Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Verenigd Koninkrijk blijft voorlopig vasthouden aan verouderde DAB-techniek

Het Verenigd Koninkrijk blijft voorlopig vasthouden aan de verouderde techniek voor Digital Audio Broadcasting (DAB). Mediaregulator Ofcom heeft aangegeven dat er vooralsnog geen plannen zijn om over te schakelen op de nieuwe standaard die onlangs werd geaccepteerd door WorldDAB, zo meldt de Engelse krant ‘The Guardian’. En dat betekent dat het Verenigd Koninkrijk het voorlopig nog moet doen met overvolle DAB-multiplexen, lage bitrates en slechte geluidskwaliteit.

Onlangs accepteerde WorldDAB, de overkoepelende organisatie ter promotie van digitale radio, het AAC+ codec als nieuwe standaard voor DAB-uitzendingen. De huidige DAB-techniek is nog gebaseerd op de verouderde MP2-technologie, die veel bandbreedte benodigd voor goede geluidskwaliteit. Zo heeft MP2 een bitrate van 192 kbps nodig, waar bijvoorbeeld MP3 128 kbps benodigd.

Door uit te zenden met een hogere bitrate kunnen er echter weer minder stations via één multiplex uitzenden. Het gevolg is dan ook dat vele radiostations via DAB met een bitrate van ‘slechts’ 128 kbps uitzenden.
Lees verder

Gerelateerde berichten