Search
Close this search box.

Politie neemt computers journalist in beslag

De politie in Moskou heeft het kantoor doorzocht van een journalist die bezig is aan twee boeken over president Vladimir Poetin en computers in beslag genomen. Dat heeft de journalist, Vladimir Pribylovski, gezegd tegen het persbureau Associated Press. Pribylovski kreeg te horen dat de inval onderdeel uitmaakt van een onderzoek naar de onopgehelderde moord op een voormalige topfunctionaris van de geheime dienst FSB, Anatoli Trofimov.

De journalist, die ook een kritische website heeft, vermoedt echter dat de autoriteiten meer geïnteresseerd zijn in wat hij van plan is te publiceren over Poetin. Het openbaar ministerie in Moskou wilde geen commentaar geven.

Pribylovski publiceerde eerder over de moord op Trofimov, die in 2005 door een gemaskerde man voor zijn huis in Moskou werd neergeschoten. Op verzoek van de autoriteiten verwijderde hij drie maanden geleden informatie over de zaak van zijn website.

Volgens de in de Verenigde Staten wonende journalist Joeri Felsjtinski, die coauteur is van Pribylovski’s boeken, bevatten de geconfisqueerde computers een schat aan informatie. Hij vreest dat die verloren kan gaan als de autoriteiten het onderzoek misschien wel gedurende enkele jaren laten voortslepen. De bedoeling was de boeken – die de werktitels Poetins kameraden en Operatie opvolging hebben meegekregen – nog voor de verkiezingen te publiceren, zegt Felsjtinski. De presidentsverkiezingen zijn volgend jaar maart. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten