Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Headlines uit de krant: maandag 18 juni

Predikant Nico Bouhuys, die landelijke bekendheid kreeg als presentator van IKON-televisieprogramma’s over de Bijbel, is zondag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Leidse Studenten Ekklesia donderdag laten weten. Bouhuys, die aan de ziekte van Parkinson leed, was van 1969 tot zijn emeritaat in 1993 studentenpastor in Leiden.

De predikant presenteerde van 1966 tot en met 1968 Dichterbij, een reeks programma’s over het boek Genesis, het eerste boek van de Bijbel. Hij behandelde Bijbelse trefwoorden en gaf in samenwerking met beeldende kunstenaars, zoals Ans Wortel, inzicht in de profeten. Televisiepionier Erik de Vries regiseerde het programma. Lees verder

Storing
Een stroomstoring in Hilversum heeft donderdagavond voor problemen gezorgd bij RTL. De zender moest uitzendingen van het RTL Nieuws en 4 in het land schrappen, omdat het noodaggregaat de storing onvoldoende kon opvangen. RTL werd vorige maand ook al getroffen door een stroomstoring, waardoor de zender gebruik had moeten maken van het noodaggregaat. ,,Die is nog niet op gang. Bovendien zouden we de techniek ook niet op tijd op gang krijgen om uit te zenden”, zei een woordvoerder. Ook de NOS kent problemen door de stroomstoring. De omroep kan teletekst niet actualiseren en correspondenten kunnen geen nieuwe items aanleveren. Ook hebben ze door de storing geen beschikking over het laatste nieuws van persbureaus. ,,We zweten om de uitzendingen vol te krijgen”, aldus een zegsman. Lees verder

Telegraaf
De ouders van het vermiste Britse meisje Madeleine (4) zijn boos op de Telegraaf. Die krant publiceerde woensdag uit een anonieme brief die de krant heeft ontvangen, waarin de vindplaats van het lichaam van het meisje zou worden beschreven. Vader Gerry McCann schrijft op zijn weblog dat zijn vrouw en hij “zeer teleurgesteld” zijn dat de Telegraaf de brief heeft gepubliceerd voordat de Portugese politie de kans had gekregen het schrijven te onderzoeken. Lees verder

Mobiel
Mobiele Televisie Nederland (MTVNL) test vanaf vandaag uitzending van tv- en radio naar mobiele telefoons op ongebruikte digitale radiofreqenties. Al een aantal jaren wil Economische Zaken iets doen met (T)DAB om tot digitale radio te komen, maar is daar tot op heden niet in geslaagd. In principe is (T)DAB een al tien jaar bestaande technologie waarmee je circa 7 radioprogramma’s via één en hetzelfde frequentiekanaal kunt uitzenden om vervolgens toch afzonderlijk door de luisteraar te kunnen worden ontvangen. MTVNL wil met de test aantonen technisch en qua programma-aanbod de concurrentie met KPN aan te kunnen gaan. Tijdens de testperiode, die in de Haagse regio plaatsvindt, beschikken zo’n 25 inwoners van deze stad over een mobiele telefoon waarmee ze de uitzendingen kunnen bekijken en beluisteren. Lees verder

Telia
Revolutionaire beweging: Telia in tweeën hakken en een deel aan Rusland verkopen. De baas moest alvast gaan. Het Zweeds-Finse telecombedrijf Telia heeft het zwaar te verduren momenteel. De Zweedse toezichthouder doet een voorstel om het telecombedrijf te splitsen. Ook hebben de Russen zich gemeld om deel te nemen in Telia. De Zweedse Opta, toezichthouder op de telecom- en postmarkt PTS, wil dat TeliaSonera de Zweedse infrastructuur afsplitst. Dat zou beter zijn voor de concurrentie. Lees verder

MTV
De Nederlandse afdeling van de muziekzender MTV deed de laatste jaren gewoontegetrouw verslag vanaf menig festivalterrein in binnen- en buitenland. The Summer of MTV sloeg kamp op in Lowlands, Dance Valley, Roskilde en Werchter, om maar een paar festivals te noemen. Dit jaar doet MTV het rustig aan in de zomer. Onder dezelfde naam The Summer of MTV worden dit jaar nieuwe internationale series gestart, waaronder I’m From Rolling Stone en Run’s House. Zusterbedrijf TMF zal wel enkele Nederlandse evenementen verslaan. Voor de rest legt MTV zich toe op een eigen evenement in het centrum van Den Haag in het najaar. Lees verder

Televisiekanaal
Het Da Vinci College werkt met de NCRV en KPN aan een landelijke proef: het wil als een van de eerste scholen in Nederland een eigen televisiekanaal oprichten voor scholieren, gemaakt door scholieren. ROC TV (Regionaal Opleidings Centrum) is bedoeld voor de achtduizend jongeren uit de regio die een opleiding volgen aan het Da Vinci College, maar het gaat zich ook richten op vmbo-scholieren op het Dordtse leerpark. Het kanaal is te volgen op www.youroc.nl. Op het Da Vinci aan de Prof. Waterinklaan hangen schermen waarop zelfgemaakte filmpjes van jongeren moeten verschijnen. Lees verder

Live
BNN en de NOS zenden op 7 juli Live Earth uit. Talloze popartiesten treden dan op verzoek van voormalig vice-president Al Gore van de Verenigde Staten op diverse locaties in de wereld op om de wereldbevolking er nog eens aan te herinneren dat we op het gebied van het milieubeleid het roer drastisch moeten omgooien. Want anders zal het ijs op de Noordpool en de Zuidpool smelten, de Golfstroom verdwijnen, grote delen van de wereld in een woestijn veranderen en andere delen weer onder water verdwijnen. Dat het in Nederland wellicht een heel stuk aangenamer wordt, daar zullen we het nu maar even niet over hebben. Lees verder

Q-Music
Voor het derde jaar op rij is Eén de meest ‘sexy’ tv-zender. Bij de radio wordt Donna van de troon gestoten door Q-Music. Het Gentse marktonderzoeksbureau BrandSpecies heeft gisteren zijn media-awards uitgereikt. Er waren niet alleen prijzen voor zenders, maar ook voor tv-gezichten en radiofiguren. Koen Wauters is het favoriete en tegelijk ook het meest sexy Vlaamse tv-gezicht. Wauters is sympathiek en scoort hoog op uiterlijk, maar laag op humor. Mark Uytterhoeven en Erik Van Looy (de nummers twee en drie bij de favorieten) scoren vooral hoog door hun humor, hun sympathieke aanpak en hun intelligentie. Lees verder

Uitgevers
Boeken en tijdschriften blijven een belangrijke bron van inkomsten voor Nederlandse uitgevers. Twee derde van de omzet komt nog altijd voor rekening van het traditionele boek en tijdschrift. Dat bleek uit een gepubliceerd onderzoek van KPMG onder 160 Nederlandse uitgevers. Lees verder

Recht
Het is nog niet zo lang geleden dat de auteursrechten goed geregeld waren. Regisseurs en scenarioschrijvers kregen een afgesproken bedrag voor hun inzet. Bij herhalingen betaalde de omroep een herhalingsvergoeding. Maar nu de omroepen bezuinigen, staat het auteursrecht ter discussie. ‘Ze zien het als een soort kerstbonus. En het eerste dat je schrapt als het minder gaat is de kerstbonus’, zegt regisseur Norbert ter Hall. De regisseurs en scenarioschrijvers hebben de regering gevraagd in te grijpen. Lees verder

Gerelateerde berichten