Smooth FM Londen wil zich meer richten op vijftigplussers

De Londense radiozender 102.2 Smooth FM wil zich meer gaan richten op vijftigplussers. Huidig eigenaar Guardian Media Group (GMG) heeft bij mediaregulator Ofcom een verzoek ingediend om het format van de radiozender dusdanig aan te passen, dat het beter aansluit bij de oudere doelgroep. Ofcom buigt zich momenteel over het verzoek. De uitslag hiervan wordt volgende maand verwacht.

Momenteel brengt Smooth FM, voorheen bekent als Jazz FM, nog een mix van smooth jazz, r&b, soul en bluesmuziek, maar in de toekomst zal dit waarschijnlijk gaan veranderen in easy-listeningmuziek van tenminste 25 jaar oud. Smooth FM wil zich hiermee meer op de vijftigplussers in Londen, een groep die volgens GMG onvoldoende bediend wordt door de huidige muziekstations in Londen. Op dit moment richt Smooth FM zich al op de oudere doelgroep, maar het overgrote gedeelte van de luisteraars valt binnen de doelgroep 25 tot 44 jaar. Deze doelgroep wordt echter gedeeltelijk ook al bediend door de softpopzender Magic 105.4 en de oldieszender Capital Gold, maar desondanks richten deze stations zich vooral op luisteraars onder de 40 jaar.

Met een mix van easy-listeningmuziek van de jaren ’50 tot nu, waarvan 75% van de muziek ouder is dan 25 jaar, wil GMG de vijftigplussers naar Smooth FM gaan lokken. Hierbij moet gedacht worden aan muziek van Frank Sinatra, John Lennon en de Righteous Brothers. Daarnaast zal ook het percentage gesproken woord omhoog gaan. Naar hoeveel procent wil GMG nog niet zeggen, maar bewezen is dat de oudere luisteraars meer gesproken woord wel kunnen waarderen. Immers, van de luisteraars van de talkzender LBC 97.3 en de nieuwszender LBC News 1152, is een flink aantal 55 jaar of ouder.

Wat GMG wel wil behouden op Smooth FM is de hoeveelheid aan specialistische jazzmuziek die wordt uitgezonden. Volgens de huidige licentie moet Smooth FM hiervan minimaal 45 uur per week uitzenden. Ook wil GMG de huidige nieuwsvoorziening behouden. Volgens de huidige licentie moet Smooth FM zes nieuwsbulletins per dag uitzenden, waarvan er drie lokaal nieuws bevatten. Momenteel zendt Smooth FM echter al 18 nieuwsbulletins per dag uit.

Omdat de toekomstplannen van Smooth FM het format van de zender op zo’n dusdanige wijze wijzigd, heeft mediaregulator Ofcom besloten om ‘het publiek’ om hun mening te vragen over de kwestie. Inwoners van Londen en luisteraars van Smooth FM kunnen tot 18 november hun reactie op het voorstel geven, waarna Ofcom een besluit zal nemen.

Voor Smooth FM is het overigens niet de eerste formatswijziging. In 2003 gaf Ofcom al toestemming aan de zender, toen nog Jazz FM geheten, toestemming om de hoeveelheid jazzmuziek te verminderen en meer soul en r&b uit te zenden. Dit resulteerde erin dat vorig jaar de naam van het station gewijzigd werd in Smooth FM. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten