Zoeken
Sluit dit zoekvak.

President Kazachstan lacht om Borat

De president van Kazachstan maakt zich niet druk om de film Borat. “Deze film is gecreëerd door een komiek, dus laten we erom lachen”, zei Nursultan Nazarbayev.

(Novum/AP) – De president van Kazachstan maakt zich niet druk om ‘Borat: cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazakhstan’. “Deze film is gecreëerd door een komiek, dus laten we erom lachen”, zei president Nursultan Nazarbayev, die samen met de Britse premier Tony Blair een persconferentie in Londen gaf.

In de film schildert komiek Sacha Baron Cohen de voormalige Sovjetrepubliek af als een achterlijk land. De inwoners zijn verslaafd aan de urine van paarden, schieten graag op honden en zien verkrachting en incest als heel gewone bezigheden. Cohen speelt in de film de Kazachstaanse journalist Borat, die een hekel heeft aan vrouwen en minderheden. Aanvankelijk reageerden de Kazachstaanse autoriteiten woedend op de film.

Nazarbayev ziet echter ook de positieve kant van de filmhit. “Er bestaat een uitdrukking dat alle publiciteit goede publiciteit is.” Mensen hebben nu in ieder geval meer aandacht voor zijn land. Wel denkt de president dat het imago van Kazachstan vooruit kan. “Als mensen praten over Kazachstan hebben ze de indruk dat het nog steeds op de een of andere manier deel uitmaakt van de Sovjet-Unie of Rusland. Soms verwarren mensen ons met Kyrgyzstan, Afghanistan of iets anders.”

Hij benadrukt dat het land bijna tot de vijftig meest ontwikkelde landen behoort. Het bruto nationaal product per hoofd van de bevolking is volgens Nazarbayev gestegen van ongeveer 310 euro in de jaren negentig tot meer dan 4700 euro tegenwoordig. Het land trekt 39 miljard euro aan buitenlandse investeringen per jaar aan.

[Novum]