Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL jaaroverzicht van: mei 2010

Radio.NL publiceerde ook in 2010 elke eerste week van de maand een overzicht van wat er in die maand gebeurde in de mediawereld. Tijdens de laatste dagen van het jaar 2010 en begin 2011 zullen alle overzichten herhaald worden om het jaar nog één keer voorbij te laten komen. Vandaag kijken we terug naar mei 2010 met goedkope etherfrequenties, de transfertombola, kort nieuws, buitenlands nieuws en de luistercijfers.

Veel gratis frequenties

Het ministerie van economische zaken heeft door middel van een erg ingewikkeld model bepaald hoeveel radiostations moeten gaan betalen voor hun etherfrequenties. Radio 538, Q-Music, Skyradio en Radio Veronica moeten nog steeds miljoenen betalen, maar zijn toch flink goedkoper uit dan voorheen. 100%NL, Slam FM en BNR Nieuwsradio hoeven echter niets meer te betalen. De meeste regionale kavels worden ook gratis. Alleen Wild, RADIONL, Ujala, Amor en Haagse Media moeten nog zo’n drie ton betalen. Maar Decibel krijgt de boel weer gratis. In ruil voor deze gigakortingen moeten radiostations nu gaan investeren in DAB.

Transfertombola

– Andrea van der Pol stopt met de presentatie van Vroege Vogels.
– Powned heeft Jan Dijkgraaf uitgekozen als hoofdredacteur en Rob Stenders als hoofd radio. Powned krijgt op 3FM op vrijdag twee keer twee uur: 14-16 en 22-00.
– Eva Jinek wordt toch niet te presentatrice van het Nieuwsuur. Jaloerse collega’s gebruikten haar relatie met advocaat Bram Moszkowicz om haar te wippen wegens belangenverstrengeling. Gek genoeg was dit geen probleem bij Pia Dijkstra, die jarenlang het NOS journaal presenteerde terwijl ze getrouwd was met Schipholbaas Gerlach Cerfontaine. Kortom: hypocrisie alom.

Buitenlands nieuws

Australië
– Nova 93 7 Perth heeft middagdeejay Hans Bruechle ontslagen nadat hij gefraudeerd had met een belspelletje. Hij liet tijdens zijn uitzending een vriendin AU$10.000 winnen.

Duitsland
– RTL heeft zijn aandeel in Hit-Radio Antenne Niedersachsen vergroot. Het mediabedrijf heeft nu bijna de helft van de aandelen in handen.
– Radio Paradiso raakt mogelijk zijn etherfrequenties in Berlijn en Brandenburg kwijt. De regionale mediaraad wil ze aan Oldiestar geven.

Verenigd Koninkrijk
– De opvolger van Terry Wogan op BBC Radio 2 is uitsteken begonnen. Wekelijks stemmen er nu al bijna 10 miljoen luisteraars af op de Chris Evens Breakfast Show.
– Meer BBC Radio 2 nieuws, want Graham Norton krijgt vanaf oktober een eigen show op de zaterdagochtend. Hij vervangt Jonathan Ross, die het station gaat verlaten.

Verenigde Staten
– Op de dancezender 103 5 (W)KTU in New York City is sinds kort Wendy Wild te horen tussen 10 en 15 uur.
– De hitzender 102.7 KIIS FM in Los Angeles, waarop wekelijks meer dan 4 miljoen luisteraars afstemmen, heeft voormalig MTV-veejay Damien Fahey aangetrokken als deejay voor in het weekend.
– Ondertussen is rivaal 97 1 Amp Radio (KAMP) gestopt met de reclamevrije maandagen. Het radiostation is gestopt met deze ‘Unique selling proposition’, omdat het weinig invloed meer zou hebben op de luistercijfers.

Kort nieuws

– Het lijkt wel alsof er geen gewone programma’s meer worden uitgezonden op de Nederlandse radio. Het aantal speciale lijstjes is bijna niet meer bij te houden. Deze maand hadden we de Nederpop 101 op Sky Radio, de Hemelse Honderd op 3FM, de 90s Top 590 op Veronica, de jaren 70 op Radio 5, de House Top 1000 op Fresh FM, een Italiaanse dag op Classic FM, de Gouden Uren op Radio 2 vanuit Oslo alwaar Sieneke niet scoorde op het Songfestival en tot slot een Top 400 op Radio 4. Radio 4 kwam ook met een nieuwe prijs voor nieuw talent. Radio 4 kreeg een nieuwe studio bovenin het NPS gebouw. En ook Omroep Flevoland heeft een enorme fancy studio laten bouwen.
– Wild FM hielp studenten met het demonstreren tegen bezuinigingen in het onderwijs.
– Kink FM zond uit vanaf een paar bevrijdingsfestivals. Kink FM is tegenwoordig ook te zien op het digitale kabelkanaal Xite.
– Tijdens de eindexamens had 3FM natuurlijk weer eindexamenjournaals.
– ONM werd gedumpt door BNN.
– Ruud en zijn team werden door Q opgesloten in de draaiende studio. Ruud de Wild kreeg een stapel lijsttrekkers op bezoek in de Q-ochtendshow. Bij Radio 2 moesten politici blijven fietsen tijdens een interview. De lijsttrekkers kwamen voor een gedeelte ook opdagen in RTL-Boulevard.
– Slam FM heeft een tv-commercialwedstrijd uitgeschreven. Luisteraars kunnen een commercial insturen en andere luisteraars bepalen welke commercial uiteindelijk wint.
– 100%NL pakte groots uit om de Toppers concerten.
– Eddy Zoëy gaf een trapje richting BNN in een interview waarin hij de omroep met een sekte vergeleek.
– Radio 1 journalist Michiel Maas is in Bangkok gewond geraakt. Ook een Amerikaanse documentaire maker werd geraakt. Een Italiaanse fotograaf werd dodelijk getroffen.
– RTL Nederland overweegt te vertrekken uit Hilversum.
– Op Radio 1 loopt weer een serie van het RadioLab. Radiomakers kunnen programmaconcepten uitproberen.
– StadsRadio Breda riep de hulp in van luisteraars bij het componeren van een WK hit. Voor Oranje is inmiddels overal te downloaden.
– RTV Noord kreeg een belastingaanslag wegens onbetaalde loonbelasting.
– De KRO adviseerde haar leden niet op GroenLinks of de PVV te stemmen vanwege hun bezuinigingsplannen bij de publieke omroep. De PVV wilde uiteraard onmiddellijk de subsidie aan de KRO stoppen.

Luistercijfers

Over de luistercijfers kan ik kort zijn: er veranderde bijna niks. Radio 538 is nog steeds het best beluisterde station van Nederland.