Nieuwe kansen voor een commerciële etherzender in Amersfoort?

Het ‘Directoraat Generaal Energie en Telecom’ van het Ministerie van EZ heeft afgelopen week twaalf kleine (rest)etherfrequenties in de categorie ‘Niet Landelijke Commerciële Omroep’ voor verdeling aangewezen. Eén van de betrokken frequenties is de 99.5 MHz in Amersfoort. Radio.NL sprak daarom met Aijolt Brongers, eigenaar van het bedrijf Efmedia/Amersfoort.

Aijolt Brongers was namelijk ook één van de drijvende krachten van EFM Midden Nederland, een regionale commerciële zender, welke van start ging op 7 april 1999. Maar na ruim twee jaar uitzenden op de kabel vroeg het radiostation onder druk van de aandeelhouders een faillissement aan. Het radiostation had een etherfrequentie nodig om te kunnen overleven, maar deze was toen voor Amersfoort niet beschikbaar en zou er even later bij de veiling ook niet komen.

Wat vindt je er van dat de 99.5 MHz nu wordt toegewezen?
‘Laat ik beginnen te zeggen dat ik heel verheugd was met het nieuws van 5 juli. Hoe toevallig, op 5 juli 1998 reeds, heeft mijn bedrijf Efmedia/Amersfoort in nauwe samenwerking met Broadcast Partners de betrokken frequentie 99.5 MHz met als opstelplaats Amersfoort al per brief aangedragen ter onderzoek en coördinatie met het buitenland aan het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, HDTP/Rijksdienst voor Radiocommunicatie (nu: Agentschap Telecom)’.
 
Amersfoort heeft wel een geschiedenis met radio nietwaar?
‘Zeker, in de jaren ’80 had je hier natuurlijk de roemruchte piratenzenders waar in Amersfoort Radio Eemland en Superradio in het toenmalige radiolandschap zeker niet onder deden voor een heden ten daagse publieke lokale omroep. Door die kwaliteit en populariteit werden ze zelfs langere tijd ‘gedoogd’.

Met EFM Midden Nederland hadden we alles perfect voor elkaar: een ruime kabeldekking, een fraaie studio, professionele jingles van Topformat, vele enthousiaste medewerkers en bovenal veel sympathie onder de Amersfoortse bevolking en het bedrijfsleven. Helaas was er, ondanks veel lobbywerk en lidmaatschap van de NLCR, bij de laatste frequentieveiling geen losse frequentie voor Amersfoort beschikbaar. Hierdoor moest EFM Midden Nederland de uitzendingen staken.’

Wat zijn je plannen nu er toch een etherfrequentie vrij komt in Amersfoort?
‘Nieuwe ronde. Nieuwe kansen’; grapt Brongers. ‘Het mag duidelijk zijn dat mijn bedrijf opteert voor genoemde frequentie; als er één partij in de Regio Amersfoort ervaring heeft in het opzetten en maken van een niet-landelijk commercieel radioprogramma dan zijn wij het’. ‘We zullen alleen deze keer niet ons lot aan een besluiteloze overheid overlaten, want die hele soap rondom de frequentieveiling was toch wel een beschamende vertoning. Concreet bedoel ik daarmee dat echte investeringen pas gedaan zullen worden als de frequentie daadwerkelijk beschikbaar is.

Kortom, eindelijk weer een serieuze nieuwe kans voor Amersfoort! Het raamwerk en businessplan voor een dergelijke commerciële omroep ligt reeds kant-en-klaar en de eerste contacten met mogelijke partners zijn gaande. Als je kijkt in de rest van Nederland dan zie je dat niet-landelijke commerciële zenders – een enkele daargelaten –  het best moeilijk hebben. Je zal zo’n kleine echt lokale commerciële zender in Amersfoort low-profile moeten exploiteren en met de juiste partijen moeten samenwerken, dan zie ik kansen. Als je alléén hier geld mee wilt verdienen denk ik dat je heel snel het loodje legt.’

Veiling of vergelijkende toets?
‘Natuurlijk is een veiling in het licht van de vorige ronde en de rechtsgelijkheid het eerlijkst en de meest logische procedure, dat lijkt me duidelijk. Mocht het onverhoopt toch een vergelijkende toets worden dan hoop ik wel dat al onze inspanningen met EFM ook zullen worden meegewogen, het is per slot van rekening mede door ons dat deze frequentie nu beschikbaar is!’ [Radiowereld.NL]

 

Gerelateerde berichten