Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Sp!ts eist verklaring van NVJ

Dagblad Sp!ts eist een verklaring van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) om haar bewering dat gratis kranten overwegend bestaand nieuws brengen. Sp!ts vraagt zich af of de NVJ de gratis kranten nog wel kan vertegenwoordigen. De Tweede Kamer sprak zich maandag tijdens een debat in meerderheid uit voor steun aan de dagbladen. Het debat was aangezwengeld door de PvdA. De NVJ liet daarop in een verklaring weten blij te zijn dat de ‘NVJ-lobby’ heeft gewerkt.

De vereniging stelde dat steeds meer uniek nieuws verdwijnt met het kleiner worden van krantenredacties. Gratis kranten zouden dit gat niet kunnen opvullen, omdat die overwegend ‘bestaand nieuws in een andere verpakking’ brengen.

Hoofdredacteur Bart Brouwers van Sp!its is verrast door de opstelling van de NVJ. Hij vindt het geen zaak van de overheid om in de bres te springen voor kranten wanneer de concerns zelf besluiten om hun redacties in te krimpen. Ook nodigt hij algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning uit om eens langs te komen. Dan zou blijken dat de redacteuren van Sp!ts wel degelijk eigen nieuws brengen.

Bruning accepteert de uitnodiging, maar benadrukt dat hij bij zijn uitspraken blijft. “Er werken bij Sp!ts veertig mensen. Dan is het logisch dat je maar in beperkte mate eigen nieuws en gedegen onderzoeksjournalistiek kunt leveren. Bij de gevestigde kranten werkt een veelvoud aan mensen en die zitten echt niet allemaal met een sigaar achter hun bureau te niksen.” [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten