Vier grote radiogroepen uit de Verenigde Staten zijn momenteel druk in overleg met de mediawaakhond FCC over de vermeende omkooppraktijken tussen de radiostations en de platenmaatschappijen. Volgens de Amerikaanse media staan Clear Channel, CBS Radio, Citadel en Entercom op het punt een schikking te treffen met de FCC om van verder onderzoek en vervolging omtrent de “Payola” zaak verlost te zijn.
De omkooppraktijken bij de diverse radiostations kwamen vorig jaar boven water toen Eliot Spitzer, procureur-generaal in New York, de jacht opende op de platenmaatschappijen die radiostations betaalden in ruil voor airplay voor hun artiesten.
Sony BMG was de eerste die overstag ging en de omkooppraktijken bekende. In november wist Spitzer Warner Music tot een bekentenis te krijgen.
In een reactie op de bekentenissen van de platenmaatschappijen hebben ook enkele grote radioconcerns in de VS maatregelen genomen om verdere omkooppraktijken te voorkomen. Zo ontsloegen Clear Channel, Entercom en Archway Broadcasting al enkele medewerkers omdat zij zich hadden laten omkopen.
Na de platenmaatschappijen zijn nu dus ook de radiostations aan de beurt. Zowel Spitzer als de FCC zijn nu een grootschalig onderzoek gestart naar de stations die zich hebben laten omkopen. De FCC zelf heeft inmiddels tegenover Reuters verklaard dat er schikkingen op komst zijn met de vier grote radiogroepen, maar wil geen verdere details bekend maken. Geruchten gaan dat de gesprekken tussen de FCC en de radiogroepen in eerste instantie snel verliepen, maar nu stagneren. De radiogroepen willen namelijk inzage in de bewijsstukken die Spitzer aan de FCC heeft overhandigd, maar vooralsnog wordt dit geweigerd.
Vorige maand werd al bekend dat Spitzer het radioconcern Entercom aanklaagde vanwege het overtreden van de “Payola” wet, maar onbekend is wat een eventuele schikking met de FCC voor effect op deze aanklacht heeft. [RS/Radio.NL]
Update
Spitzer zelf blijkt allerminst gecharmeerd te zijn van de plannen tussen de radiogroepen en de mediawaakhond FCC om de zaak te schikken. Tegenover ‘Newsday’ verklaart de procureur-generaal dan ook dat deze plannen zijn onderzoek naar payola ondermijnen.
Volgens Spitzer was het de bedoeling dat hij samen zou werken met de FCC in het onderzoek naar de omkooppraktijken. Nu blijkt de FCC opeens ‘achter zijn rug’ te willen schikken, waardoor Spitzer als het ware buiten spel wordt gezet.