Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Channel 4 gaat beelden Diana toch uitzenden

De Britse prinsen William en Harry zijn ‘heel erg teleurgesteld’ in Channel 4. De zonen van prinses Diana hebben de zender tevergeefs verzocht een documentaire met daarin foto’s van hun stervende moeder niet uit te zenden. Volgens Channel 4 is de prinses op geen van de beelden te identificeren en is het uitzenden ervan ‘historisch verantwoord’. De film ‘The witness in the tunnel’ wordt woensdag dan ook gewoon uitgezonden.

Prinses Diana kwam in 1997 om bij een auto-ongeluk in Parijs. De foto’s die een Franse fotograaf vrijwel meteen daarna maakte van het autowrak en de stervende Diana zijn in de film ‘The witness in the tunnel’ voor het eerst te zien. In de documentaire worden de laatste momenten van de prinses gereconstrueerd aan de hand van archiefbeelden en ooggetuigenverslagen.

William en Harry stelden via hun secretaris het uitzenden van de beelden ‘afschuwelijk respectloos’ te vinden. “Het gaat om de laatste momenten van hun moeder op aarde. Het is een schending van hun privacy.” Volgens Channel 4 is de moeder van de prinsen echter op geen van de beelden te herkennen. De zender noemt het uitzenden van de beelden ‘historisch verantwoord’.

De beslissing van Channel 4 om de documentaire woensdag toch uit te zenden, heeft ook in de politiek verschillende reacties opgeroepen. De conservatieve partij stelde dat de zender naar de oproep van de prinsen had moeten luisteren. De Liberal Democrats vonden juist dat er naar het publieke belang moest worden gekeken. De voormalige secretaris van Diana, Patrick Jephson, heeft ook geen problemen met de film. “Het is een doordacht programma dat ons uitnodigt opnieuw te kijken naar de verwerpelijkheid van de fotografen ter plekke.” [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten