Headlines uit de krant: donderdag 26 juli

Het CDA wil dat de televisiespotjes van het Voedingscentrum over de productie van varkens- en kippenvlees van het beeldscherm verdwijnen. CDA-Kamerleden Atsma en Koopmans vinden dat het Voedingscentrum zich moet beperken tot ‘objectieve informatie over voedselkwaliteit’, en zich verre dient te houden van zaken die met dierenwelzijn te maken hebben. Atsma en Koopmans richten hun pijlen op de campagne ‘Een kip of varken kan niet kiezen, jij wel’. Daarmee wil het Voedingscentrum duidelijk maken dat het voor een productiedier nogal wat verschil maakt hoeveel ruimte het tijdens zijn leven ter beschikking heeft.

De CDA-Kamerleden vinden dat in de spotjes ten onrechte een verband wordt gelegd tussen de productiewijze van vlees en de kwaliteit ervan. Daarmee gaat het Voedingscentrum, dat wordt betaald door de ministeries van Landbouw en van Volksgezondheid, zijn boekje te buiten. Lees verder

Astra
Er komt binnenkort een voorlichtingscampagne over de komende wijzigingen van het ontvangst van het signaal van de regionale omroepen via de Astra satelliet. Daarvoor nemen CanalDigitaal, Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS) en satellietbedrijf Astra het initiatief. Doel is om de kijkers duidelijk te maken wat zij aan hun schotel moeten veranderen als zij de tien regionale zenders willen blijven ontvangen. Die zenders zijn binnenkort niet meer via de Astra 1 A satelliet te ontvangen. Om kosten te besparen en in te spelen op nieuwe technische ontwikkelingen hebben genoemde partijen besloten om het signaal nu al via de Astra 3 A satelliet uit te zenden. Lees verder

Stir
RTL4 maakt in de bereiks- en bezoekmetingen van Stir gestaag opmars, terwijl de grootste publieken op internet op dat punt inleveren. De Tros en de Vara leverden afgelopen kwartaal hun leidende posities in aan de commerciele omroep. De commerciële omroep RTL4 had in de maand juni 2007 een bereik van 10,8 procent onder 8,4 miljoen surfende Nederlanders. RTl4.nl verwerkte in die maand 6,6 miljoen bezoeken. Het bereik van de commerciële omroepsite steeg afgelopen kwartaal met 0,1 procentspunt. Het aantal bezoeken steeg wel significant met 1,1 miljoen, met 20 procent. Lees verder

Kooi
Autobedrijf PON in Amersfoort stopt met sponsoring van het programma De Gouden Kooi. Reden is de aanhoudende negatieve publiciteit rondom het programma, laat Dennis Elings, manager Verhuur, weten. Lees verder

Journalist
De ontvoerde Duitse journalist en tolk zijn woensdag vrijgelaten in Afghanistan, meldden een gouverneur van de provincie Kunar woensdag. Er is geen losgeld betaald voor de twee, die dinsdagnacht in het district Saangar in de oostelijke provincie Kunar werden ontvoerd. Diverse media meldden dat het om een journalist van het Duitse weekblad Stern gaat. Kunar is een van de gevaarlijkste provincies in Afghanistan. Het bergachtige gebied wordt door de Taliban en al-Qaeda als schuilplaats gebruikt. Lees verder

UPC
UPC heeft de radiozenders WDR4 en BBC Radio 3 in Rotterdam van de kabel gehaald. Vooral oudere luisteraars voelen zich gedupeerd, nu het aanbod van easy listening, schlagers en klassieke muziek wordt ingeperkt. UPC heeft de zenders verruild met Studio Brussel en Wereldstad Radio Nationaal. Op de internetpagina Radio.NL wordt teleurgesteld gereageerd op de wijziging van het zenderpakket. Lees verder

Haayen
Platenbaas, producer en ontdekker van talloze legendarische bands Freddy Haayen is zondagmorgen op 66-jarige leeftijd overleden. Hij bezweek in het Haagse Bronovo ziekenhuis aan de gevolgen van een hersenbloeding, die hem een dag daarvoor had getroffen. Dat heeft Willem van Kooten, een van Haayens medeoprichters van platenmaatschappij Red Bullet, woensdag bekendgemaakt. Lees verder

Nepbom
Twee Britse journalisten zijn vandaag in Londen gearresteerd omdat ze probeerden een valse bom in een metrostel te plaatsen. Met hun poging wilden ze de veiligheidsmaatregelen testen. De identiteit van de twee mannen is niet bekendgemaakt. Ze werden ondervraagd in Stonebridge Park in het noordwesten van Londen. Het waren werknemers van de metro die de twee journalisten hadden opgemerkt terwijl ze een pakje naar de onderhoudszone droegen. Ze vroegen wat de twee van plan waren en verwittigden daarop de politie. Lees verder

Kelder
Jort Kelder, die begin april opstapte als hoofdredacteur van het zakenblad Quote, is sindsdien méér op de redactie te zien dan toen hij nog leiding gaf aan diezelfde redactie. Lees verder

Realityshow
De Gouden Kooi ligt opnieuw onder vuur. Na eerdere protesten van politici, psychologen en maatschappelijke organisaties tegen de omstreden ‘treitershow’ van John de Mol, komen nu ook de kijkers in opstand. Dinsdag begon op internet een handtekeningenactie om de realityshow van Tien te stoppen. Volgens de initiatiefnemers van de website stopgoudenkooi.nl gaat het programma te ver. Later op de dag maakte het autobedrijf Pon bekend te stoppen als sponsor van het programma ‘vanwege de aanhoudend negatieve publiciteit’. Lees verder

Kooi
De Gouden Kooi is het mooiste wat Nederland ooit is overkomen. Kansarmen, kakkertjes, achterstandswijkbewoners en minderwaardigheidscomplexen allemaal in 1 huis. John de Mol had gelijk, dit moet de mooiste televisie uit de wereldgeschiedenis worden. Dat zeggen de makers van Red de Gouden Kooi.nl. Zij ageren tegen de gisteren opgerichte site stopgoudenkooi.nl. Lees verder

Dordrecht
Per 1 januari krijgt één omroep de zendmachtiging in Dordrecht voor de komende vijf jaar. Zowel RTV Dordrecht als Media 78 willen daarvoor in aanmerking komen. Het Commissariaat voor de Media heeft Dordrecht daarom gevraagd een voorkeur uit te spreken. Het college van b&w van Dordrecht heeft de gemeenteraad gevraagd neutraal te blijven. Volgens de Dordtse mediawethouder Hans Spigt zijn beide zenders voldoende lokaal geworteld om aanspraak te maken op de zendvergunning. Het Commissariaat voor de Media zal naar verwachting eind september beslissen wie de nieuwe zendmachtiging voor lokale omroep in Dordrecht krijgt. Lees verder

Idols
Geruchten gaan dat Gordon, die een eigen programma krijgt bij RTL, ook gaat plaatsnemen in de jury van Idols. De zanger zou de ‘joker’ moeten worden naast Eric van Thijn en Marianne van Wijnkoop. RTL wil de geruchten bevestigen noch ontkennen. “We zijn nog met verschillende mensen bezig.” Eric van Thijn heeft zelf al gezegd in onderhandeling te zijn. Marianne van Wijnkoop jureerde afgelopen seizoen ook al X Factor, en is daarmee een voor de hand liggende keuze. Vast Idols-gezicht Jerney Kaagman heeft eerder namelijk aangegeven niet meer terug te willen in de jury. Lees verder

Veronica
TNT Post blijft tot eind 2009 de ongeveer 1 miljoen Veronica Magazines wekelijks bezorgen. Ook maakte het postbedrijf woensdag bekend de komende vier jaar 7 miljoen euro te investeren in expressdiensten in Vietnam. TNT Post gaat de samenwerking met Veronica verder uitbreiden door onder meer flyers te verspreiden voor de werving van nieuwe abonnees. Het is niet bekendgemaakt hoeveel TNT Post verdient aan de samenwerking met Veronica. Lees verder