Zoek
Sluit dit zoekvak.

Publieke omroep haalt podcasts offline

De publieke omroepen AVRO, NPS, NOS en KRO hebben met spoed deze week een groot aantal muziekprogramma’s als podcast van hun website verwijderd nadat de omroepen forse rekeningen hebben gekregen van de NVPI. Deze beslissing is het gevolg van een rechtenkwestie, waarbij vergoedingen betaald moeten worden aan rechthebbenden van de uitgezonden muziek.

De AVRO laat weten dat men voornemens is haar podcast service weer zo snel mogelijk te hervatten, maar dat kan alleen als er een werkbaar systeem wordt afgesproken tussen de omroepen en de rechten-organisaties van auteurs, componisten en de muzikanten van de gedraaide muziek in deze podcasts.

Ook de NOS heeft deze week volgens Webwereld alle podcasts van ‘Met Het Oog Op Morgen’ weggehaald. Het cultuurprogramma Kunststof biedt alleen de podcasts van een week oud aan. Oudere uitzendingen zijn niet langer te downloaden. Bij de VPRO wordt nu ook overwogen om alle podcasts offline te halen.

135 euro per maand
Begin dit jaar heeft de NVPI een bedrag van 135 euro per maand per podcast voor de omroepen vastgesteld. “We hebben telkens aangedrongen op overleg,” zegt NVPI-directeur Paul Solleveld tegen Webwereld. “Alleen we hoorden maar niks. Met andere stations, zoals Kink FM of Radio 538, is alles keurig geregeld.”

De NVPI loopt met de rekeningen, die zijn verstuurd via naburige rechtenorganisatie SENA in Hilversum, volgens de publieke omroep vooruit op de uitslag van een omroepbreed overleg. Woordvoerder van de Publieke Omroep Jeroen Wassenberg verwacht binnen twee weken duidelijkheid. “Die rekeningen hebben het overleg natuurlijk wel versneld.”

Volgens Solleveld hebben de omroepen het besluit eindeloos voor zich uitgeschoven. “Er valt met ons ook bijvoorbeeld heel goed praten over een archieffunctie, waarbij je niet voor elke podcast apart zou moeten betalen. Maar de boot is telkens afgehouden. En dat terwijl we in Nederland namens een rechthebbenden collectief toestemming kunnen geven voor podcastgebruik. Dat is in andere landen minder goed geregeld.”

Verhouding
De door de SENA in rekening gebrachte vergoedingen staan, volgens de Publieke Omroep, niet in verhouding tot het gebruik en bereik van de podcasts. ‘Met het oog op morgen’ wordt gemiddeld zeshonderd maal per dag gedownload en het programma ‘Kunststof’ vijfhonderd maal per dag. De facturen van de SENA voor de podcasts lopen op van een paar duizend tot 20.000 euro per omroep. Dat zou kunnen leiden tot een aanzienlijke inperking van het besteedbare internetbudget bij de omroepen. De omroepen vragen de NVPI nu om een nadere uitleg rondom de gehanteerde berekeningen. [Radio.NL/Webwereld]