Headlines uit de krant: maandag 26 maart

Leraren zijn zwaar ontstemd over een actie van Radio 538. De zender wil volgende week een docent ontvoeren om leerlingen een dag te verlossen van ‘hun meest verschrikkelijke leraar’. ,,Dit gaat alle perken te buiten. Het is smakeloos,’’ zegt voorzitter Walter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond. Op de website www.ontvoermijnleraar.nl kunnen scholieren een foto of filmpje van een leraar plaatsen, waarop bezoekers kunnen stemmen. De winnaar wordt op een nog geheime dag verrast en met zijn toestemming meegenomen.

,,We zien hier de grap niet van in,’’ vindt Dresscher. ,,Op deze manier roep je massale agressie op tegen personen. Leraren worden in een kwaad daglicht gezet, je breekt iemands imago af. Bovendien wordt de docent onder druk gezet. Als hij niet meedoet, heeft dat misschien gevolgen voor zijn imago.’’ Bij de zender begrijpen ze de verontwaardiging niet. ,,We zien het als een leuke stunt,’’ stelt algemeen directeur Jan Willem Brüggenwirth. ,,De leraar in kwestie zal worden gezien als een soort stoere kerel.’’ Lees verder

Voetbal
De FIFA heeft besloten de uitzendrechten van de wereldtitelstrijd voetbal in 2014 toe te kennen aan de EBU, het samenwerkingsverband van de Europese publieke omroepen. Dit betekent dat de NOS de 64 duels mag uitzenden op televisie en radio. Lees verder

Mediapark
Het mediapark in Hilversum, waar vijfduizend mensen werken, maakt een sterke ontwikkeling door. Vrijwel alle bedrijfsruimten zijn bezet. Eigenaar TCN Property Projects blaast oude studio’s en gebouwen nieuw leven in, zoals het Audiocentrum, en meldt verder de komst van een hotel, een Italiaans restaurant, een koffiezaak, een kleine supermarkt, een bankfiliaal en een traverse over de weg naar het spoorstation Hilversum-Noord. Lees verder

Journaal
Kinderen in Peru krijgen een eigen jeugdjournaal op televisie en op het internet waar jongeren zelf aan meewerken. Op deze manier zal het jeugdjournaal bestaan uit nieuws dat kinderen zelf belangrijk vinden. Dit meldde de mediaorganisatie Free Voice vrijdag. In deze nieuwe formule nemen zeven kinderen plaats in de redactie, naast het kernteam van acht professionele journalisten. Twintig vrijwillige kindercorrespondenten, verspreid over acht steden in Peru, zorgen voor eigen reportages vanuit het land. De jonge kijkers kunnen deze reportages op internet bekijken en door een stemming bepalen welke reportage in het nieuws is te zien. Lees verder

RTL 5
RTL 5 brengt vanaf mei de Nederlandse versie van het Engelse televisieprogramma Ladette to Lady (Van Del tot Dame) op het scherm. Dat heeft de zender vrijdag bevestigd. Eerder was bij RTL 5 ook de oorspronkelijke versie te zien. In het realityprogramma worden ordinaire meiden veranderd in welopgevoede dames. Het Nederlandse programma zal Dames in de Dop gaan heten en is vanaf maandag 21 mei te zien. Meiden die zich aangesproken voelen om aan het programma mee te doen, kunnen zich melden bij RTL 5. Lees verder

Gerard
Gerard Joling is helemaal uit zijn dak. Na achttien jaar heeft hij het weer voor elkaar: de zanger staat op 1 met zijn nummer Maak me Gek. ” Ik ben net helemaal uit mijn pan gegaan toen ik het hoorde”, giert Geer. Lees verder

