Het Radio.NL maandoverzicht van maart

Radio.NL plaatst in het begin van elke maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle overzichten herhaald worden om vervolgens het Jaaroverzicht te publiceren.

Slam FM zwaar onder vuur
Slam FM mag geen hits meer draaien, de DJ’s moeten minder praten en een boete van ruim 100.000 euro dient betaald te worden. Daarnaast moet het Agentschap Telecom voortaan weer de strenge regels hanteren voor de zender wat betekent dat het draaien van edits er niet meer inzit. De procedure tegen het station liep al meer dan twee jaar en ook nu is er nog een beroep mogelijk. De zaak draait eigenlijk om het begrip ‘hit’, want volgens het Commissariaat van de Media is een plaat een hit als hij in de Top 40 heeft gestaan. Slam FM draait edits van nummers, waarbij bijvoorbeeld het beginstuk of een refrein wordt weggelaten. Volgens het Commissariaat mag je alleen edits draaien als ze voldoende afwijken van het origineel.

Radio 10 Gold moet afslanken
Radio 10 Gold wordt onderworpen aan een stevige restyling. DJ’s die er al lang werkten zoals Peter Holland, Jos van Heerden, Thorvald de Geus en Peter Rijsenbrij moeten het veld ruimen. De programmering wordt nu ingevuld door Menno Vroom, Dennis Verheugd en Rene Verkerk. Het station gaat alleen nog maar op de kabel uitzenden, want de AM-frequentie 1008 wordt in de verkoop gedaan. De zender die eigendom is van Talpa maakt sinds de etherfrequentieverdeling in 2003 verlies.

Arrow terug in vertrouwde handen
Ad Ossendrijver koopt de twee Arrow-stations terug van PCM. De uitgeverij bemachtigde beide zenders begin vorig jaar, maar veel heeft ze dat niet opgeleverd. Er was ooit het plan om PCM-titel de Volkskrant de nieuwsbulletins van Arrow te laten verzorgen, maar daar is nooit wat van terecht gekomen. Ossendrijver ziet er wél toekomst in en wil onder andere digitale kanalen gaan starten.

De transfertombola
Tiësto is de nieuwe DJ van Radio 538. Hij zal een programma gaan maken op de vrijdagavond waardoor DJ Jean van de zender verdwijnt. Tiësto is niet de enige nieuwe naam in de programmering, ook Stefan de Groot gaat naar Radio 538. Hij zat eerder in het opleidingstraject van Caz. Jan Paparazzi verlaat het televisieprogramma van Robert Jensen om sidekick te worden van Patrick Kicken op Radio Veronica. Hiermee komt een einde aan een lange samenwerken van Jensen en Paparazzi. Bert van Lent gaat een show maken op KXradio. Begin dit jaar werd hij ontslagen bij 100%NL nadat hij seksuele opmerkingen over een collega had gemaakt en haar telefoonnummer op de zender had geroepen.

Kort nieuws
De Concertzender gaat door onder de naam Radio 6. De Concertzender Classic heet dan weer gewoon Concertzender. – Talpa voert gesprekken met RTL en SBS over een overname. Ook Radio 538 zou dan van eigenaar wisselen. – RTL Nederland heeft vorig jaar zes miljoen euro verlies geleden op haar radiotak. Dit jaar zal dat niet meer gebeuren, want zowel Yorin FM als RTL FM bestaan niet meer. – Ruim de helft van de Nederlanders vindt dat er te weinig variatie is op de radio. Onder andere Nederlandstalige hits zouden te weinig gedraaid worden. – Radiostations kunnen binnenkort kiezen bij welke organisatie ze de auteursrechten voor muziek afhandelen. De Europese organisaties zoals Buma/Stemra hebben de Europese Commissie aangeboden om de huidige territoriale beperkingen op te heffen. – De OLON wil op korte termijn een doorgifteplicht voor lokale omroepen in de digitale pakketten. Er zijn nu Kamervragen gesteld en er is een rechtzaak aangespannen. – Caz stopt met het uitzenden van belspelletjes op de radio. Het station deed de afgelopen maanden een proef maar die is dus mislukt.

De luistercijfers
Radio 2 moet flink inleveren maar omdat Radio 538 maar een marginale winst laat noteren, blijft de publieke zender met grote voorsprong bovenaan staan. Sky Radio gaat omlaag, net als onder meer 3FM, Radio 10 Gold en Radio Veronica. Radio 1 wint, net als onder andere Q-music, Radio 4, Slam FM en 100%NL. TMF Radio komt nieuw binnen met 0,1%. De top 3: Radio 2 (13,4%) – Radio 538 (10,5%) – Sky Radio (9,6%).

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden.