Headlines uit de krant: dinsdag 1 mei (2)

Lawaai kan de verf van een schilderij doen trillen. Het Van Gogh Museum deelt gele kaarten uit aan Koninginnedag-dj’s. In 2002 spande het Van Gogh Museum een kort geding aan tegen stadsdeel Amsterdam-Zuid en Radio 538. De koninginnedagconcerten op het Museumplein dreunden zo door in het museum, dat het gevaarlijk zou kunnen zijn voor de collectie. En niet alleen de collectie: juist in de tentoonstellingsvleugel, het dichtst aan het Museumplein, hangen geleende schilderijen. En daar moet extra voorzichtig mee worden omgesprongen.

Het probleem is nog steeds niet helemaal opgelost. Ook vandaag staat 538 weer op het plein. Lopen de Max Beckmann-schilderijen gevaar? Lees verder

Voetbal
Ruim anderhalf miljoen mensen hebben zondag de ontknoping van de strijd om de voetballandstitel gevolgd via het tv-programma De Wedstrijden op Tien. Uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek blijkt maandag dat 1.512.000 mensen naar het voetbalprogramma hebben gekeken. Later op de zondagavond keken ruim een miljoen mensen naar de nabeschouwing in het NOS-programma Studio Voetbal. Lees verder

Talentenjacht
De tv kijker mag binnenkort kiezen wie de ster in de musical Evita wordt. Talentenjacht-tv is een beproefd format, al sinds de jaren zestig. Vijftienhonderd kandidaten die allemaal Evita willen worden – en er mogen er maar tien aan de tv-shows meedoen, terwijl er maar één de uiteindelijke winnares kan worden. Zo groot is dus de hang naar de glamour van een hoofdrol in een musical. Avond aan avond moet er komend seizoen worden gewerkt, in theaters in het hele land, ruim tweehonderd voorstellingen lang. Maar niemand blijkt dat een afschuwwekkend vooruitzicht te vinden. Integendeel; het liep storm in het Mercure Hotel in Amsterdam waar vorige week de eerste audities werden gehouden. Lees verder

Bergeijk
Radio Bergeijk is vanavond voor het eerst ook op tv. Dat lukte pas toen de makers daarvoor de vorm van de docusoap bedachten. Als televisie geur zou kunnen meezenden, rook de tv-versie van Radio Bergeijk naar een zurige mêlee van braaksel, peuken en verschaald bier. De presentatoren zijn omringd door lege flessen en volle asbakken, want alcohol en nicotine zijn hun brandstof. Beiden staat het zweet permanent op het voorhoofd, ze hullen zich in sleetse kleding en worden geplaagd door een koortslip of een weerspannige gulprits. Radio Bergeijk gaat over twee smoezelige botteriken, wier behoefte aan intimiteit blijkt uit pin-ups aan de muur en periodiek bezoek aan het plaatselijk bordeel. Lees verder

Holleederen
Holleederen wordt een wetenschap. Het persbureau ANP heeft kwantitatief onderzoek laten doen naar de berichtgeving over de zaak Holleeder in de landelijke kranten. Het weekblad Vrij Nederland turfde op zijn beurt hoe vaak de diverse media in het strafdossier worden genoemd. Het ANP beperkte zich tot de zes maanden voorafgaand aan het begin van het proces op 2 april. De Telegraaf en de Volkskrant staan bij de kranten bovenaan wat betreft het aantal artikelen over de zaak. Met NRC Handelsblad gaan zij er ook het uitgebreidst op in, gemeten naar het aantal woorden. Lees verder

DAG
Het gaat snel met de gratis kranten in Nederland. Nog maar drie maanden na de derde – De Pers – verschijnt volgende week alweer de vierde: DAG. De gratis krant, onderdeel van een ‘crossmediaal’ product van uitgever PCM en telecombedrijf KPN, is dinsdag 8 mei voor het eerst op de markt in een oplage van 300 duizend exemplaren. Die worden verspreid op NS-stations, op scholen en kantoren en in winkelketens, zoals Albert Heijn. Voor het einde van het jaar moet de oplage gegroeid zijn naar 400 duizend stuks. Daar blijft het niet bij. Want ook de nieuwste gratis krant ziet nog een gat in de markt, wil het anders gaan doen dan de bestaande gratis kranten én wil marktleider worden, een aantrekkelijke positie bij adverteerders. Lees verder

RVD
De televisiefilm ‘De prins en het meisje’ over Friso en Mabel wordt tegengewerkt door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en het hof. Dat zeggen regisseur Peter de Baan en scenarioschrijver Ger Beukenkamp. Zo mag op de set in de ‘kamer van prins Friso’ geen foto worden gebruikt van koningin Beatrix. Ook is het moeilijk om geschikte locaties te vinden voor opnamen. Volgens de programmamakers komt dat omdat de RVD potentiële verhuurders een negatief advies geeft. Lees verder

Ster
Het exploitatieresultaat van de Ster is vorig jaar met 10 miljoen euro gegroeid ten opzichte van 2005 tot 196 miljoen euro. De Ster draagt dit bedrag af aan het Rijk. Volgens de reclame-instantie is de stijging te danken aan de kwalitatief hoogwaardige programma’s van de Publieke Omroep. De reclame-inkomsten bij de Publieke Omroep staan al jaren onder druk, maar volgens de Ster hechten de adverteerders belang aan goede programmering. Lees verder

Thomas
Hij heet Ernst-Marcus Thomas en als het aan deze 34-jarige Duitser ligt, breekt hij hier binnen afzienbare tijd door als tv-presentator. Stellig: “Wat Linda de Mol bij ons kan, kan ik ook bij jullie.” Lees verder

Kabeltarief
De gemeente Alphen aan den Rijn is opnieuw in het gelijk gesteld in de zaak van het kabeltelevisietarief van Casema. Het Haagse gerechtshof bekrachtigt de eerdere uitspraak van de rechtbank dat Casema in Alphen haar tarief niet gelijk mag trekken aan het landelijk tarief. Voor Alphense abonnees betekent dat een korting van vijftig euro per jaar. Lees verder

Gouden Kooi
Gouden Kooi-bewoonster Sylvia doet niet langer mee in de real life soap. Haar besluit te vertrekken komt kort na een heftige nacht vol gevechten in de miljoenenvilla. In de nacht van donderdag op vrijdag sloeg de vlam in de pan in de Kooi . De bewoners knokten elkaar bijna de tent uit. Sylvia vroeg zaterdag ’24 uur bedenktijd’ aan. Haar besluit stond zondag vast. “Mijn gevoel is hier sinds een paar weken anders geworden. Ik weer niet wat ik ga doen als ik hier uit kom, maar ik weer zeker dat ik gelukkiger zal zijn”, zei de 29-jarige aspirant-miljonaire. Lees verder

Knevel
Al bij de eerste vraag beginnen Andries Knevel en Tijs van den Brink door elkaar te praten. Een veeg teken voor twee presentatoren, die het vanaf vanavond als duo moeten waarmaken. Van den Brink: ,,In interviews mag het nog. Op tv gaan we dat niet doen.’’ Het is erop of eronder voor de boegbeelden van de EO. Aan het begin van het seizoen ageerde Andries Knevel stevig tegen een dagelijkse talkshow op Nederland 1 met Jeroen Pauw en Paul Witteman. De zoveelste show van VARA-mannetjes; dag pluriform bestel, vond hij. Als tegenzet schoof hij zichzelf en Tijs van den Brink naar voren. Pauw Witteman werd een succes. Het EO-duo mocht het proberen in de winterstop. Maar op verzoek van de VARA zijn ze nu het toetje van het televisieseizoen. Lees verder

BBC
De BBC was één van de eerste omroepen die zijn tv-beelden op internet zette. Op 2 mei steekt de Britse staatsomroep zijn aanbod in het nieuw. BBC 2.0 noemen ze het zelf. Voor een staatsomroep heeft de BBC heel wat meer armslag dan de gesubsidieerde Nederland 1 tot en met 3 zenders. De Britse omroep heeft jaarlijks 1,3 miljard pond (1.8 miljard euro) te spenderen aan al zijn activiteiten. Vier tv-zenders (waarvan BBC 3 en 4 alleen digitaal zijn te ontvangen), één van de best bezochte nieuwswebsites ter wereld, radiozenders die tot in de diepste gehuchten van het Britse platteland reiken, productiebedrijven waarbij Endemol in het niet valt. Lees verder

Gerelateerde berichten