Apple
Apple is vandaag begonnen met de verzending van Apple TV. Met dit apparaatje kunnen gebruikers multimediamateriaal draadloos vanaf de pc of Mac weergeven op een breedbeeld-tv. Apple kondigde Apple TV voor het eerst aan in september 2006 onder de naam iTV. Oorspronkelijk stond de lancering van het apparaat gepland voor februari. “Apple TV is eigenlijk de dvd-speler van het internettijdperk: je kunt hiermee snel en gemakkelijk al het materiaal in iTunes op je pc of Mac weergeven op je breedbeeld-tv”, aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. Lees verder

LOT
De lokale omroep Radio LOT lijkt de strijd om de zendvergunning in de gemeente Nieuwkoop te gaan winnen. Het college vindt de omroep meer lokaal gericht dan NEO Radio, de tweede aanvrager. Bovendien zendt Radio LOT al jaren uit, waardoor sprake is van een ’stabiele situatie’, vindt het Nieuwkoopse college. Burgemeester en wethouders adviseren de raad dan ook om LOT voor te dragen voor een zendvergunning. De Lokale Omroep Ter Aar (LOT) en NEO Radio (Nieuwkoop en omstreken) zijn al een tijdje verwikkeld in een strijd om een zendvergunning voor de komende vijf jaar. De gemeente mag er immers maar één uitgeven. Beide omroepen hebben een aanvraag ingediend bij het Commissariaat voor de Media, dat uiteindelijk bepaalt welke partij de vergunning krijgt. Lees verder

Comedytrain
Jan Jaap van der Wal brengt vijf comedians onder bij de VARA. De Comedytrain heeft voor het eerst camera’s toegelaten in zijn thuisbasis, club Toomler. Oprichter Raoul Heertje hield dat altijd tegen. „Tv is een plat medium.” Lees verder

Satelliet
In Amerika is er opschudding ontstaan nu de National Music Publishers Association (NMPA) een aanklacht heeft ingediend tegen de Amerikaanse satellietradio aanbieder XM Satellite Radio. Dit omdat XM Satellite Radio een abonnement aan de Amerikaanse consument aanbied waarmee men gebruik kan maken van een archief van uitgezonden muziekstukken op de radiokanalen van de satellietradio aanbieder. De NMPA stelt dat het “XM+MP3” abonnement de in Amerika geldende auteursrechten schendt. De NMPA omarmt de nieuwe technologie die XM Satellite Radio gebruikt maar stelt nadrukkelijk dat men het niet kan dulden dat hiermee de rechten van de artiesten en componisten worden geschonden. Lees verder

Tientje
Televisiezender Tien komt eind april met Celebrity Poker: een programma waarin bekende Nederlanders leren pokeren. Zij zullen tegen elkaar strijden voor een toegangskaartje van de WSOP in Las Vegas, het grootste pokertoernooi ter wereld. In het programma maken veel sterren hun opwachting. Prem Radhakishun, Jelle Klaasen, Richard Witschge, Lieke van Lexmond, Rasti Rostelli, Peter Plasman, Horace Cohen, Maud Mulder, Ursul de Geer, Sander Foppele, Sonja Silva, Johnny de Mol en John Jones zullen hun pokerface proberen op te zetten. Pokerpro Marcel Luske verzorgt het commentaar tijdens de uitzendingen. Lees verder

Duck
Walt Disney begint een ‘kijk en chat’ experiment waarmee kijkers met elkaar kunnen chatten tijdens de televisieuitzending. Dit meldt het persbureau Reuters. Het experiment wordt gedaan op de website van ABC Family Channel, dat eigendom is van Disney. ABC was het eerste grote netwerk dat zijn programmering op internet gratis aanbood via streaming videos. Lees verder

SBS
SBS zet als eerste Nederlandse televisiebedrijf flink in op mobiel. De redacties van onder meer Hart van Nederland, Shownieuws en So You Wannabe A Popstar gaan aparte items maken voor het mobiele internet. Volgende week gaat de eerste officiële versie van de mobiele portal van SBS online. Deze week is een testversie van de mobiele portal gelanceerd. “Het is de bedoeling om de portal de komende maand flink te gaan vullen,” vertelt Rik Rensen, directeur Crossmedia bij SBS. Lees verder

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email