Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Palestijnse tv-medewerksters mogelijk onthoofd

Een groep Palestijnse tv-medewerksters is zondag in Gaza-stad de straat opgegaan uit protest tegen een dreigement van een extreem fundamentalistische groep, Zwaarden van de Waarheid, die heeft aangekondigd tv-presentatrices te zullen onthoofden als die zich niet houden aan islamitische waarden en normen waar het hun kleding betreft.

Ongeveer vijftig tv-presentatrices en andere medewerksters van de Palestijnse televisie, de meesten met moslimhoofddoek, liepen door Gaza-stad in de richting van het kantoor van president Mahmoud Abbas. Zwaarden van de Waarheid, die eerder internetcafés en muziekwinkels met brandbommen bestookte, liet vrijdag in een e-mail aan persbureaus weten dat zo nodig kelen worden doorgesneden, ,,van ader tot ader”, om de islamitische zeden te verdedigen.

De meeste van de vijftien vrouwelijke tv-presentatrices op de Palestijnse televisie dragen in overeenstemming met de moslimtraditie een hoofddoek. Zij zouden zich door het dragen van makeup en westerse kleding evenwel ,,schandelijk” misdragen.

Extreme groeperingen hebben de afgelopen jaren in de Gazastrook de wind in de zeilen, speciaal sinds de toegenomen armoede en verpaupering die het gevolg zijn van onder meer de internationale financiële boycot van de Palestijnse Autoriteit. Terwijl dat in het verleden zelden voorkwam, worden op straat in de Gazastrook nu veel vrouwen gezien die het gehele gezicht bedekt houden.

Zwaarden van de Waarheid eist de verantwoordelijkheid op voor tientallen aanslagen met brandbommen op internetcafés, muziekwinkels en biljartzalen. Daarbij werd uitsluitend schade aangericht. Volgens een Palestijnse veiligheidsbron telt de groep niet meer dan honderd leden. [Radio.NL/Novum]