Zoek
Sluit dit zoekvak.

Headlines uit de krant: maandag 10 juli (2)

De IKON en Zendtijd voor Kerken (ZvK) hebben donderdag een rechtszaak tegen het Commissariaat voor de Media verloren waarin zij beroep aantekenden tegen vermindering van hun zendtijd. Bij een herverdeling van de zendtijd voor omroepen op geestelijke grondslag moesten vooral de twee protestantse zendgemachtigden fors inleveren.

De rechtbank in Amsterdam acht het niet onredelijk dat het Commissariaat de zendtijd heeft herverdeeld ten gunste van vooral de islamitische, boeddhistische en joodse zendgemachtigden. Het is de rechtbank niet gebleken dat het beleid van het Commissariaat de IKON en ZvK onevenredig hard treft. Lees verder

RTL FM
Vannacht is RTL FM uit de ether verdrongen door het nieuwe radiostation 100% NL. Vier vragen aan directeur Herbert Visser. Wie bent u eigenlijk? ,,Ik ben nieuwslezer geweest bij Radio 10 Gold, Radio Noordzee en het ANP. Toen de FM-frequenties drie jaar geleden opnieuw werden verdeeld, besloten we een kans te wagen. En nu heb ik dus een eigen radiostation!’ Lees verder

Smeets
Mart Smeets zal voor het eerst in ruim 30 jaar geen commentaar geven tijdens de Tour de France. De wielernestor van Studio Sport richt zich in deze Ronde van Frankrijk geheel op de dagelijkse Tourjournaals en, vanaf komende maandag, de late uitzendingen van Studio Sportzomer vanuit Frankrijk. Lees verder

Dramaseries
Op televisie wemelt het van dramaseries die pretenderen het echte leven uit te beelden. Rome zou een beeld geven van de decadentie in de Italiaanse hoofdstad, Spooks laat de wereld van echte Britse spionnen zien, Keyzer en de Boer gaat over het dagelijks leven op een Amsterdams advocatenkantoor en door CSI kan de kijker meegluren bij het forensisch onderzoek in de praktijk. Maar geven de makers een realistisch beeld of wordt de plank vaak misgeslagen? Lees verder

Hdtv
Kabelbedrijf UPC ziet voorlopig af van hdtv. De samen met Philips gemaakte decoders werken niet naar behoren. UPC wil ze daarom niet bij klanten thuis neerzetten die zich hebben ingeschreven voor hdtv. In de eerste week van juni, vlak voor het WK-voetbal, zetten UPC en Philips alles op alles om nog enige honderden klanten een decoder te verstrekken. Uit de gebruikerservaringen van die klanten blijkt nu dat verdere verspreiding niet wenselijk is. Lees verder

RTL
RTL Nederland en uitgeverij Audax overwegen om samen een nieuw dagblad te beginnen. Dat schrijft vakblad De Journalist in het nummer dat vrijdag verschijnt. Een RTL-woordvoerster wilde donderdag alleen zeggen dat haar zendergroep samen met een andere partij plannen bestudeert die nog uiterst pril zijn. Lees verder

Soap
Voormalig soapie Sebastiaan Labrie zit niet thuis te wachten tot de wereld voorbijkomt. De avontuurlijke acteur wil binnenkort zijn geluk in Afrika beproeven. Maar voor zijn vertrek gunt hij iedereen nog de kans om een heel weekend soapacteur te zijn, onder de bezielende leiding van Sebastiaan himself. Lees verder

Omroep
Zendercoördinator Ton F. van Dijk van Publieke Omroep (PO) wil dat de omroepen rond de verkiezingen niet alleen ‘linkse’ programma’s gaan uitzenden. Dat schrijft hij op zijn weblog. De publieke zendgemachtigden hebben al plannen ingediend voor uitzendingen rond de verkiezingen op 22 november. ,,Er is veel aanbod”, zegt Van Dijk. ,,Van Paul Rosenmöller tot Prem Radhakishun. Van Paul Witteman tot Freek de Jonge. Wat opvalt is dat programma’s met een traditioneel ‘linkse’ oriëntatie de overhand hebben. En dat is jammer.” Lees verder

