Bentveld en Van Pol nieuwe presentatoren van ‘Vroege Vogels’

Frank van Pamelen heeft afg elopen zondag (14 januari) voor het laatst het programma ‘Vroege Vogels’ op Radio 1 gepresenteerd. Van Pamelen wordt opgevolgd door Menno Bentveld en Andrea van Pol, die een presentatieduo zullen vormen van het natuurprogramma van de VARA. Ook vaste columnist Midas Dekkers neemt na 27 jaar afscheid van Vroege Vogels. Op zondag 11 februari is zijn laatste en 1250-ste column op Radio 1 te horen.

Het vertrek van Van Pamelen is opmerkelijk snel gekomen. Hij was pas in 2005 de opvolger van Ivo de Wijs, die jarenlang als presentator aan ‘Vroege Vogels’ verbonden was. Een verschil van inzicht over de creatieve invulling van het programma lag volgens Van Pamelen ten grondslag aan het besluit om ermee te stoppen. In goed overleg hebben de VARA en de presentator besloten de samenwerking te beëindigen.

Nieuw presentatieduo
De nieuwe presentatoren van ‘Vroege Vogels’ hebben beiden al een lange carrière bij tv en radio achter de rug. Van Pol werkte al eerder bij de VARA. Ze was in 1999 werkzaam als redacteur van het programma ‘Laat de Leeuw’. Momenteel werkt ze voor RTV Noord-Holland, waar ze wekelijks het culturele magazine ‘Pols hoogte’ presenteert. Van Pol: “Ik ben opgegroeid in de bossen van Zeist. In mijn woonplaats Amsterdam voel ik me niet altijd even gelukkig. ‘Kom dan terug. Je bent een echt natuurkind’, zegt mijn moeder dan.”

Collega-presentator Bentveld is sinds 1995 werkzaam bij de VARA. Hij heeft tv-programma’s als ’12 steden, 13 ongelukken’ en ‘Jules Unlimited’ gepresenteerd. Momenteel is hij te zien als presentator van ‘Herexamen’ en ‘Nieuwslicht’. Bentveld voelt zich als een vis in het water bij ‘Vroege Vogels’: “Het eerste wat ik vroeger wilde worden was boswachter. Ik ging graag met mijn vader wandelen en naar vogels luisteren en kijken. Het is er nooit van gekomen, maar ben ik de verwezenlijking ervan alsnog dicht genaderd. Dichter kan niet meer, denk ik.”

Afscheid Midas Dekkers
Bioloog Midas Dekkers was al sinds 1980 de vaste columnist van ‘Vroege Vogels’. Wekelijks tekende hij voor een gesproken column in het natuurprogramma. Volgens de VARA wil hij zich meer met andere zaken gaan bezighouden. Dekkers’ columns zijn verzameld in diverse bundels. Op zondag 11 februari tussen 8.00 en 10.00 uur op Radio 1 is zijn laatste column te horen, live vanuit zijn werkkamer. [RvB/Radio.NL]

Gerelateerde berichten