Headlines uit de krant: woensdag 21 maart

Radio 538-deejay Ruud de Wild heeft dinsdagmiddag in zijn programma luisteraars laten reageren op de stelling ‘Had Hitler gelijk?’. ” De vraag op zich is leeg genoeg en slaat eigenlijk helemaal nergens op. Toch vroegen veel mensen zich af ik wel goed bij mijn hoofd ben”, aldus de presentator. “Voor de goede orde: Hitler had natuurlijk in geen enkel opzicht gelijk.”

Ruud de Wild zegt het interessant te vinden om te zien wat er op zo’n stelling binnenkomt. “Het houdt me wel bezig dat Nederland aan het verrechtsen is, ik ben zelf een redelijk linkse stemmer. Sommigen antwoorden ‘ja’ op de stelling. Ik denk dat ze dat vooral deden om lekker te rellen, maar je weet het nooit. Of ik het doe om te provoceren? Ach, ik laat ook wel eens een boer en dan roep ik achteraf ‘sorry’. Van sommige reacties ben ik wel geschrokken: zo werd ik voor racist uitgemaakt.” Lees verder

Ster
De sterren die zich lieten verleiden door het grote geld van John de Mol worden door velen verketterd. Toch valt het met de imagoschade van Jack Spijkerman en consorten wel mee, menen deskundigen. Het ging in het begin van 2005 telkens op dezelfde manier: een foto met daarop een glimmende John de Mol met daarop zijn nieuwe aanwinst. In willekeurige volgorde presenteerde de mediamagnaat twee jaar geleden vol trots Beau van Erven Dorens, Bridget Maasland, Linda de Mol, Jack Spijkerman en Caroline Tensen. Meestal voorovergebogen over een contract met heel veel nullen. Nu de kans dat Tien binnenkort opgaat in RTL of SBS zitten ze in de hoek waar de klappen vallen. Op internetfora als AD.nl worden ‘de zakkenvullers van De Mol’ met de grond gelijk gemaakt. Vooral Jack Spijkerman moet het ontgelden. Lees verder

Televisie
Bedrijven die televisie via internet (IPTV) aanbieden hebben hun krachten gebundeld om één standaard neer te zetten zodat alle systemen met elkaar overweg kunnen. Het Open IPTV Forum is opgericht door Ericsson, Panasonic, Philips, Samsung, Siemens, Sony, AT&T, Telecom Italia en France Telecom. Marktleiders Alcatel-Lucent en Microsoft ontbreken op de lijst, evenals filmmakers en tv productiebedrijven. ”Het Forum staat open voor deelname voor elk bedrijf dat de doelen van het forum deelt en bereid is om actief deel te nemen aan specifieke ontwikkelingen”, aldus het Open IPTV Forum in een verklaring. Lees verder

NCRV
De NCRV brengt vanaf september een dagelijkse dramaserie voor de jeugd vanaf negen jaar op het scherm. Dat heeft de omroep maandag bekendgemaakt. De serie wordt uitgezonden op Z@pp. Onder de titel School’s out worden crossmediaal thema’s behandeld die jongeren aanspreken. Het project behelst een virtueel schoolplein op internet, boeken en evenementen. Lees verder

Concertzender
Ook al verandert niet het format, de naam van De Concertzender wordt Radio 6. Dat maakt de Nederlandse Publiek Omroep (NPO) dinsdag bekend. De naamsverandering gaat in op 15 april. De zender krijgt dan ook een nieuwe huisstijl. ,,Met de naamsaanpassing is Radio 6 herkenbaar binnen het totale pakket van radiozenders van de NPO”, aldus de NPO. De zender brengt naast jazz, cross-overmuziek en wereldmuziek, informatieve en culturele programma’s. Lees verder

Pers
Een groot deel van de huis-aan-huiskranten van Friese Pers en Hazewinkel Pers gaat over op tabloidformaat, onder het gezamenlijke label Het Weekblad. Dat heeft de uitgever maandag meegedeeld. Drie van de 25 kranten die veranderen, verschijnen al enkele maanden in de nieuwe vormgeving en dat blijkt een succes. Medio juni moeten ze allemaal op het nieuwe formaat zijn overgegaan. De gezamenlijke oplage van Het Weekblad wordt meer dan 900.000 exemplaren in Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland. Lees verder

