Zoek
Sluit dit zoekvak.

BBC Radio 2 viert 40ste verjaardag met radio-iconen en oude programma’s

BBC Radio 2 viert eind deze maand haar 40ste verjaardag met diverse oude programma’s en radio-iconen. Ondermeer Paul Hollingdale, Michael Aspel, Ed Stewart, Kenny Everett en ‘Smashie & Nicey’ zullen nog één keer te horen zijn op de zender. Daarnaast gaat BBC Radio 2 op zoek naar het grootste icoon van de afgelopen vier decennia.

Niet alleen BBC Radio 1 zal op 30 september haar 40ste verjaardag vieren, ook BBC Radio 2 doet mee. Beide zenders gingen namelijk tegelijkertijd van start. En terwijl Radio 1 inzet op vele artiesten en oud-deejays van de zender, kiest Radio 2 voornamelijk voor radio-iconen van de afgelopen veertig jaar. Op de verjaardag zelf (zondag 30 september) zijn op Radio 2 namelijk de hele dag oude programma’s te horen. In sommige gevallen grijpt de BBC terug op haar rijke archieven, maar in vele gevallen zullen de originele presentatoren nog één keer achter de microfoon plaats nemen om hun programma te presenteren.

Programmering
Het speciale programma begint om 9 uur met het programma ‘Breakfast Special’. Dit was de allereerste ochtendshow die ooit op de zender te horen was. Paul Hollingdale, de eerste deejay die op Radio 2 te horen was, zal speciaal voor deze gelegenheid nog één keer achter de microfoon van Radio 2 plaats nemen.

Om 9.55 zal in ‘Five to ten’ een opname van ‘I Am A Rock’ van Paul Simon te horen zijn uit 1965, waarna Ed Stewart een uur lang op verzoek draait in ‘Junior Choice’.

Van 11 tot 13 uur zendt Radio 2 de ‘Kenny Everett Show’ uit van 3 oktober 1981. Everett behoort tot de meest geliefde en legendarische Engelse radiodeejays van de jaren ’60, ’70 en ’80. De man wist als geen ander de boodschap ‘radio = illusie’ over te brengen met zijn typetjes en geluidseffectjes. Everett overleed in 1995 aan de gevolgen van aids.

Na 13 uur zal Michael Aspel anderhalf uur lang op verzoek draaien in ‘Family Favourites’. Om 14.30 uur zullen Harry Enfield en Paul Whitehouse als hun alter ego’s ‘Smashie & Nicey’ het programma ‘Pick Of The Pops’ presenteren. Dit programma werd voorheen gepresenteerd door wijlen Alen Freeman. Pick of The Pops mag gezien worden als de voorloper van de reguliere Top 40 en Smashie & Nicey zullen dan ook de hitlijst van de laatste week van september 1967 behandelen. Daarin stonden ondermeer Cliff Richard, Tom Jones, Diana Ross & The Supremes en Engelbert Humperdinck.

Brian Matthew zal vanaf 16.30 uur het programma ‘Birthday Special’ presenteren met interviews en muziek uit de jaren ’60. Een uur later zal ‘Semprini Serenade’ met pianist Alberto Semprini te horen zijn. Dit programma met licht klassieke muziek was maarliefst 25 jaar lang te horen op de radio bij de BBC. De aflevering die op 30 september zal worden uitgezonden is van 24 januari 1971.

Van 19.30 uur tot 20 uur zal ‘Sing Something Simple’ nog één keer op de zender te horen zijn. Het programma, met voornamelijk easy listening en lovesongs, gezongen door de Cliff Adams Singers, was maarliefst 40 jaar te horen bij de BBC. Door de dood van Cliff Adams kwam er in 2001 een einde aan dit programma. De uitzending die herhaald zal worden is van 16 maart 2000.

De festiviteiten op Radio 2 zullen worden afgesloten met een aflevering van de populaire radiocomedy ‘Round the Horne’.

Icoon
Naast oude programma’s zocht Radio 2 ochtenddeejay Terry Wogan naar de grootste icoon van de afgelopen veertig jaar. Luisteraars konden stemmen op hun favoriete personality die het meest opvallend of tijdsbepalend was voor de afgelopen veertig jaar. Op 30 september zal bekend worden gemaakt wie het predicaat ‘Ultieme Icoon’ krijgt. Terry Wogan (foto) zelf mag inmiddels al gezien worden als het ultieme icoon van Radio 2. Wogan is namelijk in totaal al meer dan 26 jaar te horen als presentator van de ochtendshow op de zender.
 
Later deze maand zal Radio.NL uitgebreid stil staan bij het veertigjarig bestaan van BBC Radio 1 en 2 [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten