Zoek
Sluit dit zoekvak.

Journalist New York Times in China na drie jaar vrij

Een in China tot drie jaar gevangenisstraf veroordeelde onderzoeksjournalist van The New York Times is zaterdag vrijgekomen, na zijn straf te hebben uitgezeten. De journalist, Zhao Yan, werd in 2004 gearresteerd op verdenking van het onthullen van staatsgeheimen, maar uiteindelijk veroordeeld wegens fraude.

Zhao werkte toen hij werd gearresteerd nog maar kort voor The New York Times. Daarvoor berichtte hij voor de Chinese pers over corruptie en misstanden in de Chinese provincie. Kort voor zijn arrestatie was in The New York Times een verhaal van hem verschenen waarin stond dat de toenmalige Chinese leider Jiang Zemin van plan was om terug te treden als hoofd van het leger. Dergelijke informatie wordt in China als staatsgeheim beschouwd.

De rechter sprak hem vrij wegens gebrek aan bewijs, maar veroordeelde hem toch, omdat hij geld zou hebben aangenomen van een tot dwangarbeid veroordeelde man. Hij zou deze man de valse belofte hebben gedaan er via zijn connecties voor te zorgen dat hij vrij kwam. Deze beschuldiging kwam tijdens het proces uit de lucht vallen. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten