Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Eén op drie vindt Donorshow ‘geweldige stunt’

Ruim een derde van de Nederlanders vindt de Donorshow van BNN een ‘geweldige stunt’. Dat blijkt maandag uit een peiling van Maurice de Hond. Van de duizend ondervraagden vindt acht procent de show nog steeds te ver gaan, ondanks dat achteraf bleek dat het om een publiciteitsstunt ging. Daarbij konden vooral vijftigplussers de stunt niet waarderen.

Bijna de helft van de ondervraagden zegt door het televisieprogramma weer over het onderwerp te zijn gaan nadenken. Zeventien procent zegt meer dan in het verleden geneigd te zijn organen na zijn dood af te staan.

Van de ondervraagden stelt zeventig procent voor de invoering te zijn van een systeem waarbij iedereen organen afstaat, tenzij iemand aangeeft geen donor te willen zijn. Volgens De Hond is onder de kiezers van alle partijen hiervoor een duidelijke meerderheid.

Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat politici vorige week ‘zijn afgegaan’. Ruim veertig procent vond het wel terecht dat de politiek het programma besprak. Ruim vijftig procent vond dat ze daarmee tot na de uitzending hadden moeten wachten. Bijna veertig procent van de ondervraagden zegt al voor de uitzending te hebben vermoed dat het niet echt zou zijn.

Het CDA vroeg vorige week minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) de show te verbieden. De bewindsman weigerde dit. Wel noemde hij de donorshow ‘ongepast’.

De Grote Donorshow van BNN was vorige week groot nieuws in zowel binnen- als buitenland. BNN had gezegd dat een terminale kankerpatiënte in de show zou uitmaken aan wie van drie nierpatiënten ze een nier zou afstaan. Tijdens de uitzending bleek de show een publiciteitsstunt te zijn. BNN wilde met de show aandacht vragen voor het grote donortekort. Ruim 1,2 miljoen mensen keken naar de show. Maandag werd bekend dat tienduizenden mensen afgelopen weekeinde een donorregistratieformulier hebben aangevraagd. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten