Headlines uit de krant: maandag 28 mei

Vertoning ‘dakmoordfilmpje’ bij AD met zorgvuldigheid omkleed, maar GeenStijl lokte uit tot heftige reacties. Dat zei advocaat Floris Holthuis van Nolet Advocaten gisteren bij een zitting van de Raad voor de Journalistiek over de publicatie van het zogenaamde ‘dakmoordfilmpje’. Nolet diende klachten namens enkele leden van de familie van de verdachte. Eerder al liet GeenStijl weten de uitnodiging te zullen afslaan. De site voerde gisteren geen verweer tegen de aantijgingen.

Volgens Holthuis lokt GeenStijl met de vorm van de berichtgeving extreme reacties uit. Hij meent dat GeenStijl reacties niet modereert en zich niet houdt aan handhaving van de huisregels. Vandaar dat bijvoorbeeld de familienaam nog in de reacties staat bij het filmpje en de nodige zware bedreigingen. Lees verder

MSNtv
Je vrienden in het buitenland horen juichen terwijl je naar een voetbalwedstrijd zit te kijken. Het is een van de mogelijkheden van interactieve televisie. Is het niet geweldig als je vanuit je luie stoel bepaalt welke wending de plot gaat nemen? Vandaag wordt er op het Europese Interactieve TV congres een demonstratie gehouden van interactieve televisie, waarbij het publiek bepaalt hoe de dramaserie verder gaat. Volgens computerwetenschapper en organisator Pablo Cesar heeft interactieve televisie de toekomst: „Technologie kan de ervaring van het tv-kijken enorm verrijken.” Lees verder

Uitgevers
PCM Uitgevers, het op een na grootste krantenconcern van Nederland, heeft zijn bezittingen volledig verpand aan de Rabobank, de nieuwe huisbankier van het concern. Dit blijkt uit een uitgelekt bulletin van de Ondernemingsraad Dagbladen, waarvan het PCM-bestuur de verspreiding deze week heeft verboden. Een woordvoerder van PCM bevestigde donderdag dat de verpanding heeft plaatsgevonden. Rabobank is de opvolger van ABN Amro, die in 2004 in het kielzog van de Britse investeringsmaatschappij Apax binnen kwam bij PCM. Apax vertrok eerder dit jaar als financier, net als ABN Amro. Lees verder

PCM
Een groep investeerders waarmee FD Media Groep een breder publiek van beleggers wilde bereiken, heeft de uitgever van Het Financieele Dagblad voor de rechter gedaagd. FD weigert uitvoering te geven aan zijn eigen contract, menen zij. „Met het vertrek van directeur Alberdink Thijm naar PCM zakte het hele project als een plumpudding in elkaar.” Dat mediaconcerns meestal niet goed weten hoe ze moeten reageren als ze zélf in de publiciteit komen, blijkt maar weer uit onderhavig conflict. Volgens financieel topman Ruud Bergervoet van FD Media Groep, tevens eigenaar van radiozender BNR, is er „helemaal niets aan de hand”. Bergervoet blijft spreken over een „uiterst positieve relatie met onze zakenpartners”, zelfs nadat wij hem geconfronteerd hebben met processtukken waarin melding wordt gemaakt van dwangsommen, blokkades door het FD en waarin de suggestie wordt gewekt dat de uitgeverij zich schuldig maakt aan valsheid in geschrifte. Lees verder

NCRV
Jetske van den Elsen gaat vanaf 19 juli een nieuw programma voor de NCRV presenteren. In elke aflevering van Korte Lontjes stelt de presentatrice, samen met een bekende Nederlander, het geduld van nietsvermoedende passanten op de proef, zo meldt de omroep vrijdag. Het programma laat op een ludieke manier zien hoe de verborgen camera registreert hoe mensen hun geduld kunnen verliezen in lastige situaties waar iedereen in het dagelijks leven mee te maken krijgt. Verkeersergernissen, burengerucht en andere moeilijke momenten worden feilloos door de camera gevangen. Het programma wordt acht weken lang op donderdag uitgezonden rond de klok van 21.00 uur. Lees verder

Zoëy
Eddy Zoëy is vrijdagochtend opgepakt door de politie. De 40-jarige presentator was ’s nachts Madurodam binnengedrongen om daar een klein beeldje van Bart de Graaff te plaatsen. Eddy wilde een beeldje van de BNN-oprichter in de minatuurstad achterlaten, omdat het vandaag precies vijf jaar geleden is dat Bart de Graaff overleed. Lees verder

Yolanthe
Het management heeft de met veel liefde bijgehouden officiële fansite van Yolanthe van Kasbergen verboden. Althans daar lijkt het op… Op www.yolanthevankasbergen.nl laat de teleurgestelde webmaster Bianca onder andere weten: “(…) Ik heb alle jaren met plezier aan de site gewerkt en had dit nog lang willen doen, maar helaas denkt het management van Yolanthe hier anders over. Wat er precies zal gaan gebeuren met deze site weet ik niet (…).” Lees verder

SBS
De Scandinavische mediagroep SBS koestert plannen om een derde commerciële televisiezender te lanceren in Vlaanderen. De groep lanceerde in 1995 VT4 en voegde daar in 2005 VijfTV aan toe. Ze onderzoekt nu de mogelijkheid om daar een derde, traditioneler televisiekanaal aan toe te voegen. Dat zegt Ricus Jansegers, gedelegeerd bestuurder van SBS België, in een interview met De Morgen. Het project zit volgens hem in de ‘researchfase’. Lees verder

Top10
Gerard Joling kan zijn geluk niet op. De 47-jarige zanger staat met twee singles, Blijf bij mij en Maak me gek, in de top tien. ” Ik word zelf gek!” jubelt hij. “Dit is uniek, de Beatles en Koos Alberts kregen het ook voor elkaar. Maar dat is alweer 25 jaar geleden.” Lees verder

Brother
Een deelneemster aan de Australische versie van het tv-programma Big Brother (BB) wordt niet verteld dat haar vader onlangs is overleden. Dit op verzoek van haar vader, die voor zijn dood verklaarde dat zijn heengaan geen invloed mag hebben op het presteren van zijn dochter in de realityshow. Lees verder

André
Het is het grote nieuws van André van Duins nieuwe revue. De komiek komt terug met de ongekend populaire Dik Voormekaar Show. „Dat wordt dolle pret”, zegt André. „Elke dag kom ik wel iemand tegen die zegt dat we Dik Voormekaar weer moeten gaan doen. Plannen om de radioshow nieuw leven in te blazen, liggen er nog steeds.” Lees verder

PO
Natuurlijk wil de publieke omroep van iedereen en voor iedereen zijn. Maar hoe geef je dat in de praktijk handen en voeten? Nu de neergang in de kijkcijfers lijkt te zijn gestuit, is het tijd om over de inhoud te praten. Voorzitter Harm Bruins Slot van de Raad van Bestuur van de NPO trapt af. De Raad van Bestuur kreeg vorig jaar veel kritiek op het besluit het programmeringsmodel in te voeren. Een aantal omroepen was mordicus tegen. Critici voorspelden dat kwetsbare genres zoals kunst, cultuur en documentaires het kind van de rekening zouden worden, en dat een knieval voor de kijkcijfers de ruimte voor experimenten zou wegdrukken. De Raad voor Cultuur waarschuwde, met waardering voor de daadkracht, dat in Hilversum een duidelijke visie ontbrak. En Vera Keur, voorzitter van de VARA en van het College van Omroepen, riep op tot een gesprek over publieke kwaliteit, over de inhoud dus. Het leidde allemaal tot een nieuw project van de Raad van Bestuur om met inbreng van alle betrokken partijen tot een inhoudelijk kompas voor de publieke omroep te komen. Een kernteam vanuit de NPO begeleidt dit proces, De Raad van Bestuur heeft al een aantal gesprekken met de omroepen gevoerd, en de programmamakers kunnen onder meer een inbreng leveren tijdens een tweedaags omroepfestival in het najaar. Lees verder

RTV West
Uitzenden via de satelliet is voor RTV West financieel niet haalbaar. Dat heeft algemeen directeur Gerard Milo laten weten. De PvdA vindt dat de regionale omroep wél op de satelliet moet. Veel programma’s worden speciaal gemaakt voor allochtone Hagenaars. Die kijken vaak televisie via een schotel en missen dus de voor hen bedoelde programma’s. De gemeenteraadsfractie heeft daarover vragen gesteld aan het college. Dat RTV West niet op de satelliet zit is een praktische keus, aldus Milo. ,,We zouden het wel willen, maar we hebben het geld niet. Voor vier jaar kost het ons 300.000 euro. Net zoals je betaalt voor electriciteit, moet je er ook voor betalen om uit te zenden via de satelliet.’’ Lees verder

PCM
Eén van de grote ondernemingsraden van PCM, de OR Dagbladen, geeft in een vertrouwelijk communiqué, in handen van De Groene Amsterdammer, opening van zaken over de dodelijke impasse waarin de Centrale OR van PCM is geraakt. De voorzitter van de Centrale OR zou zelfs de mailboxen van de OR-leden hebben gekraakt. Lees verder

Media
Bij gebrek aan succes van de regiokaternen van het AD richten lokale journalisten kranten op. „Honderdduizend lezers, dat moet mogelijk zijn.” Deze maand zou zijn krant ‘in de lucht’ gaan. Op internet, als een elektronische vooraankondiging van wat enkele maanden later had moeten uitmonden in de wedergeboorte van „een serieuze, betaalde én bezorgde Rotterdamse krant”. Maar initiatiefnemer Geert-Jan Laan en zijn compagnon, oud-journalist Jim Postma, wachten nog even. „Eerst maar eens zien hoe die fusie tussen PCM en Noordelijke Dagblad Combinatie uitpakt, en wat dat vervolgens betekent voor het Algemeen Dagblad/Rotterdams Dagblad”, zegt de eerste. Lees verder

UPC
De langverwachte veranderingen van de digitale televisiepakketten van de grotere kabelexploitanten zitten er nu dan toch aan te komen. Door diverse herstructureringen en zenderuitbreidingen van digitale pakketten worden in ieder geval abonnees van de kabelexploitant UPC binnen enkele maanden geconfronteerd met forse prijsstijgingen. Kabelexploitant UPC blijkt in de komende maanden de prijs van het Extra Channel pakket te willen gaan optrekken van € 4,16 naar € 8.99 per maand. Dit naast het standaardtarief voor het analoge basispakket van de kabelaar dat per maand € 16,05 bedraagt. Lees verder

Graaff
Televisiemaker Bart de Graaff is vijf jaar dood. Bart Funnekotter spreekt met drie BNN’ers over de erfenis van hun brutale erevoorzitter. Gisteren was het vijf jaar geleden dat televisiemaker en BNN-oprichter Bart de Graaff overleed. De omroep herdacht hem met het programma Bart: Vijf jaar tuin op zijn buik, waarin BNN-presentatoren enkele van De Graaffs programma’s nieuw leven inbliezen. Laurens Drillich, voorzitter van BNN, denk dat De Graaff hartelijk gelachen zou hebben om de avond. „Zijn gevoel voor humor was een van de peilers onder zijn leven.” Lees verder

Journalisten
Journalisten hebben te weinig zicht op wat er zich in de sterk veranderende maatschappij voltrekt. Ze zouden zich met name meer moeten verdiepen in de ‘verkleuring’ van de samenleving en de gevolgen daarvan. Lees verder

FD
Een groep investeerders waarmee FD Media Groep een breder publiek van beleggers wilde bereiken, heeft de uitgever van Het Financieele Dagblad voor de rechter gedaagd. FD weigert uitvoering te geven aan zijn eigen contract, menen zij. „Met het vertrek van directeur Alberdink Thijm naar PCM zakte het hele project als een plumpudding in elkaar.” Lees verder

Roos
Casema en ROOS, het samenwerkingsverband van de dertien regionale publieke omroepen, hebben hun afspraken over de uitzending van de radio- en televisieprogramma’s van de regionale omroepen in het digitale RTV pakket van Casema verlengd. Lees verder

Home
Kabelexploitant en internet-provider @Home is verbaasd dat inwoners van de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom niet massaal gebruik maken van een volgens @Home unieke voordeelactie. De actie houdt in dat klanten uit deze twee gemeenten kunnen kiezen uit een gratis telefoonabonnement van twee jaar of een gratis decoder voor digitale tv-ontvangst. @Home heeft haar klanten in de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom dit aanbod gedaan als compensatie voor het duurder worden van het tarief voor de centrale antenne. Lees verder

Nieuw
Als alles meezit, krijgt Gilze en Rijen nog dit jaar een lokaal radiostation en kabel­krant. De gemeente en het Commissariaat voor de Media willen medewerking verlenen aan het initiatief van de Stichting Radio en Televisie Gilze en Rijen ( RTV). De stichting wil radio en televisie maken voor de hele gemeente. “We moeten nog een aantal hob­bels nemen. Vooral op organisato­risch gebied moet er nog veel ge­beuren. We zijn nu druk bezig met het zoeken naar personeel. In het begin zijn zo’n zes man nodig. Een belangrijk deel hangt af van vrijwilligers”, vertelt Harry Broers. Lees verder