Headlines uit de krant: dinsdag 22 mei

Tv-makers kunnen verzinnen wat ze willen, maar als het publiek programma’s of zelfs hele zenders links laat liggen dan is hun werk geen lang leven beschoren. Kijkcijfers spelen daarbij een dominante rol, en die worden in kaart gebracht door de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Directeur Bas de Vos van die organisatie moet zich in steeds meer bochten wringen om het precieze kijkgedrag van Nederlanders door onderzoeksbureau Intomart GfK in beeld te laten brengen.

Consumenten hebben de afgelopen periode steeds meer apparatuur in huis gehaald. Ze kijken naar dvd’s, kunnen met een harddisk-recorder veel gemakkelijker shows opnemen en kunnen een toenemend aantal (digitale) zenders volgen. Via internet vragen ze eerder uitgezonden programma’s op en buitenshuis kunnen ze met hun mobiele telefoon programma’s kijken. Om dat nieuwe kijkgedrag te registreren, heeft SKO een aantal maatregelen genomen. Door nieuwe tv’s, digitale zenders en kabelaars die andere frequenties hanteren voor dezelfde zenders wordt SKO gedwongen tot nieuwe technieken. De organisatie is begonnen met een proef om op basis van het geluidssignaal te peilen welk tv-station aanstaat in een kamer. Het geluid is namelijk altijd hetzelfde, via welke techniek het programma ook wordt bekeken. Ook ‘uitgesteld kijken’, met diverse recorders, kan op deze manier goed door onderzoekers in kaart worden gebracht, schetst De Vos. Lees verder

Slot
Harm Bruins Slot, de voorzitter van de publieke omroep, vertrekt volgend jaar zomer. Hij gebruikt de mogelijkheid om vervroegd uit te treden. De Raad van Toezicht heeft maandag gezegd dat te betreuren, maar wel te respecteren. Bruins Slot (58) droeg ruim vijf jaar de verantwoordelijkheid voor het wel en wee van de publieke omroep en maakte woelige tijden in medialand mee. De Raad van Bestuur richt zich dit jaar onder meer op de digitale toekomst. Bruins Slot wil daar graag aan bijdragen, maar wil tegelijk de NPO de tijd geven een geschikte opvolger te vinden. Lees verder

Stars
Acteur Christophe Haddad en weervrouw Helga van Leur staan volgende week zaterdag tegenover elkaar in de finale van Dancing with the Stars. Publieksfavoriet Nikkie Plessen heeft tegen alle verwachtingen in de felbegeerde finaleplaats aan haar neus voorbij zien gaan. De mooie blondine reageerde nuchter op haar gedwongen vertrek. “Het hoort erbij. Ik vind het jammer”, zei ze met een lach. Lees verder

BNR
Het blijft frustrerend voor BNR Nieuwsradio, het veelgeprezen doch slecht beluisterde radiostation dat continu nieuws brengt. Nooit komen de resultaten uit boven een marktaandeel van 0,5 procent, hetgeen in de praktijk soms neerkomt op enkele tienduizenden luisteraars. Het was ‘de nagel aan de doodskist’ van hoofdredacteur Michiel Bicker Caarten, zo zei hij bij zijn afscheid in december vorig jaar. De redactie kon daar niets aan doen, zei hij: ‘De afdeling marketing zou er flink wat geld tegenaan moeten gooien om de naamsbekendheid van BNR te vergroten’. Bicker Caarten heeft inmiddels een opvolger in Paul van Gessel, en zie: alles wordt anders. In augustus gooit BNR Nieuwsradio het roer om, zo bevestigt hij, met louter redactionele wijzigingen. Veel details kan of wil Van Gessel nog niet prijsgeven, omdat ze nog moeten worden ingevuld: ‘We hebben een geraamte gemaakt, nu moet het vlees op de botten’. Lees verder

Ikon
De IKON heeft zondag twee prijzen gewonnen tijdens het Europees televisiefestival voor godsdienstige programma’s dat in Kristiansand in Noorwegen werd gehouden. Het programma Stille Nacht, Heilige Nacht kreeg een eerste prijs voor beste religieuze televisieprogramma. De drie andere prijswinnaars kwamen uit Frankrijk, Groot-Brittannië en Ierland. Volgens de jury sprongen deze vier programma’s eruit omdat ze aangeven ,,hoe we in Europa samenleven”. Lees verder

BBC
Politici in Italië ruziën over het voornemen van de publieke zender RAI om een BBC-documentaire over seksueel misbruik van priesters uit te zenden. De documentaire werd vorig jaar door de Britse omroep uitgezonden. In de documentaire wordt paus Benedictus XVI ervan beschuldigd dat hij als voorzitter van de Vaticaanse congregatie voor de geloofsleer de seksuele misdragingen van priesters toedekte. Het conflict ontstond, toen bekend werd dat Mario Landolfi, voorzitter van de commissie voor het toezicht op de RAI van de Kamer van Afgevaardigden, topman Claudio Cappon van de omroep had opgeroepen de documentaire niet uit te zenden. Lees verder

Tiësto
Ruim honderd inwoners van de Belgische stad Hasselt hebben geklaagd over geluidsoverlast tijdens een optreden van de Nederlandse dj Tiësto. Dat meldde de Vlaamse omroep VRT maandag. Ongeveer 18.000 tranceliefhebbers gingen zaterdagnacht uit hun dak in een evenementenhal, maar omwonenden konden de basdreunen minder waarderen. Lees verder

TV
Tienduizenden mensen hebben zondag in de Venezolaanse hoofdstad Caracas betoogd tegen de door de regering geplande sluiting van de oppositionele televisiezender RCTV. De manifestanten verwijten president Hugo Chavez dat hij de democratie ondermijnt. Na een mars door de straten van Caracas schoten vertegenwoordigers van de televisiezender met scherp op de regering van de linksnationalistische Chavez. Met dergelijke “willekeurige” maatregelen vernietigt de president de democratie in Venezuela, zo verklaarde RCTV-voorzitter Marcel Granier. Lees verder

Endemol
Cyrte Investments gaat zijn pas verworven belang in mediabedrijf Endemol onderbrengen in een nieuw beleggingsfonds, Cyrte Fund II. Dat heeft het investeringsfonds van John de Mol vandaag bekendgemaakt. Deelnemers in het fonds zijn ABN Amro Merchant Banking, Cyrte Fund I en Talpa Beheer. Vorige week verkocht telecomconcern Telefonica voor €2,63 miljard zijn belang van 75% aan een consortium van John de Mol, de Italiaanse zender Mediaset, diens Spaanse dochterbedrijf Telecinco en zakenbank Goldman Sachs. Lees verder

Televisiereclame
De nettobestedingen voor televisiereclame zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 5 procent toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2006. Dat meldde SPOT, de brancheorganisatie van de reclamebedrijven van de Nederlandse televisiezenders, maandag. Lees verder

André
Het Britse glamourkoppel Peter André en Katie Price, die beter bekend is als Jordan, is vanaf 5 juni elke dinsdag te zien op televisie. Veronica zendt een realityserie rond de zanger en het naaktmodel uit, zo maakte de zender maandag bekend. In Jordan & Peter: When Jordan Met Peter is te zien hoe het met de zwangerschap van het Playboy-model vergaat. Ook worden de geliefden gevolgd tijdens de voorbereidingen voor hun huwelijk. De beelden zijn van enige tijd terug, want het openhartige paar kreeg in juni 2005 een zoon en trouwde enkele maanden later. Lees verder