Froukje
Ze was een gevierd soapactrice in Goudkust, presenteert populaire televisieprogramma’s bij RTL 4, is getapt als dj bij Radio 538 en bewees met een fotoreportage in Playboy dat het met de anatomie ook wel snor zit. Toch is er een tv-serie voor nodig om Froukje de Both aan een vriendje te helpen. Froukje de Both draait er niet omheen: ze is op zoek naar de prins op het witte paard. Lees verder

Belspelletjes
De consumentenorganisatie Test-Aankoop wil de belspelletjes op commerciële zenders tijdelijk verbieden. De spelletjes liggen al een tijdje onder vuur, omdat ze deelnemers zouden misleiden. Sinds 1 januari is een Koninklijk Besluit van kracht dat regels oplegt. Daarin staat onder meer dat minderjarigen niet mogen deelnemen, dat er hoogstens 2 euro per spel mag worden ingezet en dat er maximum 5.000 euro kan worden gewonnen. Maar de kansspelcommissie beslist pas eind april welke commerciële zenders nog belspelletjes mogen uitzenden. De commissie onderzoekt momenteel de aanvragen. Lees verder

Nieuws
Wereldwijd en onder alle leeftijdsgroepen zijn televisie en dagbladen nog altijd de belangrijkste nieuwsbronnen. Dat blijkt uit het rapport `The impact of digitalisation – a generation apart` van KPMG International. Het rapport is gebaseerd op onderzoek onder consumenten tussen de 18 en 65 jaar uit de VS, het Verenigd Koninkrijk (VK), Duitsland, Spanje en Nederland. Ondanks de explosieve groei van nieuwe media in de afgelopen jaren hebben de traditionele media hun dominante positie als nieuwsbron dus nog niet afgestaan. Het is vooral onder jongeren dat het gebruik van internet als primaire bron van nieuws toeneemt. Lees verder 

Rijnmond
Radio Rijnmond-presentator Ronald van Oudheusden heeft bij toeval de arrestatie gezien van de laatste verdachte van de roofmoord op bakker Albert de Heer. De 17-jarige jongen werd dinsdagmiddag opgepakt in een woning aan de Beukelaarsstraat in Rotterdam-Zuid. Die woning ligt vlakbij het huis dat Radio Rijnmond deze week gebruikt voor de uitzendingen van Radio Hotspot. De oom van de verdachte werd ook meegenomen. De 35-jarige man wordt verdacht van het verbergen van zijn neef in zijn huis. Lees verder

Voetbal
De betrokkenheid van het betaalde voetbal in de voorziene neergang van televisiezender Tien is maar een betrekkelijke. Wat er ook gebeurt met die zender: de samenvattingen van de eredivisie worden op zondagavond om zeven uur ergens op een Nederlands open net uitgezonden. De eigenaar van de rechten op de samenvattingen, in dit geval John de Mol, heeft zich hiertoe verplicht. Er staan in het contract van De Mol wel meer waarborgen voor de Nederlandse profclubs. Zo is de waterdichte bankgarantie daarin waarschijnlijk de belangrijkste reden voor de rust waarmee ‘het voetbal’ de verwikkelingen rond het voormalige Talpa nu voor kennisgeving aanneemt. Toch doet de eredivisie er goed aan verder te denken dan alleen de 35 miljoen harde euro’s, die Talpa/Tien tot nu toe per jaar bereid was te betalen. Het gaat ook om de kwaliteit van de uitzendingen, de hoeveelheid hoogwaardige aandacht die er aan het voetbal gegeven wordt en het gevoel dat de programma’s en de programmering voor het voetbal oproepen. Lees verder

Presentatrice
Net als in Nederland liggen ook in Vlaanderen de belspelletjes onder vuur. Zo erg zelfs dat een presentatrice bedreigd is na een uitzending waarin ze overduidelijk had geknoeid met de oplossing. Tijdens het spelletje op 15 februari moesten de bellers een woord vormen met de letters S en I. De laatste beller antwoordde SI, wat het juiste antwoord was, maar de presentatrice zei al voor ze het antwoord uit de envelop had gehaald dat het onjuist was. Daarna draaide ze het antwoordvel snel om. Lees verder