Search
Close this search box.

‘Stroomstoring zet aan tot bewegen’

Tv-programma’s die aantrekkelijk zijn voor kinderen en tieners moeten niet meer worden uitgezonden op tijdstippen na school. Dat stelt het kenniscentrum Gezondheid en Bewegen van Saxion Hogescholen in Enschede. Kinderen en tieners zouden dan eerder geneigd zijn buiten te gaan bewegen. Dat blijkt volgens het centrum uit een onderzoek naar de activiteiten van jongeren toen de stroom in de stad eind vorige maand uitviel.

Leerlingen van basis- en middelbare scholen die in of in de nabijheid van het stroomstoringgebied liggen, werd gevraagd naar hun activiteiten op de avond van de stroomuitval. Toen de computer en de tv het niet deden, bleken jongeren van het voortgezet onderwijs zich sneller te vervelen dan basisschoolleerlingen. Leerlingen van de middelbare school zochten hun vertier vervolgens buitenshuis. “Zij gingen meer bewegen, door voetbal te spelen of spelletjes te doen”, zegt een woordvoerder van het kenniscentrum.

Leerlingen van de groepen zeven en acht van het basisonderwijs verveelden zich iets minder snel, maar zochten hun toevlucht vaker tot alternatieven in huis. Dat kan volgens de woordvoerder te maken hebben met het tijdstip van de storing: die was ’s avonds en dan laten ouders hun jongere kinderen waarschijnlijk liever niet meer op straat spelen, vermoedt de woordvoerder.

Het kenniscentrum ziet televisie en de computer als risico’s voor de gezondheid en pleit voor overheidsbeleid dat de competitie van media die kinderen van bewegen weerhouden uitschakelt. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten