af te snoepen bij kabelbedrijven. Die bieden vrijwel dezelfde producten tegen vergelijkbare prijzen. Vóór het WK Voetbal in juni komt ook KPN naar verwachting met een dergelijk concurrerend aanbod. Lees verder

Nma
Hazewinkel Pers, uitgever van onder meer het Dagblad van het Noorden en tientallen huis-aan-huisbladen in Noord-Nederland, is door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) vrijgepleit van machtsmisbruik. Dat heeft de Nma dinsdag laten weten. Lees verder

NRC
De nieuwe NRC-uitgave nrc.next is een prima krant, maar de vraag is of de makers er in zullen slagen een nieuwe doelgroep aan te boren. Dat zegt communicatiedeskundige Piet Bakker dinsdag naar aanleiding van de eerste verschijning van de tabloidkrant. Lees verder

Next
Op de site van nrc.next, die morgen wordt gelanceerd, worden nieuwsfoto’s verkocht. Dat vertelde hoofdredacteur Hans Nijenhuis van nrx.next in een gesprek met Emerce. Vandaag verschijnt de eerste editie van de papieren versie van het nieuwe landelijke ochtendblad. De krant, die op tabloidformaat verschijnt, richt zich op een nieuwe generatie hoger opgeleide mediaconsumenten. Internet speelt een centrale rol. Lees verder

Talpa
Talpa heeft niet veel buitelands materiaal tot zijn beschikking en zendt daarom veel eigen series uit. Lees verder