Search
Close this search box.

Groen licht voor verhuizing BBC naar Manchester

De BBC heeft een akkoord bereikt met ontwikkelaar Peel Holdings over een nieuwe locatie in Manchester. Al enige tijd heeft de BBC plannen om een vijftal afdelingen, waaronder ook BBC Radio Five Live, te verhuizen van Londen naar Manchester. Inmiddels heeft ook de toezichtraad van de omroep, BBC Trust, groen licht gegeven voor de verhuizing, waardoor de verhuizing naar het noordwesten definitief doorgaat.

Al sinds 2005 heeft de BBC plannen om een aantal afdelingen te verhuizen van Londen naar Manchester.

Daarbij kwam al snel de locatie ‘Salford Quays’ naar voren. Hier wordt vlak bij het einde van het Manchester Ship Canal, aan de westkant van de stad, momenteel hard gewerkt aan de ontwikkeling van het zogenaamde MediaCity:UK. Qua opzet kan dit vergeleken worden met het Mediapark in Hilversum. Ook hier zijn namelijk een groot aantal radio- en televisiestudio’s alsmede veel toeleveringsbedrijven voor de media gevestigd. In het MediaCity:UK zijn inmiddels al de commerciële radiostations 105.4 Century FM, Capital Gold Manchester, Xfm Manchester en 100.4 Smooth Radio gevestigd.

Begin dit jaar leek het erop dat de verhuizing naar Manchester nog aan een zijden draadje kwam te hangen doordat de verhoging van het kijk- en luistergeld van de ‘Beeb’, de zogenaamde ‘Licence fee’, door de Britse regering deels werd afgewezen. Nu er een akkoord is bereikt met de ontwikkelaar van MediaCity:UK en ook BBC Trust haar goedkeuring heeft gegeven, gaat de verhuizing alsnog door.

Medio 2011 zullen de afdelingen BBC Sport, Radio Five Live, Radio Five Live Sports Extra (DAB), Children’s TV (waaronder CBBC en CBeebies), children’s learning en nieuwe media het nieuwe onderkomen in Manchester gaan betrekken. In september zal er worden gestart met de bouw van het nieuwe omroepcomplex van de BBC.

Door de verhuizing van de vijf afdelingen zullen maarliefst 1500 banen van Londen naar Manchester verhuizen. Daarnaast zullen ook de 800 medewerkers van de BBC die momenteel al in Manchester gestationeerd zijn (BBC Radio Manchester en BBC One Nordwest) intrekken in MediaCity:UK. Momenteel zijn deze afdelingen nog gevestigd aan de Oxford Road in Manchester, maar dit complex zal men sluiten. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten