Column: Het regent hitparades

Sinds 1965 kennen we de Nederlandse Top 40. Jarenlang was de door Radio Veronica gepresenteerde hitlijst de vaste waarde bij het bepalen van het actuele muziekbeeld. Samenstellers van radioprogramma’s en deejays in clubs en discotheken baseerden hun keuzes veelal op de lijst, die ooit door klinkende namen als Willem van Kooten en Lex Harding werd gepresenteerd. Met name in de jaren ’90 was er een sterke concurrent in de markt. Via de Tros op de radio gebracht, won de Nationale Hitparade steeds meer terrein.

Vooral de geluiden dat de aloude Nederlandse Top 40 niet objectief zou worden samengesteld deden steeds meer mensen besluiten over te stappen naar die andere hitlijst in Nederland. Maar omgekeerd waren de geruchten over onbetrouwbare gegevens ook te horen over de Nationale Hitparade, die bovendien nogal eens wisselde van lengte (top 50, later top 100, vervolgens weer top 50) en zelfs van naam door de toevoeging “mega”. Lees verder