Search
Close this search box.

Michael Moore financiert grootste anti-Moore site

Normaal gesproken zijn filmmakers als de dood voor stevige kritiek. Ze zien het liever gaan dan komen. Behalve Michael Moore dan. Afgelopen week werd namelijk bekend dat hij financier is van de grootste anti-Michael Moore site op het internet. De maker van deze site was in grote financiële problemen geraakt door de rekeningen voor medicijnen voor zijn vrouw en dus greep Moore deze gelegenheid aan om zijn nieuwe film ‘Sicko’ te kunnen promoten, zo meldt ‘Mediaweek’.

Jim Kenefick (36) is de man achter Moorewatch.com, één van de best bezochte anti-Michael Moore sites op het internet. Maar ondanks de vele bezoeken hing het voortbestaan van deze site enige tijd aan een zijden draadje. De vrouw van Kenefick is ziek en heeft daarom doorlopend medicijnen nodig. Een flinke kostenpost aangezien de ziektekostenverzekeringen in de VS niet zo goed zijn als in Nederland. Het is in de VS heel normaal om van de patiënt een ‘eigen bijdrage’ van tot 20% van de kosten te vragen. Als je flink ziek bent, kan dat behoorlijk oplopen, zeker omdat er geen (overheids-)WAO is, en je dus ook je inkomen kwijt raakt. Via de website riep Kenefick zijn bezoekers dan ook regelmatig op om geld te storten om de site in de lucht te houden. Waar Kenefick waarschijnlijk geen rekening mee had gehouden was dat Moore één van de vaste bezoekers van de site was.

Begin deze maand kreeg Kenefick opeens een check ter waarde van $12.000 opgestuurd van een anonieme donor. Groot was dan ook de verbazing toen de man enige dagen later Michael Moore zelf aan de lijn kreeg. Moore vertelde daarbij dat hij de anonieme donor was van het geld.

Wie overigens denkt dat Moore dit puur uit sympathie deed heeft het goed mis, want er zat natuurlijk een addertje onder het gras. De filmmaker gebruikt de stunt puur als promotie voor zijn nieuwe film ‘Sicko’, dat de Amerikaanse gezondheidszorg kritisch tegen het licht houdt. Voor Moore is het heerlijke ironie dat hij zijn grootste ‘internetvijand’ kon gebruiken om aan te tonen dat het Amerikaanse ziektekostenverzekeringssysteem zo lek is als een vergiet. Moore gebruikt zijn donatie dan ook prominent in de film.

Michael Moore werd bekend door zijn documentaire ‘Bowling for Columbine’ en de film ‘Farenheit 9/11’. In beide gevallen moet president George W. Bush het flink ontgelden. Vele Bush-aanhangers bestempelen ‘Fahrenheit 9/11’ van de linkse Moore dan ook als misleidende propaganda. Desondanks leverde de film wel een Gouden Palm op tijdens het filmfestival van Cannes. Voor zijn laatste film ‘Sicko’ reisde Moore naar Cuba, hetgeen hem een justitieel onderzoek opleverde. Er heerst namelijk nog altijd een vrijwel complete boycot van de VS tegen Cuba. [RS/VRR/Radio.NL]

Gerelateerde berichten