Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL maandoverzicht van mei

Radio.NL plaatst in het begin van elke maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle overzichten herhaald worden om vervolgens het Jaaroverzicht te publiceren.

Kritiek op DAB-veiling
De Vereniging Commerciële Radio (VCR) is boos naar aanleiding van een brief van staatssecretaris Heemskerk waarin staat dat er eind dit jaar een DAB-veiling komt. Op zich was dat nieuws al bekend, maar het is nu officieel dat de hoogste bieders er met de beschikbare pakketten vandoor gaan. Overigens mogen niet alleen radiostations meedoen, maar bijvoorbeeld ook telecommaatschappijen. De vrees bestaat dat DAB in dat geval gebruikt gaat worden voor bijvoorbeeld mobiele videodiensten in plaats van radio. In dat geval zouden alleen de publieke omroepen uitzenden via DAB.

FM-eXtra
Radio 538 en Sky Radio hebben een statement neergezet richting de politiek. Beide zenders hebben namelijk hun FM-netwerk uitgebreid met FM-eXtra. Dat is een techniek waarmee je op één frequentie meerdere zenders kunt doorgeven, maar het nadeel is dat je wel een speciale ontvanger moet aanschaffen. Vooralsnog zijn die nauwelijks te verkrijgen en erg prijzig. Op de 102,1 FM van Radio 538 is voortaan ook Juize.FM en Radio 10 Gold te horen en Sky Radio geeft op de 101,2 FM ook TMF Radio door.

De transfertombola
Timur Perlin houdt het na een jaar alweer voor gezien bij Caz. Hij kan zich niet langer vinden in het beleid van de zender. Naar welk station Timur gaat en wie zijn opvolger wordt is nog niet bekend. Mark van den Akker gaat het nog een keer proberen op KXradio. Vorig jaar zag hij het na twee uitzendingen al niet meer zitten. Peter Holland is deze zomer te horen op Radio M Utrecht. De ex-DJ van Radio 10 Gold gaat een programma in het weekend maken.

Kort nieuws
Harm Bruins Slot vertrekt als voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep. Hij stopt volgend jaar en is dan vijf jaar de baas geweest bij de publieken. – 100%NL mag definitief in de Nederlandse ether blijven. Daarmee is een einde gekomen aan de jarenlange procedures rond de etherfrequentieverdeling in 2003. – Nog meer nieuws over 100%NL, want de zender komt voorlopig niet op de AM. Het station had een frequentie gewild in Zwolle omdat daar de FM-dekking tekort schiet. – Giel Beelen wil zijn televisieprogramma naakt gaan presenteren. Ook de gasten zullen zonder kleding aan geïnterviewd worden, dus het is niet zo raar dat de redactie nog op zoek is naar mensen die langs durven komen. – De regionale classicszender City FM is gestart met twee online themakanalen. Het gaat om City FM Modern Rock en City FM Nederrock. – DJ Tiësto wijzigt de titel van zijn programma Club Nouveau op Radio 538 in Tiësto’s Club Life. Hij doet dit nadat het Amerikaanse XM Satellite had geklaagd omdat zij een show heeft met dezelfde naam. – Talpa heeft haar Vlaamse radiostation 4FM verkocht. Volgens geruchten heeft dit wat te maken met de mogelijke overname van Talpa door RTL.

De luistercijfers
Radio 538 weet zich nauwelijks te herstellen van het verlies van de afgelopen maanden waardoor Radio 2 ruimschoots aan kop blijft. Sky Radio klimt steeds verder omhoog, net als Radio Veronica en Radio 5. Q-music weet de winst niet door te zetten en Radio 1 gaat ook omlaag. De top 3: Radio 2 (11,7%) – Radio 538 (10,9%) – Sky Radio (10,4%).

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden.