Headlines uit de krant: maandag 2 juli (2)

Als RTL komend seizoen het voetbal op de buis brengt, zal de vorm en indeling van de uitzending meer richting NOS-model opschuiven. ,,RTL krijgt de rechten nu in de schoot geworpen en kan zich veroorloven het met minder reclame te doen”, zegt NOS-mediadirecteur De Jong in het AD. ,,De rust is bepaald nog niet teruggekeerd in medialand. Het wordt een spannende winter, de strijd om de kijkcijfers wordt nog heviger”, aldus De Jong. ,,Er zal RTL veel aan gelegen zijn om het marktleiderschap van Nederland 1 over te nemen.

Maar er is geen haast, want voor komend seizoen ligt alles al vast.” In 2004 verloor de Publieke Omroep de uitzendrechten van de eredivisie aan Talpa. Nu neemt RTL de voetbalrechten voor het komende seizoen over van Talpa. ,,Ik begrijp best dat de Eredivisie CV het gevoel heeft met de neus in de boter te vallen. Het voetbal komt nu bij de grootste commerciële zender van Nederland en gaat vast meer kijkers trekken.” Lees verder

Donald
De Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) is verbijsterd over een recent verschenen Donald Duck, waarin een advertentiebijlage met vleesrecepten is opgenomen. De bond overweegt een klacht in te dienen bij de Reclame Code Commissie. De recepten in het boekje worden geïllustreerd met strips, waarin Donald Duck en Kwik, Kwek en Kwak druk in de weer zijn met het bereiden van vleesgerechten. ’’Wij betreuren de keuze van het Vleesinformatiepunt om de vleesconsumptie bij kinderen te stimuleren door een samenwerking aan te gaan met Donald Duck van Sanoma Uitgevers. Kinderen zijn ontvankelijk voor reclameboodschappen, die zijn verpakt als stripverhalen. Wij vinden het ongewenst dat jonge lezers van zo eenzijdig worden beïnvloed door de vleessector’’ licht Vibeke Helder, directeur van de NVB, toe. Lees verder

Politiek
De Zeeuwse gemeenten lopen niet warm voor een televisieprogramma over de Zeeuwse politiek. Dat zou vanaf het eind van de zomer moeten worden uitgezonden op regiozender Maximaal TV. ‘Politiek Publiek’ is een idee van producent Yabeau, waar Maximaal veel mee samenwerkt. Volgens Maximaal-directeur R. de Kerf is de achterliggende gedachte van het programma om de burger via de tv dichter bij de lokale politiek te brengen. Vanaf woensdag 19 september zouden veertien afleveringen moeten worden uitgezonden; per keer staat wekelijks één gemeente een half uur lang centraal, de laatste uitzending is een compilatie. Lees verder

Popstar
 Wie de ambitie heeft schaatser Erik Hulzebosch op te volgen als winnaar van So You Wannabe A Popstar kan zich aanmelden voor een nieuwe reeks van de tv-talentenjacht. SBS6 zendt in het najaar het programma weer uit. Dit keer mogen in plaats van bekende Nederlanders onbekende landgenoten hun stem laten horen. Op verschillende locaties in Nederland vinden audities plaats en zowel jong als oud is welkom om zich voor het oog van de camera te bewijzen. Inschrijven kan vanaf vrijdag via de website Soyouwannabeapopstar.nl. Lees verder

Tubantia
De Twentsche Courant Tubantia heeft na jarenlang getouwtrek het rijksrechercherapport over de vuurwerkramp in Enschede gekregen van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie). Bij een eerste lezing is de krant geen nieuwe feiten tegengekomen, maakte het dagblad vrijdag bekend. De rechtbank in Almelo zou volgende week een definitief vonnis wijzen in een WOB-procedure (Wet Openbaarheid van Bestuur) die Tubantie voerde om het rapport in handen te krijgen. De minister heeft dat oordeel niet meer afgewacht. Volgens Tubantia verwerpt het rapport de verdenking van het Bureau Interne Zaken van Gelderland-Midden dat er tijdens het politie-onderzoek zou zijn gesjoemeld. Wel is er onzorgvuldig met bewijs in de zaak omgesprongen. Lees verder

Westerloo
Op wat plaagstootjes en stekeligheden na heeft Fons van Westerloo (61) de afgelopen twee jaar nooit vooraan gestaan om rivaal Talpa met de grond gelijk te maken. Je weet in medialand immers maar nooit of je elkaar nog eens nodig hebt. Door de deal met John de Mol mag de ‘aartsoptimist’ zich nu de machtigste tv-baas van Hilversum noemen. Lees verder

Voetbalrechten
Als RTL komend seizoen het voetbal op de buis brengt, zal de vorm en indeling van de uitzending meer richting NOS-model opschuiven. ,,RTL krijgt de rechten nu in de schoot geworpen en kan zich veroorloven het met minder reclame te doen”, zegt NOS-mediadirecteur De Jong in het AD. ,,De rust is bepaald nog niet teruggekeerd in medialand. Het wordt een spannende winter, de strijd om de kijkcijfers wordt nog heviger”, aldus De Jong. ,,Er zal RTL veel aan gelegen zijn om het marktleiderschap van Nederland 1 over te nemen. Maar er is geen haast, want voor komend seizoen ligt alles al vast.” Lees verder

Nep
Een nep-persbericht uitbrengen over draagmoederschap op bestelling. Weekblad Panorama wilde wel eens kijken wat er dan gebeurt en noemt de reacties ,,grappig”, zonder er verder een oordeel over uit te spreken. In het ‘communiqué’ richtte een gefingeerd bedrijf zich woensdag op koppels die zelf geen kind kunnen krijgen of voor wie het baren van kinderen wegens de carrière van de vrouw niet mogelijk is. Een volledig draagmoederschap uitbesteed in Kameroen kost slechts 50.000 tot 70.000 euro. Lees verder

Irritant
Het lied “You’re beautiful” van de Britse zanger James Blunt is het meest irritante nummer aller tijden, zo ontdekte het Engelse onderzoeksbureau Onepoll. Het liet mensen uit de hele wereld hun tenenkrommende favorieten insturen en stelde een top tien samen. Zo eindigt Los del Rio met Macarena op een tiende plek en staat Celine Dion met My Heart will go on uit de film Titanic op negen. Op vijf staat het accordeonnumer De vogeltjesdans, dat Johnny Hoes in 1980 opnam met het Brabantse amateurorkest De Electronica’s. In ons land reikte het tot plaats acht op de Top 40, maar wereldwijd werd het een megahit. Er zijn 35 miljoen exemplaren van de single verkocht. Lees verder

Kijkers
De rechtstreekse tv-uitzending van de uitvaartplechtigheid voor ‘majoor’ Bosshardt is zaterdagmiddag gevolgd door 554.000 mensen. Naar de samenvatting van de uitvaartdienst in de Koningskerk in Amsterdam en de rouwstoet die door de binnenstad trok, keken ’s avonds 642.000 mensen. Dat heeft de dienst KijkOnderzoek zondag laten weten. Lees verder

Tour
Werkgevers zijn gewaarschuwd; de Tour de France komt in extensie online. Op NOS.nl/tour, de site van de tour, linkt nu nog door naar de site met berichten van de editie 2006 van de Tour de France. Dat moet weldra veranderen. Bezoekers van deze website moeten vanaf de start van de Tour aanstaande zaterdag 7 juli in Londen zowel het live radio- als televisieverslag via hun computer kunnen volgen. Verder kunnen mensen zelf hun Tourfilmpjes insturen, zowel heel oud als heel nieuw. De filmpjes komen op de site. Daarmee betreeedt de NOS met de Toursite het web 2.0 tijdperk dat uitgaat van actief publicerende bezoekers. Lees verder

Dagblad
Het Financieele Dagblad ondergaat in september een metamorfose. De financieel-economische krant is aan het onderzoeken of het roze papier gaat gebruiken. ,,Het is een reële optie”, liet hoofdredacteur Ulko Jonker van het Financieele Dagblad donderdag desgevraagd weten. Een voorbeeld van hoe de krant er zou kunnen uitzien werd vorige week tijdens een bijeenkomst voor studenten Journalistiek getoond. De krant was roze en half zo groot. Het FD vertoonde daarmee een grote gelijkenis met de Britse zakenkrant The Financial Times. Lees verder

Cinekid
Cinekid heeft in het Cultuurpark Westergasfabriek een nieuwe locatie gevonden. Dat maakte de organisatie van het kinderfilmfestival maandag bekend. Met de verhuizing laat het jaarlijkse evenement, dat van 14 tot en met 21 oktober plaatsvindt in Amsterdam, de buurt rond het Leidseplein achter zich. Tien jaar lang vond het festival plaats in locaties als bioscoop City en De Balie. Vanaf oktober worden verschillende activiteiten georganiseerd in het Ketelhuis, de Openbare Verlichting, het Transformatorhuis, de Westerliefde en de Flexbar. Ook worden films vertoond in het nabijgelegen filmhuis The Movies, aan de Haarlemmerdijk. Lees verder

Gerelateerde berichten