Het Radio.NL maandoverzicht van juni

Het Radio.NL maandoverzicht van juni Radio.NL plaatst in het begin van elke maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle overzichten herhaald worden om vervolgens het Jaaroverzicht te publiceren.

RTL 538
RTL heeft zichzelf in één klap eigenaar gemaakt van zowel televisiezender Tien als Radio 538. Bij de deal zijn niet Radio 10 Gold en Juize.FM betrokken, want die vallen officieel onder een ander bedrijf dan Radio 538. Wat er met beide stations gaat gebeuren is nog onduidelijk. Bij Radio 538 zal er voorlopig weinig te merken zijn van de overname, want de nieuwe programmering die in augustus ingaat was al gepland.

Televisiezender Tien zal in augustus verder gaan als RTL 8. Een groot deel van de huidige programmering zal verspreid worden over de RTL-stations. John de Mol krijgt in ruil voor het afstaan van zijn zenders ruim een kwart aan aandelen RTL Nederland. Dat bedrijf heeft al vele radiostations in de markt proberen te zetten zoals Hitradio Veronica, Veronica FM, Yorin FM en RTL FM, maar geen van hen werd een succes.

Vercazt naar Arrow
Arrow heeft Caz overgenomen van SBS. Daardoor zal Arrow Classic Rock per 1 juli landelijk in de ether te ontvangen zijn, terwijl Caz nog even door zal gaan via de kabel. Hoe lang dat gaat duren is niet bekend, maar het lijkt zeker dat de stekker op termijn uit het station getrokken zal worden. Vrijwel alle medewerkers van Caz komen op straat te staan. Met de overname is volgens geruchten vier miljoen euro gemoeid. Uiteindelijk heeft Caz slechts ruim een jaar de kans gekregen. Daarvoor heette de zender Yorin FM dat in handen was van RTL.

Een week voordat het nieuws over de overname bekend werd gemaakt vertrokken Timur Perlin en Marc de Hond al bij Caz. De jocks waren ontevreden met het nieuwe beleid van het station. Eerder stapte Gerard Timmer al op, de directeur van de zender. Hij heeft trouwens al nieuw werk gevonden als directeur Televisie Programmering bij de Nederlandse Publieke Omroep.

De transfertombola
Radio 538 wijzigt voor het eerst sinds tijden haar programmering. Frank Dane vertrekt bij Slam FM om in de avond plaats te nemen, terwijl Barry Paf, Jeroen Nieuwenhuize en Dennis Ruyer verhuizen naar andere tijdstippen. Rick van Velthuysen moet stoppen met zijn programma WeekendRick. Rob Stenders zal deze zomer een programma gaan maken op Radio 2. Daarnaast blijft hij tijdens de lunch op 3FM te horen. Floortje Dessing verruilt RTL voor de omroep LLiNK. Waarschijnlijk zal ze hierdoor binnenkort ook op 3FM te horen zijn. Timur Perlin gaat zoals gezegd weg bij Caz. Wat zijn nieuwe vaste baan gaat worden is onduidelijk, maar hij gaat wel een show presenteren op KXradio. Edwin Ouwehand zal deze zomer op Radio 10 Gold te beluisteren zijn. In het verleden werkte hij bij RTL FM en nu is hij de stationsstem van RTL 4. BNR Nieuwsradio stopt met het programma Dulfer Jazz. Volgens de leiding past het niet langer binnen het format van de zender. Erik Jan Rosendahl is per direct ontslagen bij Radio 538. Hij was sidekick bij het programma MiddenInDeNachtRick.

Kort nieuws
Radio 10 Gold is na tien jaar gestopt met het spelletje Kraak De Kluis. De wijziging is een gevolg van de restyling van de zender. – Claudia de Breij is de beste vrouwelijke DJ van Nederland zo is gebleken tijdens de uitreiking van de Radiobitches Awards 2007. Ook Annemieke Schollaardt, Hannelore Zwitserlood, 100%NL, Tineke de Nooij en Marlous Löffelman gingen met een prijs naar huis. – Minister Ronald Plasterk van Media vindt het niet nodig om in te grijpen bij de Publieke Omroep. Hij wil zelfs extra geld beschikbaar gaan stellen, in totaal zo’n 100 miljoen euro. – Sjors Fröhlich zal de komende tijd minder op de radio te horen zijn. De presentator van Radio 1 en Radio 2 heeft stemproblemen. – Er is opnieuw ruzie in het management van Slam FM. Na vele rechtszaken is het nu zover gekomen dat alleen Lex Harding nog maar wil investeren in het station. – Hot Radio 93FM wordt een dancezender. De regionale zender voor Oost-Nederland heeft ook een zusterstation met vooral classics.

De luistercijfers
Radio 2 en Radio 538 staan samen bovenaan in de luistercijfers met 11,2%. 3FM en Radio 1 stijgen iets terwijl Radio Veronica en Sky Radio wat in moeten leveren. Caz blijft staan op 2% terwijl Arrow Classic Rock 1,4% scoort. De top 3: Radio 2 en Radio 538 (11,2%) – Sky Radio (10,2%).

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden.