Headlines uit de krant: woensdag 6 september

Tv-kijkers waren maandag niet massaal de weg kwijt door het nieuwe uitzendschema van de publieke zenders. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Nederland 1, het nieuwe familienet van de publieken, was zelfs marktleider met een aandeel van 18,7 procent. Het marktaandeel van Nederland 2 was 6,4 procent, Nederland 3 had 6,1 procent. Daarmee kwam het totale aandeel van de publieke netten maandag op 31,2. Het streven is 33 procent.

Publieke Omroep (PO) introduceerde maandag een nieuwe manier van programmeren. Niet langer zenden omroepen uit op een ‘eigen’ thuisnet, maar leveren ze, naar gelang het genre, programma’s aan alle publieke zenders. PO hoopt zo de trend van dalende kijkcijfers en reclame-inkomsten te keren. Lees verder 

TV
Een deel van de Essent-klanten in de stad Groningen kan geen tv kijken, radio luisteren of internetten door een stroomstoring in een verdeelcentrum. “Door een stroomstoring kan een van onze lokale centra geen signalen versturen”, licht Essent-woordvoerder Jeroen Brouwers de storing toe. Ongeveer 20.000 Essent-abonnees kunnen door de storing geen televisie kijken of radio luisteren en 5.000 @Home-klanten kunnen niet internetten en bellen, zo laat de zegsman weten. Lees verder 

Steve
De dood van de Australische krokodillenjager Steve Irwin staat op film. Irwin overleed maandag toen hij voor de kust van Queensland opnamen maakte voor een documentaire en werd gestoken door een pijlstaartrog. Te zien is dat Irwin boven de rog zwemt, die plotseling zijn met weerhaken bezette staart omhoog steekt, recht in het hart van Irwin. De Australiër rukt de staart uit zijn borst en bezwijkt vrijwel onmiddellijk. De cameraman zette meteen de camera stil. De beelden werden beschreven door Irwins manager en producer John Stainton. De politie heeft de opnamen veiliggesteld voor het officiële onderzoek naar de dood van Irwin, die 44 jaar is geworden. Lees verder

Kooi
Duizenden mensen stonden in de rij voor de casting van De Gouden Kooi. Ze konden niet wachten om opgesloten te worden in de miljoenenvilla waar ze alleen door volhouden eigenaar van kunnen worden. En toch zijn er, drie weken voor De Gouden Kooi dichtgaat, nog vijf kandidaten tekort. Lees verder

Ziek
SBS6 komt vanaf 11 september elke werkdag om 18.30 uur met een reallife-serie over de belevenissen in een ziekenhuis. De serie onderscheidt zich door bestaande successen als Ingang Oost, waarin telkens een ander ziekenhuis in beeld komt. De SBS-leiding wilde juist een reeks waarin kijkers steeds het werk van dezelfde dokters en verpleegkundigen te zien krijgen. De serie Medisch Centrum is het resultaat. Op dagelijkse basis zijn de werkzaamheden van het medische team van het Rotterdamse Erasmus MC te zien. SBS6-programmaleider Tina Nijkamp bestelde in eerste instantie zestig afleveringen van het programma. „Maar ik weet bijna zeker dat de reeks aan gaat slaan en dat er dus meer afleveringen zullen volgen.” Lees verder

Lover
Je als bezet man of vrouw voordoen als vrijgezel. Als je daarin voldoende slaagt, krijg je 100.000 euro, maar je zet natuurlijk wel je relatie op het spel. Dat zijn de ingrediënten van het nieuwe Veronica-verleidingsprogramma Undercover Lover. Lees verder

ProSiebenSat1
ProSiebenSat1 heeft zijn eigen YouTube gekocht. Dat berichten Financial Times en Die Welt na een aankondiging van ProSiebenSat.1. MyVideo is de grootste verzamelaar en publicist van amateurvideo’s in Duitsland. Het tv-bedrijf verwierf er een 30 procentaandeel in en heeft een optie op de rest, in afwachting van verdere toename van de waarde van de videosite. Net als bij YouTube zijn de verwachtingen bij MyVideo hoog gespannen, ofschoon nog moet blijken of dit soort sites substantieel inkomsten zullen genereren. Lees verder

Cosby
SBS6 gaat vanaf maandag de volledige reeks van The Cosby Show opnieuw uitzenden. De comedy rond Bill Cosby liep van 1984 tot 1992 en werd destijds in Nederland uitgezonden door de NCRV. SBS6 gunt de populaire reeks een tweede leven. De afleveringen zijn elke werkdag om 16.30 uur bij de commerciële zender te zien. Lees verder

Veren
De AVRO begint donderdag 7 september een nieuwe reeks Andermans Veren. Het programma over theater en kleinkunst is in een nieuw jasje gestoken. In bijzijn van publiek toont en becommentarieert Kick van der Veer fragmenten uit het theater- en televisieamusement. Dat heeft de AVRO maandag meegedeeld. Lees verder

Lingo
Het spelprogramma Lingo gaat het vanaf deze week elke vrijdag met zeven letters doen. Die ene toegevoegde letter maakt een ‘wereld van verschil’, aldus de TROS dinsdag. Lees verder

Reallife-soap
Weer een nieuwe reallife-soap op RTL. In Hoe mooi is jouw straat? proberen bewoners onder leiding van Sylvana Simons … verwaarloosde of saai ogende straten op te knappen. De samenwerking staat centraal en het klussen moet binnen 48 uur resultaat opleveren. Zelfs zodanig dat aan het eind van de rit de waarde van de betreffende huizen in de straat is verhoogd. Lees verder

ANP
Minister Maria van der Hoeven heeft dinsdagochtend het ANP Historisch Fotoarchief geopend. Samen met twee leerlingen van het Zandvlietcollege in Den Haag nam ze het digitale archief officieel in gebruik. Lees verder

Kampusch
SBS6 zendt donderdagavond het interview uit dat de Oostenrijkse zender ORF woensdag heeft met Natascha Kampusch. Deze 18-jarige Oostenrijkse wist vorige maand te ontsnappen na een ontvoering van acht jaar. Lees verder

Hulscher
Tv-presentatrice Mariska Hulscher gaat stappen ondernemen tegen RTL Boulevard en showbizz-expert Albert Verlinde. Verlinde maakte Hulscher in die RTL4-show uit voor hoer, omdat zij al na twee maanden huwelijk besloot weer te gaan scheiden van haar man Ary Schouwenaar. Dat laat ik niet over me heen gaan, zei Hulscher maandagavond in het nieuwe programma Pauw & Witteman . Ik ben uitgemaakt voor iets waarmee ik me niet identificeer. Ik ga daar iets tegen doen, maar het hoeven niet per se juridische stappen te zijn, aldus de juriste. Ik wil een statement maken, maar kan er verder nog niet zoveel over zeggen.” Lees verder