Zoeken
Sluit dit zoekvak.

BBC Essex herdenkt zeezender met eigen piratenzender

De Engelse lokale radiozender BBC Essex herdenkt deze zomer de zeezenders met een eigen ‘piratenzender’. Onder de naam ‘Pirate BBC Essex’ zal de zender in augustus een week lang uitzenden vanaf zee. Diverse populaire deejays van de oude zeezenders zullen hun medewerking verlenen aan het project. Tot hen behoren onder meer Dave Cash, Keith Skues en Johnnie Walker.

Dit jaar is het precies 40 jaar geleden dat de Britse regering de zeezenders verbood. Op 15 augustus 1967 werd namelijk de zogenaamde ‘anti-piratenwet’ van kracht. Met uitzondering van Radio Caroline staakten diverse Engelse zeezenders een dag daarvoor hun uitzendingen. Radio London deed dit bijvoorbeeld op 14 augustus om 15 uur. Pirate BBC Essex zal uitgebreid stil staan bij deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de Engelse radio. Geheel in stijl zal de zender dan ook uitzenden van donderdagochtend 9 augustus tot en met dinsdag 14 augustus 15 uur.

The legends returns…
Een aantal deejays van de toenmalige zeezenders zullen ook te horen zijn op Pirate BBC Essex. Tot de namen behoren ondermeer Emperor Rosko (Radio Caroline), Dave Cash (Radio London), Keith Skues (Radio Caroline), Norman St John (Radio Caroline en Radio London), John Kerr (Radio Scotland) en Radio Caroline nieuwslezer Gord Cruse. Ook BBC Radio 2 deejay Johnnie Walker (Swinging Radio England en radio Caroline) zal dit jaar zelf aanwezig zijn bij het evenement.

Oude tijden herleven
Om het gevoel van toen weer terug te halen zullen de uitzendingen van Pirate BBC Essex komen vanaf de LV18, een oud lichtschip dat voor de kust van Harwich ligt. Tevens zal het station geheel in stijl gaan uitzenden via de middengolf. Hiervoor zal Pirate BBC Essex gebruik maken van de middengolffrequenties van het lokale radiostation BBC Essex. De reguliere uitzendingen van BBC Essex zullen dan alleen via FM en DAB te ontvangen zijn. En om luisteraars over de hele wereld te kunnen bereiken zal er toch nog een modern stukje techniek worden ingezet. Pirate BBC Esex zal namelijk ook via het internet te beluisteren zijn.

Het is niet de eerste keer dat BBC Essex de zeezenders herdenkt met een eigen piratenzender. In 2004 werd op gelijke wijze namelijk de start van de zeezenders herdacht. Een jaar later zond Pirate BBC Essex vier uur lang uit vanaf de Ross Revenge, dat gebruikt werd voor de uitzendingen van Radio Caroline. Een impressie van Pirate BBC Essex 2004 is hier te bekijken.

Overigens heeft het verbod op de zeezenders van 40 jaar geleden voor nog een ‘mijlpaal’ gezorgd. In september zullen BBC Radio 1 en BBC Radio 2 namelijk hun 40e verjaardag vieren. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten