De geschiedenis van Classic Gold

Voor de luisteraars van de oldiesnetwerken Capital Gold en Classic Gold zal het aanstaande vrijdag (3 augustus) even wennen worden. Om 19 uur zal hun favoriete zender ophouden met bestaan. ‘The home of the legends’ zal namelijk gaan fuseren met ‘the UK’s greatest hits network’ tot het nieuwe oldiesnetwerk ‘Gold’. Deze fusie is het gevolg van de aankoop van Classic Gold door GCap media, dat al eigenaar was van Capital Gold. Aan de vooravond van deze ingrijpende veranderingen duikt Radio.NL in de geschiedenis van de beide oldiesnetwerken. Afgelopen dinsdag was in deel 1 de geschiedenis van Capital Gold te lezen. Vandaag in deel 2: Classic Gold.

Van drie naar één
Het eerste gebruik van de naam Classic Gold voor radio vond in het midden van Engeland plaats. Zoals in deel 1 te lezen was, werd de regelgeving gewijzigd, waardoor radiostations verschillende programma’s moesten aanbieden via FM en AM, Viking Radio in Hull besloot daarop in 1988 te starten met Viking Gold op haar middengolffrequentie.

Korte tijd later (mei 1989) sloten Hallam (Sheffield) en Pennine (Bradford) zich aan en ging het netwerk zichzelf ‘Classic Gold’ noemen. Tijdens het ontbijt, de avond en in het weekend werden lokale programma’s uitgezonden, terwijl de overige uren gevuld werden met gezamenlijke programma’s.

Go West
Het huidige Classic Gold netwerk werd echter opgericht in het westen van Engeland, waar de GWR Group op 15 november 1988 startte met Brunel Radio op de middengolffrequenties van GWR FM. De naam Classic Gold dook hier pas op nadat begin jaren ’90 toen 2CR in Bournemouth en Radio 210 in Reading waren opgekocht. GWR besloot om een aantal programma’s van Brunel te netwerken naar haar kersverse aanwinsten. Om meer eenheid te creëren werd dan ook Classic Gold toegevoegd aan de namen.

Zo werd Brunel Radio gewijzigd in Brunel Classic Gold, terwijl 2CR en Radio 210 op de middengolf werden vervangen door 2CR Classic Gold en 210 Classic Gold. De jaren daarop verbreedde het netwerk haar horizon naar Coventry en Peterborough.

Het Classic Gold netwerk van de GWR Group stond eigenlijk geheel los van Classic Gold in het midden van Engeland. Begin jaren ’90 kwam er dan ook een einde aan laatstgenoemde toen de stations in het midden van Engeland werden hernoemt tot Great Yorkshire Gold (thans Magic AM).

Uitbreiding
Omdat de regelgeving destijds nog strenger was, waren nog flink wat lokale programma’s te horen op de verschillende Classic Gold zenders. De overige uren werden overgenomen van Brunel Classic Gold uit Bristol.

In 1993 kocht de GWR Group stations in Nothingham en Wolverhampton. Opvallend daarbij was dat de middengolfstations GEM-AM en WABC niet werden aangesloten bij het Classic Gold netwerk en gewoon 24 uur per dag lokale programma’s bleven uitzenden. In eerste instantie dan, want later werden de stations alsnog toegevoegd aan het netwerk en ontstonden Classic Gold GEM en Classic Gold WABC.

Classic Gaps
Ondanks dat de verschillende Classic Gold stations netwerkprogramma’s uitzonden, had elke editie wel zijn eigen reclameblokken en nieuwsuitzendingen. En dat was zeker in de beginjaren, toen er nog geen geavanceerde computernetwerken waren, een complexe zaak. Zeker om alle reclameblokken voor de verschillende edities nog eens even lang te maken. In de beginjaren waren er dan ook regelmatig stiltes te horen op de zenders, die in de radiowereld ook wel gekscherend ‘classic gaps’ werden genoemd.

Meer netwerkprogramma’s
Wat GWR echter nog een doorn in het oog was, was het feit dat middengolfstations een flink aantal uren aan lokale programma’s moesten aanbieden. Samen met de Capital Radio Group begon het bij de Britse regering een lobby om meer te mogen netwerken op AM. Volgens de GWR kon Classic Gold door het netwerken van populaire deejays als Mike Read, Simon Bates en Dave Lee Travis, die allen bij Radio 1 vandaan kwamen, kwalitatief betere programma’s aanbieden. De ‘Radio authority’ (nu Ofcom) stemde toe, waarna Classic Gold 20 uur per dag netwerkprogramma’s begon uit te zenden vanuit Dunstable, waar ondertussen Chiltern Supergold werd opgeslokt.

In eerste instantie werden de lokale programma’s in de ochtend uitgezonden, maar al korte tijd later werden deze verplaatst naar de middag (15 tot 19 uur). Hierdoor kon Classic Gold via al haar zenders een ochtendshow met Mike Read en later Dave Lee Travis en Tony Blackburn uitzenden.

Ondertussen had GWR zoveel stations (zowel FM als AM) opgekocht, dat verdere groei niet meer toegestaan was volgens de wet. Om dit te omzeilen werden in oktober twaalf Classic Gold stations ondergebracht in een nieuw bedrijf: Classic Gold Digital. Deze was voor 80% in handen van Unique Broadcasting (UBC), terwijl GWR de overige 20% in handen had. Daarnaast kreeg GWR ook nog 3,9% aandeel in UBC zelf. Twee jaar later werden ook de overige Classic Gold stations ondergebracht in Classic Gold Digital.

Sindsdien is er eigenlijk vrij weinig verandert bij Classic Gold. Tevens wordt nog steeds gebruik gemaakt van de studiofaciliteiten van de GWR (FM-)stations. Wel zijn van vele stations de lokale namen vervangen door de frequenties. Classic Gold Breeze in Essex is nu bijvoorbeeld Classic Gold 1431/1359. Alleen Classic Gold Amber (Norfolk en Suffolk), Classic Gold Marcher (noordoost Wales) en Classic Gold GEM (Nothingham) hebben nog steeds hun oude naam.

Tony Blackburn
In 2004 behaalde Classic Gold het nieuws door ochtenddeejay #Tony Blackburn geschorst werd. Hij draaide namelijk, tegen de wil van zijn bazen in, muziek van Cliff Richard. Twee dagen later keerde Blackburn weer terug op de zender en mocht hij zelfs muziek van ‘sir’ Cliff draaien. Achteraf bleek het om een stunt te gaan, die dit jaar in Nederland werd gekopieerd door 100%NL met Jan Smit.

De afgelopen jaren is de regelgeving op het gebied van eigendom van radiostations flink versoepeld. Dit leidde in 2005 tot de fusie van de Capital Radio Group en de GWR Group tot GCap Media. In april van dit jaar werd bekend dat Classic Gold weer terug zou keren naar de oude eigenaar. GCap kocht het netwerk van UBC Media.

Classic Gold zendt momenteel via 18 AM-frequenties uit in grote delen van het midden, het oosten, het westen en zuidwesten van Engeland. Daarnaast is de zender in diverse delen van Engeland via DAB te ontvangen. [RS/Radio.NL]