Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wederom grote veranderingen op komst bij Vlaamse 4FM

Luisteraars van de Vlaamse commerciële radiozender 4FM zullen binnenkort opnieuw geconfronteerd gaan worden met ingrijpende wijzigingen. Daarbij is de invoering van een nieuwsshow in de ochtend het meest in het oog springend. Het is de bedoeling dat de wijzigingen in september in zullen gaan.

De veranderingen bij 4FM zijn het gevolg van de verkoop van de zender door Talpa Radio aan de VMMa. Laatstgenoemde wil een groter onderscheid tussen 4FM en Q-music, dat eveneens eigendom is van de VMMa. Daarnaast wil het concern nog meer luisteraars afsnoepen van de openbare omroep VRT.

In een interview met het dagblad ‘De Morgen’ vertelde 4FM programmadirecteur Bert Geenen dat de zender plannen heeft om te starten met een nieuwsshow in de ochtend. Daarmee lijkt de zender de concurrentie aan te willen gaan met het ochtendprogramma ‘Voor de dag’ van VRT Radio 1. Hoe de nieuwsshow van 4FM er precies uit gaat zien en of de muziek in de ochtend geheel gaat verdwijnen is nog niet bekend. De rest van de dag zal de muziek de boventoon blijven voeren bij 4FM. Het is de bedoeling dat de wijzigingen in september in zullen gaan.

Wat de veranderingen bij 4FM voor invloed zullen hebben voor bekende presentatoren als Johan Henneman (6-9 uur), Leen Demaré (9-12 uur) en Jan Bosman (12-14 uur) is nog niet duidelijk. Vorig jaar sloeg Talpa met deze ex-Donna coryfeeën een nieuwe weg in met 4FM. En de eerste resultaten waren bemoedigend, want het marktaandeel steeg van 5,1 naar 6,9%.

Hindernis
Inmiddels lijkt ook de laatste hindernis voor de overname van 4FM door de VMMa uit de weg te zijn geruimd. Roularta, één van de twee aandeelhouders van de VMMa, had namelijk nog een flink belang in de regionale radiozender Mango. Hierdoor zou het aantal radiostations waarin Roularta een belang zou hebben uitkomen op drie en dat is één te veel. Weliswaar zijn de regels hiervoor in de zomer van 2006 gewijzigd, maar desondanks is het niet toestaan om een belang te hebben in meer dan twee landelijke of regionale radiozenders.

Roularta gaat haar belang in Radio Mango nu overdoen aan uitgeverijen Concentra en Corelio. Deze partijen zijn momenteel al eigenaar van de regionale zenders Antwerpen 1 en Radio Go. Vanaf eind deze maand zullen zij ook de exploitatie van Radio Mango voor hun rekening gaan nemen. En de eerste tekenen van de overname zijn al duidelijk te merken op de zender, want sinds begin deze maand heeft Mango haar gepresenteerde programma’s gestaakt en wordt er uitsluitend non-stop muziek uitgezonden, net als bij Radio Go en Antwerpen 1.

Vooralsnog zijn Concentra en Corelio nog steeds van plan de regionale radiostations te laten fuseren, waardoor een derde landelijke radiozender zou ontstaan. Daarvoor is echter nog wel de hulp van de andere twee zenders, Contact Vlaams-Brabant en Hit FM Limburg, benodigd. Op welk termijn de derde landelijke radiozender een feit zal zijn is nog geheel onduidelijk. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten