Search
Close this search box.

RTL 7 wijkt niet voor Arabische zender [Update]

RTL 7 blijft ook het komende jaar op de kabel te zien in de regio Amsterdam, Purmerend en Zaanstad. Een advies van de Algemene Programma Raad (APR) om de zender te vervangen door het Arabische Rotana Music Europe wordt door kabelbedrijf UPC niet overgenomen. Dat heeft een woordvoerder van UPC zaterdag gezegd.

De APR adviseerde Rotana per 1 juli in het aanvullende pakket op te nemen. De zender, die zich met films, shows en entertainment richt op een Arabische doelgroep, wordt door de APR gezien als een aanvulling op het huidige aanbod, omdat er programma’s op te zien zijn die niet door andere zenders worden vertoond. RTL 7 overtuigt de programmaraad juist niet, omdat er ‘veel herhalingen’ worden vertoond en de kijkcijfers ‘sterk’ achterblijven.

UPC is het daar niet mee eens. Het kabelbedrijf ziet Rotana als een ‘hartstikke leuke zender’, maar meer iets voor het digitale pakket, zegt de woordvoerder. Uit onderzoek zou bovendien blijken dat RTL 7 in de regio ‘zeer’ wordt gewaardeerd.

De APR adviseert over het standaardpakket van vijftien zenders. UPC mag van dit advies volgens de Mediawet alleen afwijken bij zwaarwegende argumenten van technische, financiële of juridische aard. Over de overige zestien zendgemachtigden in het aanvullende pakket beslissen de kabelbedrijven zonder verantwoording te hoeven afleggen aan de APR. Adviezen hierover van de programmaraad mogen worden genegeerd, zonder dat de raad in beroep kan gaan. Volgend voorjaar vraagt UPC opnieuw advies aan de APR.

Het advies van de APR leidde in het voorjaar tot verontwaardiging. De Partij voor de Vrijheid stelde Kamervragen over de kwestie.

UPC vervangt in de regio wel de Frans-Duitse zender Arte in het aanvullende pakket door LiveShop, waarop zeven dagen per week thuiswinkelprogramma’s worden uitgezonden. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten