Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Virgin Radio uiterlijk 2010 van de middengolf

De Engelse rockzender Virgin Radio zal uiterlijk 2010 haar uitzendingen via de middengolf staken. Dit maakte Fru Hazlitt, directeur van het radiostation, afgelopen donderdag bekend tijdens de conferentie ‘Radio at the edge 2006’ in Londen. Het aantal luisteraars dat naar muziekstations via de middengolf luistert, daalt momenteel gestaag in het Verenigd Koninkrijk, waardoor het op termijn voordeliger voor Virgin Radio zal zijn om niet meer via de AM uit te zenden.

Momenteel betaalt Virgin Radio per jaar nog ruim £1,13 miljoen en 6% van haar omzet aan mediaregulator Ofcom, om gebruik te mogen maken van de middengolffrequenties waarop het uitzend. Maar ook de exploitatiekosten van de middengolfzenders zelf kost Virgin radio vermoedelijk nog een slordige £1 miljoen per jaar.

Onlangs maakte Ofcom bekend dat de licentiekosten voor landelijke commerciële radiostations verlaagd zullen gaan worden, omdat steeds meer mensen via digitale mogelijkheden (DAB/Internet/Satelliet) naar de radio luisteren. Voor Virgin Radio zouden de licentiekosten verlaagd worden naar £100.000 per jaar en komt het percentage dat van de omzet afgedragen moet worden te vervallen. Echter Virgin Radio is van mening dat dit te laat komt, want de nieuwe voorwaarden gaan pas in 2009 in, als de licentie van Virgin Radio verlengd wordt. Tegen die tijd zal het aantal luisteraars via de middengolf nog verder gedaald zijn, waardoor Virgin Radio van mening is dat het voordeliger is om niet meer via de middengolf uit te zenden dan wel. Momenteel luistert al 30% van de luisteraars van Virgin ‘digitaal’ naar het station.

Virgin Radio gaat daarom de komende jaren sterk inzetten om meer luisteraars van de middengolf , toch nog ongeveer 1,7 miljoen, naar andere distributiemethoden te lokken. Daarnaast lobbiet het bij mediawaakhond Ofcom om de AM-band op korte termijn te gaan gebruiken voor DRM (digitale middengolf) uitzendingen. Ofcom zelf overweegt momenteel ook al om AM-licenties over enkele jaren niet langer meer te verlengen. Vermoedelijk zal het in de loop van volgend jaar een definitief standpunt hierover innemen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten