Het Commissariaat voor de Media wil de makers van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde beboeten vanwege ‘ongeoorloofde reclame’ voor de ‘slaafvrij’ geproduceerde chocolade Tony Chocolonely. Dat heeft het commissariaat woensdag laten weten in een brief aan de RVU, die het programma uitzendt. Het commissariaat wil de omroep een boete opleggen van twintigduizend euro voor het laten zien van de chocoladereep in zeven afleveringen.
Het initiatief van presentator Teun van der Keuken was bedoeld om slavernij in de chocolade-industrie aan de kaak te stellen. “Het is een commercieel product dat veelvuldig is aangeprezen in het programma”, zegt een woordvoerder van het commissariaat. “In onze ogen is stelselmatig reclame gemaakt voor het product en dat mag niet volgens de mediawet.”
Er is rekening gehouden met de bijzondere aard van het programma, zo heet het. “Normaal zouden we in dit geval een boete van ongeveer vijftigduizend euro opleggen. Door de nieuwe vorm van onderzoeksjournalistiek zijn we tot een lagere boete gekomen.”
Directeur van de RVU Ben Groenendijk gaat niet akkoord met de boete. HIj begrijpt de actie van het commissariaat wel, omdat strikt genomen reclame is gemaakt. “We balanceerden op de rand van de mediawet.” Groenendijk vindt echter dat de uitzendingen een ander doel dan geld verdienen dienden. “Het doel was om de slavernij en missstanden in de chocolade-industrie onder de aandacht brengen. Dit was volgens ons de beste manier om dat te bereiken. De winst die we maken op de chocoladerepen gaat overigens volledig naar het goede doel.”
De makers van de Keuringsdienst van Waarde kunnen zich op 18 juli in een hoorzitting verdedigen bij het commissariaat. [Novum/Radio.NL]