Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Buma/Stemra moet artiesten de ruimte geven

De auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra beloofde bijna anderhalf jaar geleden, op Noorderslag, muzikanten en componisten meer zeggenschap over hun eigen werk te verlenen. Tot op heden is Buma/Stemra deze belofte nog niet nagekomen. Daarom zijn diverse muziekplatforms, zoals Lopend Vuur, Simuze, MusicFromNL en indielabel RaRa Records, op het internet met een petitie gestart.

Als lid van Buma/Stemra is men verplicht de exploitatierechten volledig en exclusief over te dragen aan Buma/Stemra. Aangezien Buma/Stemra een wettelijk monopolie heeft op het beheren van auteursrecht voor muziek, laat dit weinig keus over aan de artiesten die de door muziekgebruikers aan Buma/Stemra betaalde gelden willen kunnen ontvangen, zo melden de muziekplatforms. “Het is een kwestie van slikken of stikken. Met name voor relatief onbekende muzikanten is het zo erg moeilijk om aandacht te krijgen voor hun muziek.”, aldus Ard Boer, één van de initiatiefnemers van de petitie.

“Veel artiesten willen (een deel van) hun muziek gratis ter beschikking stellen aan derden, bijvoorbeeld voor promotionele doeleinden, in de vorm van podcasts of gratis downloads. Zo staan er op Simuze bijna 1200 nummers online van artiesten die dit graag doen. Helaas mogen Buma/Stemra leden hieraan niet aan deelnemen vanwege hun contract met Buma/Stemra”, stelt Bjorn Wijers van Simuze.

Online petitie
Arjen van der Straaten van MusicFromNL, dat eerder succesvol actie voerde tegen de invoering van de artiestenregeling en waar ruim 5.000 artiesten uit Nederland hun eigen muziekprofiel beheren, verwoordt de problemen als volgt: “De huidige werkwijze van Buma/Stemra is achterhaald. Het belemmert niet alleen de ontwikkeling van muziektalent uit Nederland dat zich online wil promoten, maar ook de toekomst van professionele muzikanten die hun groeikansen beperkt zien.”

Amerika
In de VS is het al wel mogelijk om werken onder verschillende licenties te beheren. De online muziekplatforms roepen nu het bestuur van Buma/Stemra middels een petitie op dit voorbeeld te volgen en werk te maken van het flexibiliseren van de auteursrechten voor de aangesloten artiesten. Tot en met 1 juli kan iedereen meepraten en hier via een petitie een stem uitbrengen, waarna de petitie aangeboden wordt aan Buma/Stemra. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten