Deense journalisten vrijgesproken

Een rechtbank in Kopenhagen heeft maandag drie Deense journalisten vrijgesproken die waren aangeklaagd wegens het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. De journalisten hebben artikelen gepubliceerd met informatie uit geheime rapporten van de inlichtingendienst over het wapenprogramma van Saddam Hussein.

Het hof oordeelde dat hoofdredacteur Niels Lunde van de krant Berlingske Tidende en de verslaggevers Michael Bjerre en Jesper Larsen in het algemeen belang handelden toen ze in 2004 de serie artikelen plaatsten, waarin uit de gelekte vertrouwelijke rapporten werd geciteerd. In de artikelen stond dat er geen bewijs was dat Irak beschikte over massavernietigingswapens ten tijde van de door de Verenigde Staten geleide invasie, het belangrijkste door de Amerikanen en Britten gehanteerde argument om de oorlog te beginnen.

Lunde noemde de uitspraak een grote overwinning voor de open samenleving. Tegen de journalisten was vier maanden cel geëist. De voormalige inlichtingenchef die de rapporten naar de krant lekte, Frank Grevil, werd eerder wel veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf. [AP/Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten