Search
Close this search box.

Wegener geïnteresseerd in AD [Update]

Dagbladuitgever Wegener is geïnteresseerd in overname van het belang van PCM in AD Nieuwsmedia, de gezamenlijke joint venture van de twee uitgevers. Dat heeft bestuursvoorzitter Jan Houwert van Wegener donderdag gezegd. AD Nieuwsmedia werd vorig jaar september opgericht voor de fusie van het Algemeen Dagblad en zeven regionale dagbladen. Wegener was oorspronkelijk uitgever van de regionale kranten en bezit nu 37 procent van het bedrijf. PCM, eerder eigenaar van het AD, heeft 63 procent.

“Wegener is in eerste instantie belangstellend, anders zouden we er ook niet in zitten”, aldus Houwert. Vakblad Adformatie meldde donderdag op zijn website dat AD Nieuwsmedia nog voor de kerst volledig in handen komt van Wegener. Als prijs voor het krantenbedrijf circuleert een bedrag van circa EUR 120 miljoen.

Of PCM zijn belang daadwerkelijk heeft aangeboden aan Wegener, wil Houwert niet kwijt. “Daar kan ik niks over zeggen. Ton aan de Stegge (bestuursvoorzitter van PCM, red.) heeft een tijd geleden gezegd afstand te willen nemen. Dat zij zo. Het is een besloten vennootschap. Als de ene partij zijn aandelen kwijt wil, moet hij ze aan de andere partij aanbieden.”

Aan de Stegge liet afgelopen september op het jaarlijkse omroepcongres in Hilversum weten dat hij de samenwerking met Wegener wilde beëindigen. Twee grootaandeelhouders zouden ten koste van de slagvaardigheid gaan, zei Aan de Stegge toen.

Een eventuele overname van de aandelen kan alleen maar plaatsvinden onder bepaalde voorwaarden, stelt Wegener-bestuurder Houwert. “Het gaat ook om de populatie van het AD. Die zit vast aan de aandeelhouders, de moeders. Trouwen is ingewikkeld. Scheiden ook.” Over welke voorwaarden het gaat, zegt hij niet.

Houwert sluit overigens een ongewijzigde situatie, waarbij PCM en Wegener beide eigenaren blijven, ook niet uit. De duidelijke taal van Aan de Stegge hoeft volgens hem geen daadwerkelijke breuk op te leveren. “Hij heeft wel eens eerder dingen gezegd waar hij op is teruggekomen. Voortschrijdend inzicht is ook altijd mogelijk.”

Houwert doelt hierbij op het – inmiddels gefaalde – plan van Aan de Stegge om samen met investeerder Boekhoorn een gratis krant te maken. Eerder had de PCM-bestuurder nog aangegeven niet met Boekhoorn in zee te willen. De commissarissen van PCM hebben het plan inmiddels afgeschoten omdat ze zich er niet in konden vinden. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten