Zoek
Sluit dit zoekvak.

Headlines uit de krant: woensdag 19 juli

Google News toont nog steeds nieuwsberichten van het Franse persbureau Agence France Presse (AFP), hoewel het hier 18 maanden geleden al mee op zou houden. Maandag uitgevoerde zoektochten op de naam van het persbureau, leverden zowel in de Engelstalige als Franstalige pagina’s van Google News een aantal nieuwsberichten van AFP op. Het Franse persagentschap sleepte Google in maart 2005 voor de rechter, wegens copyrightschending. Google kondigde daarop aan de teksten, koppen en foto’s van AFP uit de nieuwszoekdienst te verwijderen.

Op dit moment heeft Google nog geen juridische plicht om de AFP-berichten te weren, maar schendt het wel de eigen afspraken. De juridische procedure van AFP tegen Google loopt ondertussen nog door. Het persbureau eist een schadevergoeding van minstens 17,5 miljoen euro van de zoekmachine-maker en een verbod op het gebruik van zijn nieuws. Lees verder

Analoog
Wie nog niet voor digitale tv heeft gekozen, betaalt liefst drie kwart meer btw dan zijn buurman die al wel mee is met de nieuwste technologie. Een veralgemeende verlaging is budgettair blijkbaar niet haalbaar. Op de website van Telenet worden er geen doekjes om gewonden. Wie analoog televisie wil blijven kijken, betaalt 21 procent btw op zijn kabelaansluiting, wie kiest voor digitale televisie mag het op 12 procent houden. De prijs van een maandabonnement stijgt daardoor van 11,47 naar 12,39 euro. Wie digitaal kijkt, betaalt dus per jaar 11 euro minder. Lees verder

Voetbal
De NOS heeft een overeenkomst gesloten met RTL over het uitzenden van de finale van de UEFA Cup. De wedstrijd is de komende drie seizoenen (tot en met 2008/2009) bij de NOS te zien. Lees verder

FMzender
De Britse toezichthouder Ofcom houdt tot september een publieke inspraakronde en overweegt het verbod op fm-zendapparatuur zoals de Itrip op te heffen. Op dit moment is het gebruik van fm-zenders zoals de Itrip verboden in Europa, omdat het signaal mogelijk de ontvangst van radiostations kan storen. De BBC meldt dat de apparaatjes waarschijnlijk vanaf 2007 legaal zijn. Ofcom liet in mei weten met andere regulators te werken aan een EU-brede regelgeving over het gebruik van apparaten zoals de Itrip.” Deze beslissing zal niet alleen een opkomende markt reguleren en het land voorzien van btw-inkomsten, maar ook de Ipod-generatie in staat stellen om van hun muziek te genieten met de laatste gadgets”, aldus Don Foster, media-woordvoerder van de Britse Liberal Democrats. Lees verder

Kabels
Casema en Multikabel fuseren. De nieuwe combinatie nadert in omvang Essent Kabelcom, de tweede kabelmaatschappij van Nederland. Uiteindelijk moet het fusiebedrijf marktleider worden op het gebied van televisie, snel internet en telefonie. Dat zei dinsdag een woordvoerster van de investeerder Warburg Pincus, de eigenaar van Multikabel. De fusie is mogelijk nu deze investeringsmaatschappij en branchegenoot Cinven Casema voor 2,1 miljard euro overnemen. De overname is wel afhankelijk van de goedkeuring van de kartelautoriteiten. Lees verder

Blikje
Blik op de Weg blijft bij de AVRO. Dat heeft de kort gedingrechter in Arnhem dinsdag bepaald. De rechter gelastte dat producent Leo de Haas een contract met de AVRO ondertekent dat hem nog drie jaar aan de omroep verbindt. Lees verder

Nick
Chris Silos krabbelt na zijn ontslag bij BNN op als gezicht van kinderzender Nickelodeon. ,,Met een beetje geluk heb ik nog dit jaar een late night talkshow.” Chris Silos beweert dat hij niet vaak meer wordt herinnerd aan ‘het incident’. Maar nog voor het gesprek goed en wel is begonnen, heeft een voorbijganger hem al toegeroepen: ,,Hé, Chris, heb je je rijbewijs al?’’ Hij grinnikt en haalt zijn schouders op. Silos werd twee jaar geleden door BNN, dat met hem en mede-6Packer Sophie Hilbrand grote plannen had, op staande voet ontslagen toen aan het licht kwam dat hij geen rijbewijs had en daarover had gelogen. Hij viel door de mand op het moment dat hij in een leasewagen van de omroep een aanrijding kreeg. BNN verscheurde daarop direct zijn contract. ,,Natuurlijk heb ik een week binnen zitten balen,’’ erkent Silos. ,,Ik dacht: oen! Zeker toen later bleek dat BNN me ook wel had aangenomen als ik gewoon eerlijk had verteld dat ik geen rijbewijs had. Er zat niet veel kwaads achter. BNN had groot gelijk dat ze me er uitschopten. Ik reed onverzekerd in hun auto. Dat kan echt niet.’’ Lees verder

Radio
Voor de zomer zou de gebrekkige radio-ontvangst van de publieke zenders in West-Friesland zijn opgelost. Maar wie met zijn transistor in de tuin zit hoort nog steeds geruis. Het Hoornse oud-raadslid E. Wagemaker baalt van de situatie. De Publieke Omroep belooft snel beterschap. PvdA’er Wagemaker kaartte in 2005 het probleem van de slechte radio-ontvangst in West-Friesland aan. Na een oproepje in deze krant ontving hij een hausse aan klachten. Hij speelde de klachten door aan PvdA-kamerlid M. van Dam, die Kamervragen stelde. De Publieke Omroep en Nozema hebben in januari nog veldonderzoek gedaan om aan te tonen hoe slecht het is gesteld met de ontvangstkwaliteit in deze regio. Lees verder

Quote
Bij Quote Media zijn de bordjes verhangen. De zelfstandige tijdschriftenuitgever is overgenomen door de Franse mediareus Hachette. Een ‘soort slavenhandel’ noemt Eric Smit, adjunct-hoofdredacteur van het tijdschrift Quote, de verkoop aan de Franse uitgeverij. ‘Ik zat er niet op te wachten. Maar ja, dat is kapitalisme, dit hoort er bij’. Lees verder

Miljonairsshow
Het Nederlandse amusementsbedrijf 2waytraffic is in de race om de internationale rechten te kopen van de Britse tv-show ‘Who wants to be a millionaire?’. Dit heeft het bedrijf, vooral bekend van belspelletjes, maandag laten weten. De gesprekken bevinden zich in een vroeg stadium. De onderneming uit Hilversum gaf een verklaring nadat de handel in het aandeel op de beurs in Londen was stilgelegd. 2waytraffic verkreeg daar in april dit jaar een notering om groei te kunnen financieren. Lees verder

Gerelateerde berichten