Search
Close this search box.

VUmc onderzoekt stappen tegen Editie NL

Het VU medisch centrum in Amsterdam kijkt of het mogelijk is een uitzending van het televisieprogramma Editie NL op RTL4 te voorkomen. Afgelopen woensdag zijn journalisten van RTL, dat het programma uitzendt, de kinderafdeling van het ziekenhuis opgelopen. Ook zouden zij andere ziekenhuizen hebben bezocht om te kijken hoe gemakkelijk mensen op de afdelingen kunnen komen. Donderdag zouden de beelden worden uitgezonden.

Eerder werden bij twee baby’s in het VUmc en bij één in het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg botbreuken in het bovenbeen geconstateerd. Onder meer het VU stelde vervolgens cameratoezicht in. Er wordt onderzocht waardoor de breuken zijn veroorzaakt.

Volgens het VUmc hebben de journalisten zich onder valse voorwendselen toegang verschaft tot de kinderafdeling en hebben zij verzwegen dat zij een camera bij zich hadden en opnamen maakten. Pas achteraf zouden zij het VUmc om een reactie hebben gevraagd. Het VUmc spreekt van huisvredebreuk en inbreuk op de privacy van de patiënten en hun ouders.

Een woordvoerder van het medisch centrum zegt de zaak te betreuren, omdat ten onrechte de indruk kan worden gewekt dat het in het VUmc onveilig is voor patiënten. “Het personeel is alert en vraagt aan onbekenden wat men zoekt en wat men wil. Dat is ook in dit geval gebeurd.” Ook is er cameratoezicht, maar het hospitaal wil geen fort worden.

Het ziekenhuis zegt donderdag aangifte te doen bij de politie en dan te bekijken wat de mogelijkheden zijn om Editie NL aan te pakken. RTL zegt donderdag pas te bepalen of de uitzending doorgaat. Een woordvoerder stelt dat patiënten en ouders nooit herkenbaar in beeld zullen worden gebracht en dat zij deze onderzoekstechniek vaker gebruiken. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten