Search
Close this search box.

NOS wil geen snelle uitslag verkiezingen door RTL

Hoofdredacteur Hans Laroes van NOS Nieuws wil geen snelle prognose van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen door RTL Nieuws. RTL brengt tien minuten voor de stembureaus om 21.00 uur sluiten een uitslag op basis van een onderzoek door TNS Nipo. Dat is ongebruikelijk in Nederland. De NOS komt met een exitpoll als de stembureaus zijn gesloten. RTL zegt vast te houden aan een vroege peiling.

Laroes heeft hoofdredacteur Harm Taselaar van RTL Nieuws per e-mail opgeroepen pas een prognose uit te zenden als de stembureaus dicht zijn. “Mij lijkt dat je elkaar moet beconcurreren met goede onderwerpen en inhoudelijke debatten”, schrijft Laroes. “Niet met een race tegen de tijd als die zich afspeelt nog tijdens de uren dat kiezers hun stem kunnen bepalen.” Laroes waarschuwt in zijn brief dat deze vroege exitpoll kan leiden tot een wettelijk verbod op peilingen.

Taselaar zegt zich niet te kunnen voorstellen dat een kijker, beïnvloed door de prognose, zijn stem nog binnen een paar minuten gaat uitbrengen. “Op dat moment zou de willekeurige Nederlandse kijker -bevlogen door de prognose- zijn jas moeten aantrekken, op zijn fiets moeten springen en zich richting stembureau moeten haasten om hijgend om één voor negen zijn stem uit te brengen om zo de verkiezingen te beïnvloeden”, schrijft Taselaar. “Ik ben geneigd te denken dat dit scenario zich niet zal afspelen vanavond.” [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten