Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Franse Consul teleurgesteld in zenderbeleid @Home en programmaraad

Camille Oostwegel, Honorair Consul van Frankrijk te Maastricht en algemeen directeur van de overbekende Château Hotels in (Zuid-) Limburg, maakt zich ernstig zorgen over het beleid van @Home om de Franstalige zenders RTBF 1 (La Une), France 2 en France 3 van de kabel te halen. In een brief aan @Home heeft hij verzocht om in het pakket Digitaal Extra de Franse zenders France 2 en – 3 weer op te nemen. Tevens vindt hij het zorgelijk dat @Home onlangs de zender RTBF La Une verwijderde uit het analoge pakket in Maastricht en Eijsden, nota bene een regio die directe banden heeft met het aangrenzende Franstalige gebied.

France 2 / France 3
In de brief aan @Home stelt de Consul dat vooral in Limburg dat in de nabijheid van Franstalige gebieden ligt, veel mensen wonen die interesse hebben in- dan wel de Franse taal spreken. Velen van hen hadden speciaal een decoder aangeschaft toen digitaal de 2 Franse publieke omroepen werden toegevoegd aan het aanbod.

Het schrappen van die zenders eind vorig jaar vindt de Consul onbegrijpelijk omdat het zenderaanbod werd uitgebreid maar het aanbod van Franse zenders juist werd ingeperkt tot TV5 Monde, wat in feite geen nationale omroep is maar een internationaal en ook op Nederland gericht kanaal. Overigens is het een feit dat de nationale (Belgisch-)Franse zenders landelijk gezien ongewenst lijken te zijn. Enkel Casema en CaiWay lijken interesse te tonen om de bewuste omroepen nog door te (gaan) geven. Delta schrapte in Zeeland RTBF La Une en UPC Digital verwijderde France 2.

Antwoord @Home
@Home antwoordde in een brief aan de Consul begrip te hebben voor het standpunt van de Consul maar de zenders te hebben verwijderd naar aanleiding van een onderzoek naar populaire zenders. @Home stelde ook dat het een besluit is waar wellicht niet iedereen mee tevreden is maar dat het verzoek is genoteerd en dat hoe meer mensen om een zender vragen, des te groter de kans is dat die wordt doorgegeven. Feit is dat @Home eigenlijk geen beschikbare kanalen meer heeft om veel meer zenders door te geven. Het toevoegen van allerlei Nederlandse publieke themazenders moest dan ook ten koste gaan van andere, volgens @Home, minder bekeken zenders.

Programmaraad
Ook analoog is er onlangs een Franstalige zender verdwenen van de Maastrichtse kabel waarmee deze enige direct met Franstalige gebieden verbonden stad van ons land nu alleen nog maar over TV5 Monde beschikt. Een binnenlands Waals of Frans programma is niet meer via de kabel te ontvangen en bovendien is TV5 deels Nederlands ondertiteld. Het verdwijnen van de RTBF kon gebeuren omdat de lokale Programmaraad na een overname van het kabelnet door @Home en het niet steunen van een aparte raad door de Gemeente Maastricht, verdween. Dientengevolge werd het aanbod gelijkgetrokken met de rest van Limburg waarbij @Home ook het advies van Programmaraad Limburg opvolgde. Zij adviseren al een paar jaar de zender RTBF La Une in het geheel niet meer ondanks dat Limburg aan Franstalig België grenst.

@Home kiest liever Live Shop
De programmaraad adviseerde wel 6 Duitse en een groot aantal Nederlandstalige commerciële zenders die onderling weinig van elkaar verschillen. Overigens is het beleid bij andere kabelmaatschappijen in het Zuiden van ons land (UPC, Delta, Casema) niet veel beter omdat ook zij de RTBF verwijderden. Tot slot mag gesteld worden dat @Home ook zelf had kunnen besluiten om RTBF La Une tóch door te blijven geven. @Home kiest er echter voor om in haar eigen ruimte Tel Sell/Live Shop door te geven, bepaald geen uniek kanaal omdat die al grotendeels en vaak gelijktijdig op meerdere commerciële zenders zendtijd inhuurt. Daarnaast is het ongetwijfeld zo dat waar RTBF La Une @Home een (gering) bedrag kost, Live Shop/Tel Sell juist (veel) geld opbrengt omdat zij kanalen huren bij de kabelexploitant.

Frans juist steeds populairder
In een document dat is opgenomen in het ‘Livre Blanc de la Francophonie’ dat 20 maart is overhandigd aan president Chirac stelt de Consul dat de Franse taal in Nederland ooit zeer belangrijk was maar na de jaren ‘60 uit de gratie raakte mede door de opkomst van de Britse taal en cultuur in Nederland. De laatste tijd wordt het Frans echter juist weer steeds belangrijker om sociaal-economische redenen. Dit heeft vooral te maken met de ontwikkelingen in de Europese Unie en de betere communicatiemiddelen. Ook is de interesse van Nederlanders in bijvoorbeeld Wallonië weer enorm toegenomen en zien bedrijven steeds meer de noodzaak in van een beheersing van de Franse taal. Met de media is het echter slecht gesteld, daar waar RTBF La Une (La Deux werd al nergens doorgegeven) nog te zien was is deze nu ook bijna overal verdwenen.

Meer aandacht voor Frans
Ook voormalig Minister van Onderwijs en huidig minister van Economische zaken Maria van der Hoeven (zelf overigens ook afkomstig uit Zuid-Limburg) onderschreef dat en zorgde er voor dat scholen weer meer leerlingen in de Franse taal gaan interesseren. Helaas is ondanks het almaar belangrijker wordende Europa, dit in de het media-aanbod in ons land steeds minder te merken. De Consul stelt dat hier meer aandacht voor moet komen door desnoods met subsidie de Franse taal ook via de media meer voet aan de grond te laten krijgen in Nederland. Overigens is in West-Brabant RTBF La Une wél via @Home te ontvangen. Daar was echter indertijd wel actie bij de programmaraad voor nodig waaraan diverse Franse instellingen toen meewerkten met een positief resultaat.

Alternatieven voor ontvangst
Voor de Limburgse kijkers die Franse of Waalse binnenlandse zenders willen ontvangen zit er (voorlopig) weinig anders op dan naar alternatieven te zoeken. Een alternatief is een abonnement af te sluiten via het satellietpakket van TV Vlaanderen op Astra, waarbij onder meer RTBF Sat, France 2 en France 3 zijn inbegrepen. Een Belgisch adres + rekeningnummer zijn wel nodig om een abonnement af te sluiten want helaas geeft het Nederlandse Canal Digitaal de zenders niet door. Ook kan er via de ether (vooral in Zuid-Limburg) naar RTBF La Une en RTBF La Deux gekeken worden. Tot slot kunnen een aantal Franse zenders zowel analoog als digitaal worden ontvangen via de satelliet Atlantic Bird 3 op 5 Graden west, schoteldiameter 60 CM. [Auteur: Jan-Hein Visser/Radio.NL]

Gerelateerde berichten