‘Nederland 1 wordt leidende net’

Nederland 1 wordt vanaf komend najaar duidelijk het boegbeeld van Publieke Omroep (PO). ‘De programmering van het nieuwe Nederland 1, dat echt een breed publiek net wordt, is leidend. De andere netten zijn volgend.’ Dat meldt netcoördinator van Nederland 1 Roek Lips.

Roek Lips houdt wel een slag om de arm, omdat de raad van bestuur PO dinsdag nog moet besluiten over de geplande nieuwe opzet. Ook de afzonderlijke omroepen zijn nog om advies gevraagd.

Het 8 uurjournaal blijft het grote ankerpunt op Nederland 1. Rond het 6 uurjournaal komt er op dat net een actualiteitenblok, te vergelijken met het huidige TweeVandaag (nu op Ned. 2). Na dat programma komen er sport-, spel- en medische programma’s.

Omdat Netwerk naar Nederland 2 verhuist, is er voortaan na het 8 uurjournaal plaats voor familiebrede programma’s. De avonden worden thematisch ingevuld. ‘Op dinsdagen gaat het bijvoorbeeld altijd over justitie en op vrijdag willen we amusement. Paul de Leeuw staat op zaterdagavond en op zondagavonden is er plaats voor human interest, zoals ‘De Reünie’ of ‘TV Toppers’. Verder willen we dagelijks op de late avond een talkshow brengen’, aldus Lips.

In het programma Mediazaken van BNR zei Lips afgelopen zaterdag dat hij een nieuw open publiek kanaal wil: Nederland 4. ‘Als je ziet hoe het nu al dringen is voor de verschillende omroepen om binnen drie zenders een goede plek te krijgen, dan heb je minimaal drie zenders nodig. Ik zou het zelf ideaal vinden als er nog een vierde zender bij zou komen. Om nog beter, nog helderder te kunnen programmeren.’ Volgens Lips moet dit nieuwe kanaal zich gaan richten op kunst en cultuur. [Adformatie/Radio.NL]