Casema
De ongeveer 25.000 Casema-klanten die nog steeds bijna zeven euro per maand betalen voor een extra kabelaansluiting, kunnen daarmee stoppen. Ze hebben recht op teruggave van ruim 80 euro, het ’te veel’ betaalde geld over een jaar. Dat heeft de Geschillencommissie voor de Centrale Antenneinrichting bepaald bij de zaak die Lissenaar S. Luxen aanhangig maakte over de extra betaling. Casema beraadt zich nog op het oordeel, met name op de vraag of de kabelaar inderdaad iedereen op zijn of haar verzoek een jaar moet terugbetalen. Wel zal het bedrijf alle abonnees duidelijk maken dat ze niet meer hoeven te betalen voor de extra aansluiting. Lees verder

I-See.TV
I-See.TV is de studenten TV zender die via Internet zelfgemaakte content voor studenten uitzendt. I-See.TV is in mei 2006 opgericht en samen met andere jonge bedrijven in de incubator YEAH! in de Mediacentrale in Groningen gehuisvest. Onlangs is ook al de nieuwe website van I-See.TV gelanceerd. I-See.TV biedt studenten video’s over alles wat er speelt binnen het Groningse studentenleven. Op de website staan items over onderwijs, onderzoek, studentenorganisaties, sport, cultuur en ook het uitgaansleven. I-See.TV maakt nu ongeveer tussen de 5 en 10 items per week. Terugkerende items zijn ‘Op de bank’, ‘Op bezoek bij’ en videoboodschappen van bekende Groningers gericht aan studenten. Lees verder

PO
De zendercoördinator van de publieke omroep, Ton van Dijk, heeft de omroepen gevraagd met andere voorstellen te komen voor hun programma’s rond de verkiezingen. Het huidige aanbod vindt Van Dijk te links. Met de verkiezingen in het verschiet dienden de zendgemachtigden een groot aantal voorstellen in voor politieke programma’s bij de zenderleiding van de publieke omroep. Het bijbehorende lijstje namen van bekendheden was weer diep rood gekleurd. Paul Rosenmöller, Prem Radhakishun, Paul Witteman en Freek de Jonge – kortom, de usual suspects van de publieke zenders. Lees verder

Mediawet
Twee jaar streed Medy van der Laan voor een nieuwe mediawet. Die wet komt er vrijwel zeker niet. Van der Laan wordt niet vervangen in het nieuwe kabinet. Vier dozen heeft staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) gisteren ingepakt op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Daarna hield ze een afscheidsspeech voor haar ambtenaren. Net als Van der Laan hebben veel van hen de afgelopen twee jaar gewerkt aan een nieuwe Mediawet. Over die wet werd al vijf keer gedebatteerd in de Tweede Kamer, de Raad van State beoordeelde hem en Pino uit Sesamstraat demonstreerde er tegen. Maar het wetsvoorstel wordt vrijwel zeker nooit een wet. Medy van der Laan wordt in het nieuwe kabinet-Balkenende niet vervangen. Zelf zegt ze dat de kans „nihil” is dat haar plannen nog worden uitgevoerd op de manier die haar voor ogen stond. Ze zegt desondanks dat het geen loze jaren zijn geweest, waarin zij de publieke omroep op zijn kop zette. „Er is ongelooflijk veel gedachtegoed ontwikkeld over multimedialiteit. En dat komt een keer terug. Dat moest gebeuren.” Lees verder

Hilversum
In Hilversum sneuvelde bij de publieke omroep de afgelopen jaren het ene na het andere culturele televisieprogramma. En nu is er nog maar amper cultuur op televisie te zien. Maar juist cultuur op televisie kan mensen verleiden tot theater- of museumbezoek. De een hecht aan een opwindend leven, gaat graag naar de kroeg of een popconcert en beluistert naast jazz ook popclassics. De ander bezoekt graag schouwburg en museum, tekent of maakt muziek en luistert naar klassieke muziek. Het zijn twee archetypische kunstliefhebbers, de ‘Tolerante Wereldburger’ en de ‘Participerende Burger’. Ze figureren in het invloedrijke rapport over het Nederlandse omroepbestel dat de commissie-Rinnooy Kan in 2004 schreef. Hoeveel van deze mensen kijken naar televisie-uitzendingen over kunst en cultuur is onbekend, maar hun aantal varieert van de 40.000 die laat opblijven voor het postmoderne Picabia (Vpro) tot de ruim een miljoen, die rond prime time blijven hangen bij het lichtvoetige Tussen kunst en kitsch (Avro). Lees verder