Zoek
Sluit dit zoekvak.

Plasterk voor komst mediaombudsman

Minister Plasterk van OCW is voor de komst van een ombudsman die sancties kan opleggen aan media die over de schreef gaan. Plasterk roept volgens het vakblad Adformatie de branche op zelf zo’n klachteninstantie in te stellen. Dat zei een hoge ambtenaar van Plasterks ministerie, Marjan Hammersma, afgelopen donderdag op het Nationaal Uitgeverscongres.

Hammersma (directeur media, letteren en bibliotheken) sprak op het congres de tekst uit van de minister, die als spreker aangekondigd stond maar verhinderd was. Hammersma liet weten dat minister Plasterk de bestaande mogelijkheden voor burgers en instanties om tegen publicaties of uitzendingen in het geweer te komen niet afdoende vindt.

De Raad voor de Journalistiek kan geen sancties opleggen, en een gang naar de civiele rechter zou te duur en te tijdrovend zijn. Een ombudsman zou anders dan de Raad voor de Journalistiek wel dwingende uitspraken kunnen doen. Hammersma zei dat de minister Plasterk beseft dat dit gevoelig ligt, omdat het raakt aan redactionele autonomie.

In een toelichting zei Hammersma dat de minister eerst wacht op actie uit de branche, maar als die uitblijft wellicht de komst van een mediaombudsman bij wet regelt. Daarmee neemt Plasterk de conclusies over uit het rapport van de commissie Dommering, een commissie van juristen, dat begin deze maand uitkwam.

Hammersma stipte in de toespraak ook de bij uitgevers gevoelige kwestie van abonnementsverlenging aan. ‘Ik ben er voor dat het beëindigen van een abonnement zo soepel mogelijk wordt geregeld. Ik ben tegen gedwongen abonnementen’, zei ze, namens Plasterk. Daarmee reageert de minister op een wetsvoorstel van de PvdA-kamerleden Martijn van Dam en Fred Crone, die de praktijk willen verbieden dat abonnementen stilzwijgend worden verlengd met een jaar. Volgens Hammersma wil de minister nu eerst afwachten wat de kamer verder doet.

Minister Plasterk is tegen de komst van een wettelijk verschoningsrecht voor journalisten, zei Hammersma verder nog. De roep om een dergelijk recht voor journalisten om hun bronnen niet prijs te hoeven geven ontstond vorig jaar na de gijzeling van twee Telegraaf-verslaggevers. Volgens Plasterk is de bestaande praktijk flexibel genoeg. [Radio.NL/Adformatie]

Gerelateerde berichten