Search
Close this search box.

Het ‘verder bijgewerkte’ Radio.NL eindejaarslijstjes overzicht [Update]

De lijstenparade op de Nederlandse radio is momenteel in volle gang. Een aantal stations hebben hun lijst inmiddels al afgerond, terwijl andere stations druk bezig zijn of al in de startblokken staan. Hoogste tijd dus om het grote overzicht van Radio.NL weer eens bij te werken.

Een aantal radiostations zal vandaag (vrijdag 22 december) hun lijst gaan afronden. Zo is ondermeer de ontknoping van de Classic Rock 1000 te horen op City FM in de Randstad en Noordoost Nederland, terwijl HotRadio Plus in Oost Nederland de laatste van een serie van zeven Top 100’s zal uitzenden. Radio Noord-Holland zendt vandaag tussen 9 en 19 uur de Noord-Hollandse Top 100 uit, waarbij afgeteld wordt naar de grootste artiest uit Noord-Holland. Radio Veronica lijkt maar geen genoeg te kunnen krijgen van lijstjes, want na de Top 1000 Aller Tijden zal de zender komende week weer een editie van de Download Top 750 gaan uitzenden.

Lijstenparade (sinds 1 december)
KX Radio, het internetstation van Rob Stenders, is momenteel druk bezig aan haar Lijstenparade. Daarbij zullen de platen van de afgelopen 45 jaar opnieuw beoordeeld gaan worden. Op 31 december wordt de Lijstenparade afgesloten met de beste platen van de afgelopen tien jaar. De presentatie van de lijst zal in handen zijn van Rob Stenders, Henk Westbroek, Toine van Peperstraten, Isabelle Brinkman, Leo Blokhuis en Fred Siebelink. Meer info op Lijstenparade.nl.

Top 4000(sinds 11 december)
Radio 10 Gold is alweer met de tweede week van haar ‘paradepaardje’ bezig: De Top 4000. Deze lijst bevat de vierduizend grootste hits uit 40 jaar Top 40 en is eveneens samengesteld door de luisteraars. Wie dit jaar op nummer 1 staat, is op oudejaarsdag te horen op Radio 10 Gold. Meer info op Top4000.nl.

Winterse 50
Een flink aantal lokale omroepen in Nederland en Vlaanderen pakken inmiddels alweer voor het vijfde jaar uit met de Winterse 50. De Winterse 50 is een hitlijst met de 50 lekkerste hits voor de winter. En daarbij gaat het niet alleen om kerstplaten, maar juist ook veel platen die je dat speciale wintergevoel geven. De lijst zal nog tot en met 1 januari te horen zijn bij de diverse radiostations. Een overzicht hiervan is te vinden op Winterse50.nl.

Christmas Top 50(22 en 25 december)
Net als voorgaande jaren zal Sky Radio ook dit jaar de ‘Christmas Top 50’ uitzenden. Vandaag (vrijdag 22 december) zal de lijst vanaf 14 uur worden uitgezonden, terwijl de lijst op eerste kerstdag vanaf 15 uur voorbij komt. Meer info op Skyradio.nl.

Top 227(23 en 24 december)
Radio 227 zal op 23 en 24 december weer de Top 227 gaan uitzenden. Luisteraars kunnen nu stemmen voor de lijst. Kijk voor meer info op Radio227.nl.

Top Serious Request(vanaf 24 december)
Deze week hebben drie deejays van 3FM zich weer op laten sluiten in het glazen huis op de Neude om zo geld in te zamelen voor slachtoffers van landmijnen. Luisteraars kunnen dan, in ruil voor een donatie, hun favoriete plaat aanvragen. Net als vorig jaar zal aansluitend de ‘Top Serious Request’ uit. Dat betekent dat 5 dagen lang de meest aangevraagde platen van de week daarvoor voorbij zullen komen. De Top Serious Request begint op zondag 24 december om 18 uur en eindigt op vrijdag 29 december, eveneens om 18 uur.

Top 2000(vanaf 26 december)
De lijst die zeer waarschijnlijk verreweg de meeste luisteraars zal trekken wordt wederom door Radio 2 uitgezonden. Het is dit jaar alweer de achtste editie van de Top 2000 en inmiddels is bekend dat Queen weer op één staat, Boudewijn de Groot op twee en The Eagles op drie. Maar de vraag is welke platen er op de overige 1997 plaatsen staan.

De Top 2000 zal van 26 tot en met 31 december worden uitgezonden, zowel overdag als ’s nachts. Alle info op Top2000.Radio2.nl.

Top 538(vanaf 26 december)
Na een jaar afwezigheid is ook Radio 538 weer terug in het ‘grote lijstjesoverzicht’. Dit keer niet met de ‘Eeuwige 100’, maar met een nieuwe lijst: de ‘Top 538’. Ook deze lijst is geheel door de lijsteraars worden samengesteld. De aftrap voor de Top 538 zal op tweede kerstdag (26 december) plaatsvinden om 9 uur, waarna de lijst dagelijks te horen is tussen 9 en 19 uur. Op vrijdag 29 december zal kort voor 18 uur de nummer 1 te horen zijn. Meer info op Radio538.nl.

Klassieke Top 1000 Aller Tijden(vanaf 26 december)
Ook dit jaar brengt Classic FM de Klassieke Top 1000 Aller Tijden. De laatste week van het jaar draait de zender duizend mooiste klassieke werken aller tijden. De uitzending begint op tweede kerstdag (7 uur) en eindigt op Nieuwjaarsdag. Meer info op Classicfm.nl.

TV Oranje Top 1000(vanaf 27 december)
De digitale kabelzender TV Oranje zal tussen kerst en nieuwjaar de 1000 grootste Nederlandstalige hits aller tijden op een rijtje zetten in de TV Oranje Top 1000. De lijst wordt samengesteld aan de hand van de stemmen die worden uitgebracht voor de Verzoekparade, die dagelijks door de zender wordt uitgezonden tussen 18 en 19 uur.

Radio4Daagse(vanaf 28 december)
De klassieke zender Radio 4 draait de laatste vier dagen van het jaar weer op verzoek. Van donderdag 28 december tot en met zondag 31 december zal Radio 4 namelijk voor derde keer de ‘Radio4Daagse’ gaan uitzenden.

In 2005 werden ruim 2000 stukken aangevraagd en de uiteindelijke selectie zorgde voor 4 dagen toegankelijke klassieke muziek die werd gewaardeerd door een groot publiek.

Fresh 100(30 december)
De regionale radiozender Fresh FM zal ook dit jaar weer de ‘Fresh 100’ gaan uitzenden. De derde editie van deze lijst zal op vrijdag 30 december tussen 10 en 18 uur te horen zijn. Vorig jaar stond Delerium met ‘Silence’ op nummer één. Wat er dit jaar op één staat, bepaald de luisteraar. Stemmen voor de Fresh 100 kan nu via Fresh.FM

De Hollandse 100(30 december)
De Nederlandstalige hitzender RadioNL zal op 30 december de honderd grootste Nederlandstalige hits gaan uitzenden.

Top 100 aller Drenten(31 december)
Radio Drenthe zal op de laatste dag van het jaar de ‘Top 100 aller Drenten’ gaan uitzenden. Tussen 9 en 18 uur zullen Rene Steenbergen en Sjoerd Looijenga de honderd favoriete platen van de luisteraars op een rij. De gebeurtenissen in de radiostudio tijdens de uitzending zullen ook te volgen zijn via TV Drenthe.

Alle 50 Goud(31 december)
Radio en TV Noord zullen op oudejaarsdag (31 december) voor de negende keer ‘Alle 50 Goud’ gaan uitzenden. Radio Noord zal de complete lijst uitzenden tussen 13 en 18 uur, terwijl TV Noord vanaf 18 uur in het teken zal staan van de lijst. Meer info op Alle50Goud.nl.

Havenstad Honderd(31 december)
Een ander station in Groningen dat op oudejaarsdag een eigen lijst zal uitzenden is Havenstad FM. De omroep voor Noordoost Groningen zendt dan tussen 9 en 18 uur de ‘havenstad Honderd’ uit, met de honderd lekkerste nummers aller tijden.

Nummer 1 week (vanaf 1 januari)
De regionale zender Radio M Utrecht heeft besloten het nieuwe jaar te beginnen met alleen maar tophits. Van 1 tot en met 5 januari zullen er namelijk alleen maar nummer 1 hits te horen zijn op de zender.

Buitenland
Ook bij onze zuiderburen zijn er diverse radiostations die mee doen aan de ‘lijstjesgekte’. Zo zond 4FM eerder deze maand een week lang elke dag een Top 100 uit.

Maar ook bij de Openbare omroep VRT doet men vrolijk mee. De Vlaamse openbare popzender Donna pakt alweer voor het zevende jaar uit met haar eigen eindejaarslijst, die elk jaar een plaat langer wordt. Was het vorig jaar nog de Top 2005, dit jaar is het de Top 2006. De afgelopen jaren is de lijst behoorlijk in populariteit gestegen, want brachten in 2000 ‘slechts’ 21.000 luisteraars hun stem uit, vorig jaar was dit aantal al gestegen tot 54.172. Dit jaar zal de Top 2006 worden uitgezonden van 25 december (17 uur) tot 31 december (20 uur), waarmee de lijst 147 uur onafgebroken door gaat.

Wie meer van het stevigere werk houdt, kan bij Studio Brussel terecht. Op vrijdag 29 december zendt het station namelijk weer de ‘Tijdloze 100’ uit. Tussen 12 en 22 uur zetten Lieve De Maeyer en Roos Van Acker de beste pop- en rockklassiekers van de afgelopen decennia op een rij.

Maar het lijstjesvirus is niet alleen overgeslagen naar onze zuiderburen, want ook onze oosterburen gaan langzamerhand mee in deze trend. Hit Radio FFH in Hessen zal de laatste dagen van dit jaar de Top 2007 gaan uitzenden. Luisteraars kunnen daarbij kiezen uit ruim 3000 platen. Vanaf 27 december zullen dat de meest aangevraagde platen voorbij komen. Op oudejaarsdag zal vanaf 12 uur de Top 100 uitgezonden gaan worden.

Over platen op verzoek gesproken. De popzender NDR 2 in Noord-Duitsland zal de laatste week tussen 6 en 18 uur geheel op verzoek gaan draaien. Al enkele jaren claimt het station één van de uitgebreidste playlist van de Duitse radio te hebben en nu daagt het haar luisteraars uit om dit te testen. Van AC/DC tot Zappa en van Abba via Led Zappelin naar Robbie Williams. NDR 2 draait ze allemaal.

In Engeland zal de rockzender Virgin Radio het jaar weer afsluiten met de ‘Al Time Top 500’. Vorig jaar werd ‘Imagine’ van John Lennon door de luisteraars verkozen tot beste plaat ooit, gevolgd door ‘Hey Jude’ van The Beatles. Hoe de lijst er dit jaar uitziet is van woensdag 27 december tot en zaterdag 30 december te horen op Virgin Radio.

[Update] Arrow
Radio.NL niet helemaal op de hoogte van alle lijstjes van 2006. Het landelijke radiostation Arrow zendt namelijk tussen 27 en 31 december van 9:00 tot 18:00 uur de ‘Arrow Random Rock 500’ uit op Arrow Classic Rock. Tijdens Rocktober kozen de luisteraars van het station de 500 beste rockplaten. Arrow Classic Rock herhaalt deze lijst, maar dan random en met veel speciale uitvoeringen.

[Update] Kink 100
En het landelijke radiostation Kink FM zendt op eerste kerstdag, 25 december, de ‘Kink 100’ uit. Van 10.00 uur tot 18.00 uur zijn de beste popsongs van 2006 te horen. Tussen 18 en 21 uur zendt Kink FM nog een lijst uit, dit is een jaaroverzicht van het belangrijkste popnieuws uit 2006 met Vincent de Lijser. 

[Update] 100%NL
En als laatste 100%NL. Deze nieuwe landelijke zender, voorheen RTL FM, gaat op 1 januari de ‘Vrienden van Amstel Live Top 25’ uitzenden met daarin de 25 beste optredens ooit van de Vrienden van Amstel. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten