Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Radio Vaticana vrijgesproken van stralingsdelict

De Vaticaanse radio-omroep is afgelopen maandag in hoger beroep vrijgesproken van overschrijding van de stralingsnormen voor zendinstallaties, dit meldt het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap. In mei 2005 waren de vroegere voorzitter, kardinaal Roberto Tucci, en directeur, pater Pasquale Borgomeo, tot tien dagen voorwaardelijke celstraf veroordeeld.

Internationale normen
Radio Vaticana zendt haar programma’s uit via zendmasten die staan opgesteld in Santa Maria di Galeria, een plaatsje even buiten Rome. Onderzoek in 2001 wees uit dat de straling boven de norm was, waarna het Vaticaan maatregelen nam. Gevolg van de straling zou een stijging in het aantal leukemiegevallen onder de inwoners van het plaatsje zijn. Radio Vaticana zegt de internationale stralingsnormen niet te overschrijden en heeft de uitkomsten van het rapport waarin de straling wordt aangewezen als de mogelijke oorzaak van het verhoogde aantal kankerpatiënten van de hand gewezen. De rechter heeft daar maandag mee ingestemd.

Onschendbaar
In een eerder proces in 2002 had een gerechtshof zich onbevoegd verklaard, omdat de zenders op een stuk grond staan dat eigendom is van het Vaticaan. De directie van Radio Vaticana zou in de Republiek Italië onschendbaar zijn vanwege het Verdrag van Lateranen van 1929, waarin het Vaticaan wordt erkend als een soevereine staat. In mei 2003 werd echter bekend dat de verantwoordelijken van Radio Vaticana toch voor een Italiaanse rechtbank zouden moeten verschijnen.

Uitzendingen in 45 talen
Radio Vaticana verzorgt uitzendingen in 45 talen, daarbij ook gebruikmakend van internet. Het station heeft een kleine 400 mensen in dienst uit 59 landen. De jaarlijkse kosten bedragen 25 tot 30 miljoen euro.

Marconi
In 1929 gaf paus Pius XI de legendarische Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi opdracht een radiozender op Vaticaans grondgebied te bouwen. Op 12 februari 1931 werd deze in gebruik genomen. [Rooms-Katholiek Kerkgenootschap/Radio.NL]

Gerelateerde berichten